Δήμος Τρικκαίων

Ένας «πόλεμος» μεταξύ Τρικάλων και Πατρών

19 Μαΐου 2022

Όχι σπάνια ο αθλητισμός κι ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, έγινε η αφορμή για την ανάπτυξη συγκρούσεων και αντιδικιών, μεταξύ φιλάθλων και ευρύτερα ανάμεσα σε πόλεις και κράτη ακόμα. Σε μια εποχή, που το αρχαίο πνεύμα της αθλητικής άμιλλας, πέρασε σε χώρους πολιτικής και χρηματικής εκμετάλλευσης και σε μέρες που ο κότινος της Ολυμπιάδας αντικαταστάθηκε από γενναίες αμοιβές και οικονομικά συμφέροντα πήραν τη θέση του ευγενικού ανταγωνισμού, είναι φυσικό και επόμενο κι ο αθλητισμός να εκτραπεί προς άσχημες κατευθύνσεις. Και τα Τρίκαλα, μέσα από το ποδόσφαιρο, δοκίμασαν έντονα τέτοιες καταστάσεις. Αφού είναι γνωστή, στους παλιότερους Τρικαλινούς οι «έχθρα» που αναπτύχθηκε σε πολλά επίπεδα με τις γειτονικές Θεσσαλικές πόλεις και προ παντός με την Καρδίτσα, μέσω του ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού. Με αποτέλεσμα ομηρικές μάχες να γίνονται και στα γήπεδα, μεταξύ παικτών και φιλάθλων, αλλά και έξω απ’ αυτά, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Όμως ο «πόλεμος» που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1964, ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Πάτρα, και πάλι με αφορμή το ποδόσφαιρο, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σχετικά. Αφού οι δύο πόλεις, σε επίπεδο κορυφής, βρέθηκαν σε πολλά επίπεδα αντιμέτωπες και η αντιδικία τους απασχόλησε, έντονα τότε και το πανελλήνιο. Ακόμα και η κυβέρνηση και η Βουλή ασχολήθηκε μ’ αυτό το πρόβλημα, που μπήκε σε ευαίσθητες εθνικές πτυχές. Αφού οι Πατρινοί, πικραμένοι από την ήττα τους στο ποδοσφαιρικό επίπεδο, δεν δίστασαν να μιλήσουν για την ύπαρξη «κουτσοβλαχικής μειονότητας» στα Τρίκαλα, που συνεργάζεται με Ρουμανόφωνους!

Κι όλα αυτά, με αφορμή ένα γκολ! Αξίζει λοιπόν, να κάνουμε μία μικρή αναφορά στα γεγονότα εκείνα, που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ο αθλητισμός -και το ποδόσφαιρο- εκτράπηκε από επιτήδειους, στις μέρες μας, σε επικίνδυνες κατευθύνσεις.

Αρχίζοντας, λοιπόν, από την ειδησεογραφία, των «Τρικαλινών Νέων» της 6ης Ιουνίου 1997, μεταφέρουμε τον χαρακτηριστικό τίτλο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, που ζωγραφίζει αρκετά έντονα το θέμα μας «Διαμάχη περί ένα γκολ λαμβάνει άσχημον τροπήν.

Δικαίαν αναγανάκτησιν προεκάλεσεν δήλωσις παραγόντων της Παναχαϊκής Πατρών, περί υπάρξεως κούτσοβλαχικής μειονότητας. Ο Δήμαρχος ζητεί τον στιγματισμόν των -Μήνυσις κατά εφημερίδας καταθέτει σήμερον ο κ. Πίσπας- Αγανάκτησις εις όλην την Θεσσαλίαν».

Και αναλυτικότερα στην σχετική είδηση αναφέρονται και τα εξής εντυπωσιακά: Τεράστιας διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της υποβληθείσης εκ μέρους της Παναχαϊκής Πατρών ενστάσεως κατά του κύρους του επιτευχθέντος υπό των Τρικάλων τέρματος κατά τον ποδοσφαιρικόν αγώνα της παρελθούσης Κυριακής. Και ήδη διαφεύγει των ποδοσφαιρικών πλαισίων και προσλαμβάνει χαρακτήρα προσβολής του εθνικού μας συναισθήματος.

