Δήμος Τρικκαίων

Εντυπωσίασαν οι «Παραλογές» του Εργαστηρίου Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

5 Ιουλίου 2024

Ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά ταυτόχρονα, με πολλές προκλήσεις εγχείρημα, έφεραν άξια σε πέρας οι συντελεστές των δύο τμημάτων του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων, του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων. Επρόκειτο για το ανέβασμα της παράστασης «Παραλογές, Τραγούδια του Απάνου και του Κάτου Κόσμου», που παρουσιάστηκε στο τρικαλινό κοινό το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου 2024, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο του Φρουρίου.  Κατ’ αρχάς οι παραλογές ως ένα άρτιο λογοτεχνικά είδος, χρειάζονται επεξεργασία, προκειμένου οι στίχοι, που παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη πράξη, πρέπει να αποδοθούν πλήρως και σωστά στη σκηνή. Αυτό το εξ ορισμού δύσκολο εγχείρημα, εμπλουτίστηκε με τη μουσική που συνόδευε τα 4 επεισόδια – τμήματα της παράστασης: «Του γιοφυριού της Αρτας», «Της Μάνας Φόνισσας», «Του Μαυριανού και της αδελφής του» και «Του Νεκρού Αδελφού».
Και, όπως τονιζόταν στο αρχικό σημείωμα της παράστασης, υπήρχε επιστροφή «στις πηγές του αρχαίου ελληνικού δράματος, όπου το τραγικό ξεπερνά το θείο για να συναντήσει το πανανθρώπινο και τόσο σύγχρονο δράμα του ανθρώπου που ταλανίζεται ανάμεσα στην αγάπη και τη θυσία, το πάθος και το έγκλημα, το γέλιο και το κλάμα, τον έρωτα και τον  αποχωρισμό και εντέλει τη ζωή και τον θάνατο, ένας αγώνας που έχει καταγραφεί αδιάκοπα και αδιάλειπτα στον ελληνικό έμμετρο λόγο από γεννησιμιού της θεατρικής τέχνης».
Ο λιτός χώρος του Υπαίθρου Δημοτικού Θεάτρου και τα λόγια του του Χορού, συνδυάστηκαν με το σκηνικό του Στέργιου Στάμου, που βασίστηκε στην εγκατάσταση «Παράδεισος» του 2004, με πέντε μεταλλικές πλάκες όπου αναγράφονταν οι απόψεις τεσσάρων θρησκειών για τη μεταθανάτιο ζωή.
Το παρατεταμένο χειροκρότημα των τρικαλινών στο τέλος των παραστάσεων ήταν η καλύτερη επιβράβευση για τους συντελεστές και τα μέλη των δύο τμημάτων ενηλίκων του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων – το πρώτο συνεχίζει την πορεία του για έβδομη συνεχή χρονιά και το δεύτερο συστάθηκε φέτος.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Γεωργία Κοτρώνη τόνισε το «πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας να ανεβαίνουν παραστάσεις που διαμορφώνουν θεατρική Παιδεία, έχοντας συνενώσει το μεράκι, την αγάπη και τη διάθεση για προσφορά, μέσα από το πάντα πρωτοπόρο Δημοτικό μας Θεάτρο».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντονέλλα Χήρα – Μαρία Μανθέλα

ΣΚΗΝΙΚΟ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Στέργιος Στάμος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αντονέλλα Χήρα

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ : Alina Giurumia

ΑΦΙΣΑ – TEASER : Αφροδίτη Ευθυμίου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αχιλλέας Τσιαμάντας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ευθύμιος Λεβέντης

VIDEO: Τάσος Τζιτζιλώνης

ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ:

Βουτσελά Έλι, Γκουγκαρά Βάσω, Γκούντα Σάσα, Δασκάλου Κων/νος, Ευθυμίου Αφροδίτη, Ζαϊμιώτη Ντίνα, Ζιούτου Ελένη, Ζώης Αντώνης, Θεοδοσίου Βούλα, Καραλή Στέλλα, Καρρά Αναστασία, Κατέ Κατερίνα, Κύργια Χριστιάνα, Λαμπρίδη Μαίρη, Μελισσοπούλου Αναστασία, Μπακάλη Ιωάννα, Μπουλογεώργου Βάσω, Μπουλούμπασης Σταύρος, Μπουρδούβαλος Αχιλλέας, Μπουροκώστα Γεωργία, Νεγρήν Αδαμαντία, Παπαθέου Ρωσσάνα, Πέτσα Αναστασία, Στεφάνου Στέλιος, Φυσικοπούλου Ιωάννα, Χαρδαλίδου Χρύσα.

Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.

Οι συντελεστές ευχαριστούν θερμά τον πρόεδρο του ΦΙΛΟΣ, Θεόδωρο Νημά, για την ευγενική παραχώρηση του ηχητικού ντοκουμέντου «Τραγούδι του Νεκρού αδελφού» από την Ευαγγελία Νημά και τον Λαογραφικό Σύλλογο «Ο Ασκληπιός» για την ευγενική παραχώρηση των παραδοσιακών φορεσιών.

Από το γραφείο Τύπου