Δήμος Τρικκαίων

Ενημέρωση και μετρήσεις για σακχαρώδη διαβήτη στους τρικαλινούς Ρομά

7 Ιουνίου 2024

 

Μια πολύ σημαντική ενημερωτική δράση υλοποιήθηκε στα Παραρτήματα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τρικκαίων. Αυτή, αφορούσε σε ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο για τον σακχαρώδη διαβήτη, με ομάδα – στόχο, παιδιά και ενήλικες ωφελούμενους/ες των παραρτημάτων.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα Ρομά στον Πύργο την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 και στο Παράρτημα Ρομά και Ευπαθών Ομάδων στο Κηπάκι  την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, σε συνεργασία με το διεπιστημονικό προσωπικό της 1η ΤΟΜΥ Τρικάλων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν γιατρός της Τοπικής Μονάδας Υγείας, δύο νοσηλεύτριες και δύο επισκέπτριες υγείας.

Η ενημέρωση περιελάμβανε αναφορά στους τύπους του σακχαρώδη διαβήτη, στους παράγοντες κινδύνου, στις επιπλοκές, στη θεραπεία και αντιμετώπιση, αλλά κυρίως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου. Η δράση είχε διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς οι ωφελούμενοι/ες είχαν την δυνατότητα να θέτουν ερωτήσεις στο προσωπικό της 1η ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένας χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 30 μετρήσεις σακχάρου στους/τις ωφελούμενους/ες των Παραρτημάτων Ρομά και τέκνα αυτών, με σκοπό την επίτευξη της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης.

Στόχος της δράσης είναι η προάσπιση και προαγωγή της υγείας μέσω ανάδειξης της σημασίας της πρόληψης στη διαρκή βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και στη μείωση της νοσηρότητας για τον ευπαθή και ευάλωτο πληθυσμό των Ρομά. Το παρόν στη δράση έδωσαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ.Νάτσινα Δήμητρα και η Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας κ.Ντάκου Βέρα.

Το Κέντρο Κοινότητας χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027».

Από το γραφείο Τύπου