Δήμος Τρικκαίων

Εκδήλωση για τη φιλαναγνωσία με βραβεύσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

28 Μαρτίου 2023

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων διοργανώνει την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των τακτικότερων αναγνωστών/τριών – μαθητών/τριών του 2022. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στις 6 το απόγευμα στον χώρο του Παιδικού Τμήματος. Η εκδήλωση βράβευσης τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιείται στo πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Στον φετινό εορτασμό, προσκεκλημένη είναι η καταξιωμένη συμπολίτισσα συγγραφέας Τούλα Τίγκα, η οποία θα μιλήσει για  «Τα παιδιά στον κόσμο της λογοτεχνίας» και θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με τα βραβευθέντα παιδιά.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής δημιουργεί το μήνυμα και την αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2023, το υλικό του εορτασμού ανέλαβε το Ελληνικό Τμήμα. Το μήνυμα «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με» γράφτηκε από τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη.

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, που ορίστηκε επίσημα υπεύθυνο για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023, επέλεξε το θέμα και σχεδίασε την αφίσα της ΙΒΒΥ για όλα τα εθνικά τμήματα του κόσμου, παροτρύνοντας όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία να συμβάλουν στον εορτασμό. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» (Κείμενο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

Η βράβευση των τακτικότερων αναγνωστών-μαθητών προωθεί την ευγενή άμιλλα ανάμεσα στα παιδιά, με στόχο της ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας με όλα τα οφέλη που αυτή παράγει.

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία, ως σημαίνον αισθητικό και μορφωτικό αγαθό, εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής παιδείας, ενώ συγχρόνως
καταδεικνύει την ιδιαίτερη γλωσσική και πολιτισμική φυσιογνωμία ενός λαού.
Η ενασχόληση με τα λογοτεχνικά κείμενα, παρέχει τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των μαθητών στη διαδικασία της γνώσης,  διευρύνει τον ορίζοντα των εμπειριών και το βάθος της ευαισθησίας τους, οξύνει το γλωσσικό αισθητήριο και αισθητικό τους κριτήριο, αναπτύσσει τη φαντασία και την κριτική τους ικανότητα.
Συνεπώς, η λογοτεχνία καθιστά τους μαθητές ικανούς να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα στις πολυειδείς όψεις και εκδοχές της, και να παίρνουν κριτική θέση απέναντι σε ζητήματα της ατομικής και κοινωνικής ζωής.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση και ανάπτυξη της φιλαναγωσίας παράλληλα με το σχετικό έργο της σχολικής κοινότητας της οποίας είναι πολύτιμος αρωγός.

Από το γραφείο Τύπου