Δήμος Τρικκαίων

Ενα "αντίο" και ένα νέο ραντεβού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

19 Σεπτεμβρίου 2016
Άλλη μια Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας , η 5η στη σειρά, έφτασε στο τέλος της και τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, χαρά, ικανοποίηση, λύπη για κάτι όμορφο που μόλις τελείωσε. Ο συντονισμός της Καλοκαιρινής Εκστρατείας έγινε από την Εθνική Βιβλιοθήκη και συμμετείχαν 140 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Στη γιορτή λήξης  πραγματοποιήθηκε έκθεση από τις δημιουργίες των μικρών μας εξερευνητών. Την Πέμπτη 16/9  μπήκαμε σε ένα φανταστικό κόσμο με την άσκηση της δημιουργικής φαντασίας και εναλλακτικής χρήσης των αντικειμένων της βιβλιοθήκης και έγιναν παιχνίδια ομαδικότητας και συνεργασίας για την ενεργοποίηση της εμπιστοσύνης. Την Παρασκευή 16/9 έκανε την εμφάνιση του το Κουτί των Αναμνήσεων όπου τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία με την τεχνική της παντομίμας να ανασύρουν μέσα από το κουτί την πιο όμορφη ανάμνηση από το καλοκαίρι που αποχαιρέτησαν. Τα παιδιά πήραν μαζί τους ένα συμβολικό δωράκι, ένα σελιδοδείκτη της Καλοκαιρινής Εκστρατείας σχεδιασμένο από τους εθελοντές και οι εμψυχωτές- εθελοντές παρέλαβαν την Βεβαίωση για την εθελοντική τους προσφορά. Για αυτήν την γιορτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αλέξανδρο Κατσίκα που φιλοτέχνησε την αφίσα της γιορτής μας, την Εύα Παπαλαζάρου  για το καλλιτεχνικό δέσιμο των βιβλίων που περιλάμβαναν τις δημιουργίες των παιδιών και τον Γιάννη Φλούλη για την επιμέλεια του βίντεο που συνόδευε την γιορτή. Καθώς και την  Βιολάντα Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων για τις γλυκές λιχουδιές που μοιράστηκαν σε μικρούς και μεγάλους και το Sport Bar Friends για την προσφορά  καφέ και νερών.

Στη φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία τα παιδιά έγιναν εξερευνητές και έδωσαν μια διαφορετική οπτική  χρησιμοποιώντας την φαντασία τους σε διάφορα καθημερινά αντικείμενα. Αυτά τα αντικείμενα έγιναν αφορμή για εκπαιδευτικά εργαστήρια βασισμένα στην ανάγνωση και την αφήγηση. Οι μικροί εξερευνητές ταυτίστηκαν με ήρωες, καλλιέργησαν δεξιότητες, ενίσχυσαν την κοινωνικότητα– ενσυναίσθηση- ομαδικότητα-συνεργασία και απόλαυσαν την ανάγνωση.

Αξιοποιήθηκαν πολλοί εμψυχωτές διαφόρων ειδικοτήτων με διάφορα ταλέντα και ικανότητες και όλοι μαζί συνέβαλαν στο να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά γνωστικές, ψυχοκινητικές, συναισθηματικές δεξιότητες.

Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στηρίζοντας τις δράσεις μέσα από το εθελοντικό τους έργο βοήθησαν στην προετοιμασία στη διεξαγωγή προσφέροντας αλλά και αποκτώντας οι ίδιοι γνώσεις και νέες εμπειρίες.

Οι αριθμοί έρχονται να δώσουν  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων την ώθηση για τη συνέχεια όλης αυτής της γιορτής με βάση το καλό βιβλίο, 2.316 συμμετοχές , 30 δράσεις, 18 εμψυχωτές, 23 εθελοντές. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ευχαριστεί θερμά όλους παιδιά, γονείς , εμψυχωτές , εθελοντές που για ένα ακόμα καλοκαίρι στήριξαν τις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης μας, η οποία μεταμορφώθηκε σε μοναδικό κέντρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης, όπως ήταν ο στόχος μας. Οι δράσεις μας δε σταματούν εδώ αλλά θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε καινοτόμες υπηρεσίες, να “πειραματιζόμαστε” με νέες ιδέες και προγράμματα, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των αναγνωστών μας και της τοπικής κοινωνίας ως ζωντανός οργανισμός.