Συγκεκριμένως εις το χθεσινόν φύλλον αθηναϊκής εφημερίδος ανεγράφη μεταξύ άλλων ότι κατά την διάρκειαν της παρουσιάσεως της επιτροπής εκ παραγόντων της Παναχαϊκής εις το Δ.Σ. της ΕΠΟ, ούτοι υπεστήριξαν ότι κακώς ορίσθη Ρουμάνος διαιτητής κατά τον αγώνα της παρελθούσης Κυριακής Τρικάλων – Παναχαϊκής 1-0, ενώ ήταν γνωστόν ότι εις την Θεσσαλίαν υπάρχει κουτσοβλαχική μειονότης και ομιλείται η ρουμανική γλώσσα.

Αι απόψεις αυταί των αθλητικών παραγόντων των Πατρών δικαιολογημένους εξήγειραν το εθνικόν συναίσθημα των συμπολιτών διότι είναι άηθες και ανθελληνικόν να υποστηρίζεται ότι υπάρχει μειονότης κουτσοβλαχική εις μίαν ελληνικότατην περιοχήν.

Αλλά μόνον όταν εις τας παραμικράς προστριβάς -και μάλιστα δια το ποδόσφαιρον- γίνονται τοιαύτα κηρύγματα, δίδονται όπλα εις τους εχθρούς της χώρα μας.

Και στη συνέχεια της ειδησεογραφίας αναφέρεται ότι ο τότε Δήμαρχος Ιωάν. Μάτης απέστειλε προς τον πρωθυπουργόν και τον υπουργόν εξωτερικών κ. Κωστόπουλου, τον συμπολίτην υφυπουργόν εσωτερικών κ. Εξαρχον, την ΕΠΟ και την Ενωσιν Ιδιοκτητών Αθηναϊκών εφημερίδων τηλεγράφημα, διαμαρτυρόμενος για τις αντεθνικές και κακοήθεις απόψεις περί υπάρξεως κουτσοβλαχικής μειονότητας ομιλούσης την Ρουμανικήν γλώσσαν, στην πόλη μας.

Εξάλλου ο συμπολίτης δικηγόρος Μιχαήλ Πίσπας, ο οποίος εφέρετο (και ήταν τελικά) υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου 1964, υπέβαλε μήνυση κατά του εκδότη της Αθηναϊκής εφημερίδας «Μεσημβρινή» για δημοσίευμα συκοφαντικόν περί υπάρξεως Ρουμανικής μειονότητας στα Τρίκαλα.

Ύστερα από δύο μέρες, στο χορό των διαμαρτυριών για την συκοφαντική στάση των ποδοσφαιρικών παραγόντων των Πατρών, μπήκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρικάλων (πρόεδρος Νικ. Ντουλόπουλος και Γραμματέας Βασίλ. Παπαζήσης) και με τηλεγράφημά του προς την κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα λεχθέντα ως «Εθνικόν έγκλημα», στηλιτεύει τα υποστηριχθέντα περί κουτσοβλαχικής μειονότητας και ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις εναντίον των υπευθύνων.

Η συνέχεια

Η όξυνση αυτή στις σχέσεις Τρικάλων και Πατρών, με αφορμή τα ποδοσφαιρικά, δεν ήταν και η μοναδική.

Οι Τρικαλινοί φίλαθλοι της δεκαετίας του 1960 θυμούνται την επίθεση των Πειραιωτών φιλάθλων, σε αγώνα Ολυμπιακού – Τρικάλων, στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου ακούγονταν όχι μόνο οι φράσεις «χτυπάτε τους βλάχους», αλλά και πιο ακραίοι χαρακτηρισμοί «Βούλγαροι θα πεθάνετε» και άλλα εναντίον των Τρικαλινών ποδοσφαιριστών και φιλάθλων.

Δημιουργώντας μια απαράδεκτη κατάσταση, που όχι μόνο δεν προήγαγε τις φίλαθλες σχέσεις, αλλά δημιουργούσε -με ανόητο και ελαφρό τρόπο- ζητήματα, που έδιναν επιχειρήματα στους αιώνιους εχθρούς της ελληνικότητας των κατοίκων αυτής της χώρας. Με αποτέλεσμα τους δικούς μας ισχυρισμούς, να τους βρίσκουμε μπροστά μας.

Οπωσδήποτε όμως η περίπτωση του «πολέμου» Τρικάλων – Πάτρας, με αφορμή ένα γκολ, που επιτεύχθηκε το 1964 και δεν ακύρωσε Ρουμάνος διαιτητής, αποτελεί το αποκορύφωμα του άσχημου αυτού φαινομένου, που αμαυρώνει την αθλητική ιδέα και άμιλλα.

Για την αντιγραφή: Σ.Α. Μπακοβασίλης