Δήμος Τρικκαίων

Ενώνουμε τις φωνές μας» στη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων

11 Σεπτεμβρίου 2018
Από 11 Σεπτεμβρίου ακροάσεις και εγγραφές νέων μελών

Ξεκινούν από 11 Σεπτεμβρίου 2018 οι ακροάσεις και οι εγγραφές νέων μελών στη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και στη Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές – “Voci Intonate”, τμήματα της Διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού του Τμήματος Πολιτισμού –  Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη (ώρες 20:30 – 22:00) και θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην αίθουσα της Δημοτικής Χορωδίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης». Η φοίτηση είναι για όλους δωρεάν.

Οσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στα παραπάνω τμήματα ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορούν να χρησιμοποιούν έναν από τους παρακάτω τρόπους επικοινωνίας.

Email: [email protected]

            [email protected]

Τηλέφωνο: 6974648801 (Ελένη Ζιάκα, Μαέστρος)

Website: www.municipalchoirtrikala.gr

https://el-gr.facebook.com/TheMunicipalChoirOfTrikala

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 20:30 – 22:00 (αίθουσα προβών ΔΧΤ, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων).

Ιστορικό Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων

Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων ιδρύθηκε το 1976 και αποτελεί τμήμα της Διεύθυνσης Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού του Τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων. Είναι μικτή, a capella χορωδία. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές χορωδιακές συναντήσεις, φεστιβάλ και διαγωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες όπως: 7ο και 19ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Πρέβεζας, Φεστιβάλ Κεφαλληνίας, Παγκόσμιο Διαγωνισμό Χορωδιών και Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών 1994. Πραγματοποίησε εμφανίσεις στη Ζάκυνθο, Κοζάνη, Αλμυρό, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λαμία, Χαλκίδα, Άργος, Ιωάννινα, Άμφισσα, Γουμένισσα, Δράμα, Φλώρινα, Αθήνα και στο εξωτερικό μετά από προσκλήσεις στην Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κωνσταντινούπολη.

Αξιοσημείωτα στιγμιότυπα από την πορεία της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων αποτελούν:

  • Η παρουσία της χορωδίας στις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εθνικές επέτειοι) με επίκαιρα τραγούδια, επισκέψεις σε φορείς και ευαγή και κοινωφελή ιδρύματα της πόλης. Οι αναρίθμητες πραγματικά εμφανίσεις της σε όλο σχεδόν τον ελληνικό χώρο, με πρωταρχικό πάντα σκοπό την διάδοση και εξέλιξη του χορωδιακού τραγουδιού.
  • Η συνεργασία της χορωδίας τον Ιούνιο του 2002, σε μουσική βραδιά, με τον διεθνούς φήμης βαθύφωνο Δημήτρη Καβράκο και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, στα Τρίκαλα, με ρεπερτόριο από γνωστές άριες και αποσπάσματα μεγάλων ελλήνων συνθετών (Μ. Θεοδωράκης).
  • Σημαντική είναι και η δισκογραφική εργασία της χορωδίας στο έργο του Δ. Παπαποστόλου «Missa Greca II», με συμμετοχή της ορχήστρας δωματίου «Pro Art», και άλλων χορωδιακών συγκροτημάτων, σε κείμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας.
  • Σταθμός για τη χορωδία αποτελεί η συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό «Φέστα Μουζικάλε», στο Όλομουτς της Τσεχίας, τον Ιούνιο του 2003, όπου απέσπασε ασημένιο μετάλλιο και τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 173 συμμετέχουσες χορωδίες από 18 χώρες απ όλο τον κόσμο, καθώς και τιμητική διάκριση για την παρουσία της εκεί. Αυτό πραγματικά αποτέλεσε το εφαλτήριο για την μετέπειτα πορεία της χορωδίας και έδωσε την ευκαιρία να απλώσει τα μουσικά της φτερά και έξω από τον ελληνικό χώρο, με υποδομή και κύρος.
  • Η συμμετοχή της στο 10ο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών που έγινε στη Βουδαπέστη τον Μάρτιο του 2005, όπου απέσπασε δύο χάλκινα μετάλλια στις κατηγορίες κλασική και φολκλόρ.
  • Η συμμετοχή της το 2012 στην πρώτη εκτέλεση του έργου «Ο Μέγας Κάμπος» των Γ. Δεσποτίδη – Α. Κούμπου, με την ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Α. Πυλαρινού.
  • Συναυλία το 2014 στην Κωνσταντινούπολη με το έργο “Missa Greca II” του Δ. Παπαποστόλου υπό την ευλογία Της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
  • Η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών: θεσμός πλέον στα Τρίκαλα. Πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια από το 1995 και είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνευρεθούν μουσικά χορωδίες από τον ελληνικό χώρο και όχι μόνο. Η πολιτιστική ανταλλαγή εξάλλου είναι ο μοχλός που κινεί τα μουσικά γρανάζια και ανοίγονται καινούργιοι χορωδιακοί δρόμοι.
  • Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλινό Φεστιβάλ Χορωδιών στα Τρίκαλα.

Το ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει έργα όλων των μουσικών εποχών, όπως μοτέτα της αναγέννησης, έργα κλασικών συνθετών, ελληνικά δημοτικά, λαϊκά, και σύγχρονα τραγούδια και εκκλησιαστική μουσική.

Παράλληλα, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων είναι μέλος διαφόρων χορωδιακών οργανισμών, ελληνικών και ξένων: «Στέγη Χορωδιών», «Ένωση Χορωδιών Ελλάδος», “Musica Mundi Interkultur Foundation”, “International Federation for Choral Music”. Επιπροσθέτως, συμμετέχει στα Πανελλήνια Συνέδρια Χορωδιών, με σκοπό την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του υλικού της. Το 2007 δημιουργείται νέο τμήμα της χορωδίας με την επωνυμία Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές»/ “Voci Intonate”. Ας μην ξεχνάμε και το φυτώριο του Τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, την παιδική και την εφηβική χορωδία, υπό την δ/νση και πάλι της μαέστρου κ. Ελένης Ζιάκα.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση όλων των τμημάτων της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων έχει η μαέστρος κ. Ελένη Ζιάκα.

Ιστορικό Δημοτικής Χορωδίας Δωματίου Τρικάλων «Αρμονικές Φωνές» – “Voci Intonate”

Η Δημοτική Χορωδία Δωματίου «Αρμονικές Φωνές – Voci Intonate» αποτελεί το νεανικό τμήμα της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων. Υπήρχε σαν σκέψη  στη συνείδηση των χορωδών και της μαέστρου κας Ελένης Ζιάκα, από το 2005 και μετά το 10ο διαγωνισμό χορωδιών στη Βουδαπέστη το 2005. Απέκτησε όμως οντότητα επίσημα πλέον το Φθινόπωρο του 2007. Ήδη αποτελείται από 15 τουλάχιστον ενεργά μέλη που πραγματοποιούν τις πρόβες τους στην αίθουσα της Δημοτικής Χορωδίας. Είναι όλοι τους νέοι άνθρωποι με αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι όποιας μορφής, ύφους, εποχής και συνθέτη. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας δωματίου έχει και πάλι η μαέστρος κ. Ελένη Ζιάκα.

 

Από το γραφείο Τύπου