Δήμος Τρικκαίων

Εφαρμογές πληροφορικής για ΑμεΑ από τον Δ. Τρικκαίων

25 Μαΐου 2018
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Εκφραση Λόγου» για υπολογιστές

 

Μια ακόμη πρωτοπόρα δράση υλοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων, σε επίπεδο άμεσης χρήσης της τεχνολογία από ΑμεΑ. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εκφραση Λόγου» που αποτελεί τον ειδικό τρόπο αντιμετώπισης δυσκολιών στη γραφή, ανάγνωση και αποκωδικοποίηση συμβόλων. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον δημιουργό του, τον κ. Δημήτρη Χουλιαρό, ειδικό παιδαγωγό, πρώην διευθυντή ΚΕΔΔΔΥ Λάρισας, το απόγευμα τη Πέμπτης 24 Μαΐου 2018 στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το πρόγραμμα – που εκπονήθηκε στη διάρκεια του μεταπτυχιακού του δημιουργού του στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης – αποτελείται από τρία υποπρογράμματα,  βοηθά συμπολίτες με προβλήματα ανάγνωσης, κυρίως ΑμεΑ, σε θέματα δυσλεξίας, δυσγραφίας, δυσαριθμησίας, κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν ο Δήμος Τρικκαίων ολοκλήρωσε τη διαδικασία προσαρμογής της επίσημης ιστοσελίδας του με βάση τις Κοινοτικές Οδηγίες, ώστε να είναι προσβάσιμη από τα ΑμεΑ.
Στον χαιρετισμό του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ακης Αναστασίου τόνισε τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη σχετική υποδομή.

Τα τρία υποπρογράμματα λειτουργούν με τρόπον ώστε:

  • Το κάθε γραπτό σύμβολο μετατρέπεται σε ακουστικό από τον υπολογιστή χωρίς κανείς να εξαρτάται από άλλους.
  • Ταυτόχρονα, οτιδήποτε γράφει κανείς ακούγεται, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, επιβεβαιώνεται εάν είναι το ορθό που ο ενδιαφερόμενος νομίζει ότι γράφει.
  • Μαζί με όλα αυτά, μια στήλη με τις πιο χρησιμοποιούμενες λέξεις προτείνονται στην επιφάνεια εργασίας για να μπορεί κανείς να επιλέξει την κατάλληλη, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα μαθητές που δυσκολεύονται να βρουν λέξεις να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Πχ. δυσλεξία, μαθησιακά, προβλήματα λόγου.
  • Όταν βρεθεί ένα ενδιαφέρον κείμενο, υπάρχει η δυνατότητα να αντιγραφεί και να διαβαστεί μεγαλόφωνα. Κάθε ψηφιακό κείμενο διαβάζεται με ταχύτητα που ρυθμίζεται, από πολύ αργά – συλλαβιστά, έως όσο απαιτείται, με πολύ καλή άρθρωση. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διαβάζουν τα μαθήματα της ημέρας μέσω υπολογιστή, ενώ έως τώρα έπρεπε να είναι κάποιος δίπλα τους για να το κάνει
  • Με τις δυνατότητες αυτές ο εκπαιδευτικός ή ο κάθε ενδιαφερόμενος  χρησιμοποιώντας έναν απλό σαρωτή (σκάνερ) περνάει εύκολα τις εργασίες στον υπολογιστή, έτσι ώστε να διαβάζεται καθαρά κάθε τυπωμένο κείμενο και σε ρυθμιζόμενη ταχύτητα, όπου ο κάθε μαθητής μετά, μπορεί ανεξάρτητα και εύκολα να εργαστεί ισοδύναμα με τους συμμαθητές του.

Ο Δήμος Τρικκαίων θα διαθέτει πλέον το συγκεκριμένο λογισμικό σε άτομα που το χρειάζονται στη Δημοτική βιβλιοθήκη Τρικάλων, ενώ προμηθεύει με αυτό και το ΕΕΕΕΚ Τρικάλων και τα Τμήματα Ενταξης. Ετσι, ο Δήμος Τρικκαίων εφαρμόζει στην πράξη τη χρήση της πληροφορικής και της τεχνολογίας στις απλές, καθημερινές ενασχολήσεις και ανάγκες των συμπολιτών.
Από το γραφείο Τύπου