Δήμος Τρικκαίων

Ένα βιβλιοδέντρο στο Μουσείο Τσιτσάνη!

21 Σεπτεμβρίου 2017
Πρωτότυπη και αναγκαία δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Μια ακόμη ανταλλακτική βιβλιοθήκη απέκτησαν τα Τρίκαλα, με τις νότες του Τσιτσάνη να τη συντροφεύουν! Σε δέντρο ακριβώς δίπλα από το Μουσείο Τσιτσάνη, εγκαινιάστηκε σήμερα το «Βιβλιόδεντρο»: το νέο σημείο για το book crossing, τη συνήθεια της ανταλλακτικής «βιβλιοφαγίας», στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από τον Δήμο Τρικκαίων.
Η συνήθεια είναι απλή: λάτρεις του βιβλίου σε καθορισμένα σημεία εναποθέτουν ένα βιβλίο δικό τους, παίρνοντας κάποιο άλλο για να διαβάσουν. Στη συνέχεια μπορούν να το αφήσουν σε άλλο σημείο ανταλλαγής, σε άλλη πόλη. Και να το πάρει δεύτερος αναγνώστης, που θα το αφήσει επίσης σε άλλο σημείο. Καθένας γράφει το σημείο ανταλλαγής και το βιβλίο, όπως και η συντροφιά του διαβάσματος, ταξιδεύουν…

Αυτή την όμορφη συνήθεια, που ήδη εφαρμόζει ομάδα book crossing στα Τρίκαλα, έκανε πράξη το Μουσείο Τσιτσάνη και η αντιπρόεδρος κ. Βασιλένα Μητσιάδη. Το δέντρο «ντύθηκε» με μια όμορφη κατασκευή του Αγγελου Πατσιατζή και τα πρώτα βιβλία τοποθετήθηκαν από τα μέλη της τρικαλινής ομάδας book crossing, από το σημείο ανταλλαγής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.
Και οι μαθητές των 2ου, 9ου και 27ου Δημοτικών Σχολείων άκουσαν το ομώνυμο παραμύθι (Βιβλιόδεντρο) της αστείρευτης δημιουργού για τα παιδιά, Ζωής Βαλάση, να το αφηγείται παραστατικά  η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη, συνοδεία μουσικής από τον Θωμά Τάνκο. Στη συνέχεια, ένα έξοχο animation ταινιάκι 15 λεπτών γαλλικής παραγωγής, για την ομορφιά της ανάγνωσης, καθήλωσε μαθητές και μαθήτριες. Το δροσερό πρωινό στο πίσω μέρος του Μουσείου, με φόντο τον Ληθαίο ποταμό, συμπλρηώθηκε από επίδειξη δημιουργίας τεχνικών για στάμπες, από την Τζίνα Μπαράκου και τον Θανάση Τεντολούρη (δημιουργικό γραφείο UPMESS).
Παρόντες, η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κ. Ντίνα Δήμα ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Μπουλούμπασης, στελέχη των γραφείων Πολεοδομικών Εφαρμογών και Δημοσίων Σχέσεων και του μουσείου Τσιτσάνη.
Στο τέλος, μαθητές των σχολείων άφησαν και πήραν βιβλία, για να ξεκινήσουν και αυτά το δικό τους ταξίδι. Ενα ταξίδι, ελεύθερο και ανοιχτό για τον καθένα μας

Από το γραφείο Τύπου