Δήμος Τρικκαίων

Οι δυο γιορτές στον μύλο Ματσόπουλου

12 Ιουνίου 2017
Με δυο γιορτές για τα παιδιά και όλους τους τρικαλινούς, το περασμένο Σάββατο ο μύλος Ματσόπουλου υποδέχθηκε τους χιλιάδες επισκέπτες του. Τόσο το πρώτο «καλωσόρισμα» του Μουσείου Αγροτικής Ζωής του Δήμου Τρικκαίων στους τρικαλινούς, όσο και το Θεσσαλικό Φεστιβάλ Σχολικού Θεάτρου, γέμισαν τους χώρους του εμβληματικού αυτού μνημείου με φωνές, με ζωγραφιές, με μουσική, με χορό.

Ολη την ημέρα, παιδιά και γονείς ξεναγούνταν στους χώρους του Μουσείου, που συμπεριελήφθη στους εορτασμούς της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών με τίτλο “Η Ευρώπη στην περιοχή μου”(#EUinmyRegion). Αυτή η εκστρατεία υλοποιήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ, συμπεριλαμβάνοντας τον μύλο στα Open Days 2017. Οι επισκέπτες είδαν από κοντά τη διαδραστική παρουσίαση του μύλου και τα συντηρημένα μηχανήματα πουξαναδίνουν ζωβή στο εντυπωσιακό αυτό κτήριο με τον μοναδικά σωζόμενο υδροστρόβιλο.


Παραλλήλως, είχαν την ευκαιρία όλοι οι επισκέπτες να μετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι και να δουν παραστάσεις 4 σχολείων της Θεσσαλίας. Αυτά, μετείχαν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για τα δρώμενα συνεργάστηκαν τα σχολεία:
Δημοτικό Σχολείο Γλίνους Τρικάλων ,
22ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου ,
με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Γιάννα Ευαγγέλου, Μαρία Χήρα, Ευαγγελιά Μπαταπολή, Παλάτου Φανή, Θεοδώρα Μπλάκου, Παρασκευή Γώγου, Χριστίνα Κουτάλου, Λαμπρινή Κυρίτση, Μαρία Γαδετσάκη.
Συμμετείχε, επίσης, η σχολή χορού Dancespace, με τη βραβευμένη με χρυσό μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό χορού 2017 χορογραφία «AlteraPars» της χορογράφου Μαρίας Γαδετσάκη.

Από τις 6.30 μ.μ. λειτουργούσε εικαστικό εργαστήρι ανοιχτό για όλα τα παιδιά.
Επίσης, από τις 11 π.μ στην ολοήμερη έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής στον χώρο του Ματσόπουλου, σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια μαθητών, παρουσίασαν «εικαστικές εγκαταστάσεις» που προέκυψαν από την συμμετοχή τους σε δράσεις του «Κι αν ήσουν εσύ;».
Τα σχολεία που συμμετείχαν στην «εικαστική έκθεση» ήταν:
4ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
22ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
27ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
28ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,
Δημοτικό Σχολείο Γλίνους Τρικάλων,
5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Επίσης, από τις 11 π.μ στην ολοήμερη έκθεση κατασκευών και ζωγραφικής στον χώρο του Ματσόπουλου, σχολεία τα οποία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια μαθητών, παρουσίαζαν «εικαστικές εγκαταστάσεις».
Συνεργάστηκαν οι:
Σκηνική επιμέλεια : Ελένη Ποζιού, Αντονέλλα Χήρα, Χριστίνα Κρίθαρη
Συντονισμός Φεστιβάλ: Ελένη Ποζιού
Μουσική επιμέλεια: Λαμπρινή Κυρίτση
Περιφερειακή Διαχειρίστρια προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» Κεντρικής Ελλάδας: Χριστίνα Κρίθαρη
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, με τη στήριξη του Δήμου Τρικκαίων.
Παρά τη βροχή, που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των παραστάσεων (από τα σχολεία και τη σχολή χορού Dance Space), με αποτέλεσμα αυτές να μεταφερθούν στον Δημοτικό Κινηματογράφο, η εμπειρία ήταν μοναδική: ο πολυχώρος τέχνης του Δήμου Τρικκαίων είναι και πολυχώρος εκδηλώσεων και δράσεων για τη μνήμη και τον πολιτισμό.

 

Από το γραφείο Τύπου