Δήμος Τρικκαίων

Εντυπωσιακές αλλαγές στις κεντρικές πλατείες των Τρικάλων (pics & video)

1 Ιουνίου 2020

Ο Δήμος Τρικκαίων εισάγει τα Τρίκαλα στη νέα εποχή. Μετά από 40 χρόνια, οι δύο κεντρικές πλατείες της πόλης αλλάζουν. Και δίνουν νέα πνοή στην πόλη, με σεβασμό στην ιστορία της πόλης και νέο στίγμα: αυτό του εκσυγχρονισμού και του μέγιστου σεβασμού στον πεζό και τον ποδηλάτη.
Με αλλαγές που δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης, αλλά προσθέτουν την προοπτική χρήση τους από τις επόμενες γενιές, ακόμη και η σχετική παρουσίαση της μελέτης ήταν διαφορετική.
Στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων μέσω τηλεδιάσκεψης και με μια από τις πλέον όμορφες 3D παρουσιάσεις και σε βίντεο, η μελετητική ομάδα παρουσίασε την τελική μορφή των προτάσεων. Η ομάδα είχε κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό που διεξήγε ο Δήμος Τρικκαίων και μετά από μια πρώτη συζήτηση τον χειμώνα, η τελική πρόταση παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαΐου 2020.

Η πρόταση αυτή:
– Σέβεται απολύτως την ιστορία των πλατειών
– Δεν καθαιρεί κανένα άγαλμα, αλλά εστιάζει σε αυτά, με ορισμένες χωρικές αλλαγές
– Εμπλουτίζει και τις δύο πλατείες με ακόμη περισσότερο πράσινο
– Τοποθετεί περισσότερα σημεία με νερό, για ακόμη περισσότερα σημεία δροσισμού στους πολίτες, μαζί με τον παρακείμενο Ληθαίο
– Επενδύει στα στέγαστρα για τους πολίτες
– Δημιουργεί ένα σύγχρονο αναψυκτήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
– Διαμορφώνει έναν νέο, πανέμορφο χώρο στον Ληθαίο, δίπλα από τη γέφυρα Μαρούγγαινας, με απεριόριστη θέα προς την κεντρική γέφυρα
– Δημιουργεί ένα μικρό αμφιθέατρο – χώρο ξεκούρασης επίσης δίπλα από τη γέφυρα Μαρούγγαινας
– Προστατεύει τον ποδηλάτη με νέα χάραξη της ποδηλατικής διαδρομής
– Αναδεικνύει την ενδημική χλωρίδα
– Αναδιατάσσει τη γνωστή σκάλα στη γέφυρα Μαρούγγαινας
– Δίνει μέγιστη έμφαση στους πολίτες ΑμεΑ, με κινητικά προβλήματα, στους γονείς με τα καροτσάκια, στον ελεύθερο χώρο.
Η φράση του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ήταν σαφής: «Αλλάζουμε τα Τρίκαλα!». Και, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της πρότασης, έδωσε έμφαση στο μεγάλο πρόγραμμα αναμόρφωσης των Τρικάλων, με:
– την ανάπλαση της παρόθχιας ζώνης του Ληθαίου
– την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς
– το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου
– την ενεργειακή – αισθητική αναβάθμιση του δημοτικού κτηρίου που φιλοξενεί την ΠΕ Τρικάλων.
Ολες οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα: την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακολουθεί η έγκριση και η δημοπράτηση του έργου.
Τα χρήματα προέρχονται από τη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ΠΕΠ Θεσσαλίας, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (μόλις κατατεθούν και εγκριθούν οι προτάσεις) αλλά και ίδιους πόρους.
Τη μελετητική ομάδα αποτελούσαν οι Κων/νος Αποστολίδης, Αθανάσιος Καραχάλιος, Σωτήρης Καραχάλιος, Λουίζα – Μαρία Μπελεμέζη, Κατερίνα Χελιδώνη, με σύμβουλο μελέτης τον καθηγητή του ΕΜΠ, Κων/νο Μωραΐτη, ενώ συνεργάστηκαν άλλοι 9 μηχανικοί., γεωπόνοι, ειδικοί για τον φωτισμό και τις φυτεύσεις.
Δείτε το βίντεο με τις αλλαγές στο κανάλι του Δήμου Τρικκαίων στο youtube στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=d73MrzCaG7A
Από το γραφείο Τύπου