Δήμος Τρικκαίων

Ένας Κρανιώτης στο Χόλιγουντ

3 Σεπτεμβρίου 2020

Στη γραφική και ελατοσκεπασμένη Κρανιά, την δροσόλουστη μητρόπολη του Ασπροποτάμου, το 1905 την οικογένεια του Ιωάννη Γκαναβάρα ή Καραβίδα, χαροποίησε ένα σημαντικό γεγονός. Γεννήθηκε κι’ άλλο αγόρι, υστέρα από δυο αδελφές και ένα παιδί. Και ο νουνός το ονόμασε Νικόλα. Γλεντούν και χαίρονται στα χωριά τη γέννηση αρσενικού παιδιού. Κι’ οι γονείς τα θυσιάζουν όλα, πάνω σε γλέντι τρικούβερτο στο σπίτι και κεράσματα στα μαγαζιά. Διαφορετικά δεν μπορούσε να κάνη κι’ ο πατέρας του νεογέννητου Νικόλα. Και επειδή οι Κρανιώτες δεν αστειεύονται στα γλέντια και τις χαρές, προκειμένου να γιορτάσουν ένα χαρούμενο γεγονός, έτσι και ο Ιωάννης Γκαναβάρας ή Καραβίδας τα διέθεσε όλα κι’ αυτό το «παλιάμπελο» ακόμα.

Μεγάλωσε στη δροσόλουστη και κατάγιομη από φυσικές καλλονές Κρανιά. Γνώρισε καλά τα γραφικά της τοπία. Κυνηγιόνταν με τούς συνομηλίκους του ανάμεσα στα έλατα. Έπινε το γάργαρο νερό από τις βρύσες. Και σαν η παιδική για τα παιγνίδια και τα τρεξίματα χαρά τον άφηνε, τότε ξαναγύριζε στο σπίτι, και αγαπημένο, όπως τον είχαν οι γονείς του, τον τραβούσαν στην εκκλησιά του χωρίου, όπου δυνάμωνε πιο πολύ το θρησκευτικό του συναίσθημα.

Έφτασε 7 χρόνων. Ήταν η εποχή του 1912 με 13. Το ρεύμα της μεταναστεύσεως ήταν στο φόρτε. Η Αμερική με τις απέραντες εκτάσεις και τα πολλά εργοστάσια ζητούσε άνδρες, μπράτσα γερά για δουλειά. Και η οικογένεια του μικρού Νικόλα τράβηξε για την μακρινή ήπειρο, για ανεύρεση τύχης. Και μαζί της πήρε εκτός από τα άλλα παιδιά και τον επταετή Νικόλα.

Ο ρωμιός στα ξένα πάντα θέλει να αναδειχθεί, και πιο πολύ σαν του παρουσιαστούν και περιστάσεις. Και τέτοιες βρέθηκαν και υποβοηθήθηκε ο Νικόλας.

Μορφώθηκε αρκετά στην ξένη μα φιλική γη. Έμαθε αρκετές γλώσσες, τόσες που να μη μοιάζει Έλληνας και περισσότερο Κρανιώτης. Οι ουρανοξύστες και τα δολάρια τον έκαναν να ξεχάσει την μάνα Ελλάδα, και από την μνήμη του να σβήσει η γραφική Κρανιά…

Γραμματισμένος, έξυπνος και όμορφος, που ήταν, δεν άργησε να κινήσει το ενδιαφέρον. Η δε τέχνη του να υποδύεται πετυχημένα διαφόρους ρόλους, έπεισε απόλυτα τους μεγάλους του Χόλιγουντ να τον προτιμήσουν και να τον προσλάβουν.

Και να ο Νίκ Ντένις, ο Νικόλαος Γκαναβάρας, το ατίθασο παιδί της Κρανιάς, έπαιξε με μεγάλη επιτυχία σε τρία θαυμάσια κινηματογραφικά έργα. «Το λεωφορείον ο πόθος», «Σιρόκο» και «οκτώ σιδερένιοι άνδρες».

