Δήμος Τρικκαίων

Δράση για τη διατήρηση της Κουμαριάς του Δήμου Τρικκαίων

2 Μαΐου 2019
Προσπάθεια των κατοίκων και της δημοτικής αρχής, να μην εξαλειφθεί ως Τοπική Κοινότητα

Η κουμαριά (Arbutus unedo) είναι θάμνος ή μικρό δέντρο που φύεται στη ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, σε υψόμετρο μέχρι 1.000 μ. Ανήκει στην οικογένεια  Ericaceae και στο γένος Arbutus, με πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων, γνωστών από την αρχαιότητα. Δυστυχώς, αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες δεν φάνηκαν ικανές να διατηρήσουν το ομώνυμο χωριό του Δήμου Τρικκαίων σε χωριστή οντότητα με πολιτική σύνθεση, καθώς ο «Κλεισθένης» την καταργεί. Αιτία, η απουσία μόνιμου πληθυσμού.
Πράγματι, το χωριό δεν κατοικείται από μόνιμο πληθυσμό. Η αγάπη όμως των καταγόμενων από τον οικισμό αυτόν της διπλανής Αγρελιάς, είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε. Συχνότατα το επισκέπτονται και πολύ συχνά φροντίζουν να το… φροντίζουν. Ο πρόεδρος του χωριού κ. Δημήτρης Πιτέλης και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είχαν τα τελευταία χρόνια στενότατη συνεργασία και πλήθος εργασιών έγιναν για τη βελτίωση της εικόνας του χωριού και για τη λειτουργικότητα του Ιερού Ναού.
Το πρωί της Πέμπτης 2 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση των δύο αυτοδιοικητικών, με τον κ. Παπαστεργίου να δηλώνει ότι εκτός από την άψογη συνεργασία και σε αντιδιαστολή με τη διάταξη του νόμου, η προσπάθεια θα καταβληθεί. Και αφορά αυτή η προσπάθεια, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο και τους καταγόμενους από το χωριό, να προωθηθεί διαφορετική διάταξη για την Κουμαριά. Ηδη έγιναν οι συνεννοήσεις, ήδη ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει τους κατοίκους. Και μάλιστα, για έναν ακόμη λόγο: επειδή ο βασικός πυρήνας των ενεργειών της δημοτικής αρχής και ένα από τα κεντρικά της συνθήματα, είναι «να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο μας». Αυτό θα επιτευχθεί και με τη διατήρηση της χωριστής οντότητας της Κουμαριάς ως Τοπικής Κοινότητας και μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Από το γραφείο Τύπου

Θανάσης Μιχαλάκης