Δήμος Τρικκαίων

Ελπίδα και λουλούδια από τα Τρίκαλα συντροφεύουν τη μικρή Αμάλ

29 Αυγούστου 2021

Θερμή υποδοχή και εκατοντάδες ευχές για «καλό ταξίδι», με ένα λουλούδι από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, επεφύλαξαν τα Τρίκαλα στη μικρή Αμάλ. Την προσφυγοπούλα – κούκλα που προσωποποιεί την ελπίδα – αυτό σημαίνει το όνομά της -, αφού σύμφωνα με την κεντρική ιδέα της παραγωγής, η Αμάλ ξεκίνησε από την πόλη Γκαζιαντέπ (σύνορα Συρίας – Τουρκίας) και μέσω 70 σταθμών σε ισάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις, καταλήγει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το απόγευμα της Κυριακής 29 Αυγούστου 2021 η μικρή Αμάλ μετέφερε το κεντρικό μήνυμα του «Ταξιδιού/The Walk» με τίτλο «Μη μας ξεχνάτε».
Η κούκλα έχει ύψος 3,5 μέτρα, ώστε να προκαλεί την προσοχή όλων, για να αφυπνίσει τους πολίτες για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.




Στο Μουσείο Τσιτσάνη, κουρασμένη η μικρή Αμάλ, αντικρίζει ένα «δάσος» από 150 λουλούδια που κατασκεύασαν μαθητές και μαθήτριες σχολείων.
Με βάση το δρώμενο «Φύλλα που Θροΐζουν», η προσφυγοπούλα άκουσε ιστορίες δυστυχίας και πόνου, στον χώρο των παλιών φυλακών Τρικάλων, κάτω από ένα δέντρο. Ενας μικρός τρικαλινός τής διάβασε ποίημα πολιτικού κρατούμενου στις φυλακές Τρικάλων από τα Χριστούγεννα του 1953. Το ποίημα, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στον χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη, αναφέρεται στην ανάγκη για ειρήνη.
Αμέσως μετά, συνοδεία των μικρών τρικαλινών και των οικογενειών τους, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, περπατώντας δίπλα από τον ποταμό (σε έναν συμβολισμό για την όμορφη τρικαλινή φύση) η Αμάλ στάθηκε στην κεντρική πεζογέφυρα των Τρικάλων. Εκεί χαιρέτισε με υπόκλιση το άγαλμα του Ασκληπιού, του αρχαίου θεού της Ιατρικής, του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας, που θεράπευε στις όχθες του Ληθαίου ποταμού.





Στη δε κεντρική πλατεία, οι τρικαλινοί/ες της προσφέρουν ένα ζωντανό λουλούδι, το πιο κομψό, το πιο θερμό, το πιο όμορφο.
Ένα ακόμη λουλούδι, από τα όσα κατασκεύασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Τρικάλων, προσέφερε ως αποχαιρετισμό στην 9χρονη Αμάλ ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Αμέσως μετά, η Αμάλ υποκλίθηκε και αποχαιρέτησε τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές, συνεχίζοντας το ταξίδι των 8.000 χιλιομέτρων στην Ευρώπη, ζητώντας από όλους και όλες: «Μη μας ξεχνάτε».

Το Ταξίδι

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνονται για το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», όπως αναφέρουν οι παραγωγοί – οργανωτές,υλοποιείται ένα φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η παραγωγή ανήκει στον θεατρικό οργανισμό Good Chance Theatre, που συνεργάστηκε με τoν πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan, την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance. Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.



Στη διοργάνωση των Τρικάλων συνεργάστηκαν οι φορείς: Δήμος Τρικκαίων,  Μουσείο Τσιτσάνη,  Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων,  e- trikala, (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».
Συμμετείχαν μαθητές/τριες από σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικοί και πολίτες των Τρικάλων.
Στην εκδήλωση ακούστηκαν τα μουσικά κομμάτια:
2 δημοτικές εικόνες – του βουνού, του κάμπου – Κυριάκος  Τζωρτζινάκης
Altered Geometry – Spyros Pan

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

Από το γραφείο Τύπου