Ο Νικόλας έχει δυο αδελφές. Την Ολυμπία που βρίσκεται στην Αμερική και παντρεύτηκε τον άριστο αποκαταστημένο Δίμπαμπα, από την Κοζάνη, και την Αγλαΐα, επίσης αποκαταστημένη στην Αμερική και παντρεμένη με τον ομοχώριο της Ζούκη, αδελφό δε τον Δημήτριο Γκαναβάρα αποκατεστημένο και αυτόν στην Αμερική.

 

Η καριέρα του Νικ Ντένις (Νικόλας Γκαναβάρας)

Ο Νικ Ντένις (Nick Dennis),(26 Απριλίου 1904 – 14 Νοεμβρίου 1980), γεννήθηκε στην Κρανιά Ασπροποτάμου και ήταν ηθοποιός του Χόλυγουντ. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το έκανε το 1947, στο μελόδραμα «Μια Διπλή Ζωή», το οποίο γυρίστηκε στην Νέα Υόρκη. Το 1951 ο Ντένις μετακόμισε στο Χόλυγουντ για να επαναλάβει τον ρόλο του Πάμπλο Γκονζάλες που είχε υποδυθεί στο θεατρικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, «Λεωφορείο ο Πόθος» στην κινηματογραφική μεταφορά του σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν με πρωταγωνιστές τον Μάρλον Μπράντο και την Βίβιαν Λι.

Ο Ντένις συνέχισε την καριέρα του ερμηνεύοντας υποστηρικτικούς ρόλους, όπως στις ταινίες «Ανατολικά της Εδέμ» (1955), «Φίλησέ με, θανάσιμα» (1955) και «Σπάρτακος» (1960). Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ο Ντένις εμφανίστηκε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του ως νοσοκόμος Νικ Κανάβαρας στο ιατρικό δράμα «Μπεν Κέισι» (1961-1966), και στην αστυνομική τηλεοπτική σειρά «Κότζακ» (1973-1977), υποδυόμενος τον Έλληνα θείο Κωνσταντίνο.

 

Φιλμογραφία

Ετος                 Τίτλος     Ρόλος

1947                 Μια Διπλή Ζωή    Εργάτης θέατρου

1951                 Σιρόκος    Nasir Aboud

1951                 Ένας δρόμος που ονομάζεται επιθυμία Pablo

1951                 Δέκα ψηλά άτομα  Ποντίκι

1952                 Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί Chancho

1952                 Η σιδερένια κυρία     Nez Coupe

1952                 Οκτώ σιδερένιοι άντρες     Pvt. Σάπυρος

1953                 Ο άνθρωπος στο σκοτάδι     Κουλουράκι

1953                 Η Ταξιαρχία Δόξας     Cpl.Μαράκης

1955                 ανατολικά της Εδέμ    Ραντάνι

1955                 Κορυφή του κόσμου     Δάσκαλος Sgt. Cappi

1955                 Φίλα με θανάσιμα Nick Va Va Voom

1955                 Το Μεγάλο Μαχαίρι     Μίκυ Τέινε

1956                 Ζεστό αίμα Κοκκά

1957                 Σφαγή στη Δέκατη Λεωφόρο   Midget Dock Worker

1959                 Πέρασμα της Αλάσκα    Pete Harris

1960                 Σπάρτακος  Διονύσιος

1961                 Πάρα πολύ αργά μπλουζ Νικ Μπουμπαλίνας

1962                 Birdman του Αλκατράζ  Τρελός φυλακισμένος

1963                 4 για το Τέξας   Αγγελος

1966                 Gunpoint   Νίκος

1968                 Ο θρύλος της Λύλα Κλαρέ    Νίκος

1969                 Οι καλοί άντρες και οι κακοί άντρες

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης