Δήμος Τρικκαίων

Ευκαιρίες συνεργασίας Δ. Τρικκαίων - Τουρκίας

13 Δεκεμβρίου 2016
Η πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Τρικκαίων - και τη Θεσσαλία -, και την Τουρκία, ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης του Τούρκου προξένου στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα.

Ο κ. Ορχάν Γιαλμάν Οκάν βρέθηκε στα Τρίκαλα την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, σε συνέχεια επίσκεψής του στη Λάρισα, έχοντας ήδη προηγούμενες επαφές με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας κ. Καλογιάννη.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Τρίκαλα, ως Δήμος και ως νόμος, αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος, λόγω της μακροχρόνια πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των οθωμανικών μνημείων, του τουριστικού προορισμού που υλοποιείται με τον  Μύλο των Ξωτικών και του αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα τους.
Ο κ. Οκάν, συνοδευόμενος από τον υποπρόξενο κ. Μωχάμετ Ταν και τον εμπορικό ακόλουθο κ. Ερκάν Μπουλέλε έγινε δεκτός στο Δημαρχείο Τρικκαίων από τον αναπληρωτή Δημάρχου, αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Αναστασίου (ο κ. Παπαστεργίου βρισκόταν στην Αθήνα, σε προγραμματισμένη του ομιλία στο 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας).
Ο κ. Αναστασίου, καλωσορίζοντας τον πρόξενο, συλλυπήθηκε αρχικώς τον γείτονα λαό, για την πρόσφατη επίθεση με νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, ανέφερε ότι το απαραβίαστο των συνόρων είναι δικλείδα σταθερότητας στην περιοχή μας. Παρουσίασε, στη συνέχεια, τον Δήμο Τρικκαίων και τις πολύ σημαντικές πρωτοπόρες του ενέργειες, με έμφαση στο Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και  την καινοτομία, στο Μύλο των Ξωτικών και στα ειδικά χαρακτηριστικά του Δήμου.
Οι παρούσες αντιδήμαρχοι κ. Ντίνα Δήμα, Εφη Λεβέντη και Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη παρουσίασαν κάθε μία στοιχεία για τον τομέα τους, όπως, για παράδειγμα, το Μουσείο Τσιτσάνη, ενώ σε θέματα τουρισμού συνέδραμε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης
Η συνάντηση απέκτησε ακόμη πιο ουσιαστικό χαρακτήρα, όταν ο πρόεδρος και ο ταμίας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Συμεωνίδης και Χριστόφορος Εδιάρογλου, παρουσίασαν στοιχεία και σημεία, στα οποία πιθανώς θα αναπτυχθεί μια συνεργασία. Αυτά αφορούν στον τουρισμό και το τεράστιο εγχείρημα του Μύλου των Ξωτικών, στα οθωμανικά μνημεία, στον πολιτισμό και σε εμπορικές συνεργασίες.
Ήδη, παρόμοιος σχεδιασμός γίνεται με τον Δήμο Λάρισας, αλλά ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με κοινό ενδιαφέρον.


Εξάλλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, τεκμηρίωνε αυτές τις δυνατότητες αξιοποίησης, με βάση το παρελθοντικό «άνοιγμα» σε φορείς, επιμελητήρια και αγορές της Τουρκίας (Σμύρνη, Προύσσα, Κωνσταντινούπολη), για τρικαλινούς επιχειρηματίες.
Ο πρόξενος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη καλής γειτνίασης, καθώς «η κοινή γεωγραφία επιβάλλει ύπαρξη καλών σχέσεων», τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει στην ανάπτυξη εγκάρδιας φιλίας και αδελφοσύνης. Στα ειδικότερα ζητήματα, αναφέρθηκε στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλίας στην Τουρκία (από την οποία απορρέει η συγκεκριμένη επίσκεψη) και στη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων και ανταλλαγών σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον πολιτιστικό τουρισμό, κάνοντας αναφορά στην ύπαρξη χριστιανικών μνημείων ή εκκλησιών στη σημερινή Τουρκία.
Εξάλλου, στη συνέχεια ο κ. Οκάν ξεναγήθηκε στα οθωμανικά λουτρά, που βρίσκονται στο ισόγειο του υπό ολοκλήρωση Μουσείου Τσιτσάνη, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά. Ακολούθως μετέβη και στο σημαντικότατο για τους Τούρκους, Κουρσούν Τζαμί, χτισμένο πριν σχεδόν 500 χρόνια από ελληνικής καταγωγής, διάσημο Οθωμανό αρχιτέκτονα, τον Σινάν πασά.
Ο πρόξενος είχε μάλιστα την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι το ιδιωτικό τουρκικό ενδιαφέρον για τον Μύλο των Ξωτικών, οδήγησε την e-trikala ΑΕ στην εκτύπωση ειδικού οδηγού στην τουρκική γλώσσα. Ο οδηγός αυτός αφορά στον Μύλο και στις δραστηριότητές του. Ο πρόξενος ξεναγήθηκε στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, στους πειρατές, τα ξωτικά, την Πηγή Σοκολάτας, το Σπίτι του Αη Βασίλη, τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Είδε από κοντά το εντυπωσιακό Βιομηχανικό Μουσείο – Αλευρόμυλο, που είναι πλέον έτοιμο και θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο από τα μέσα Ιανουαρίου, δίνοντας ζωή στον υψηλότερο και έναν από τους παλαιότερους αλευρόμυλους στα Βαλκάνια.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, ενώ ξεναγήθηκε και στο Βυζαντινό Κάστρο των Τρικάλων.
 

Από το γραφείο Τύπου