Δήμος Τρικκαίων

Επεκτείνονται οι δομές αλληλεγγύης του Δήμου Τρικκαίων

9 Νοεμβρίου 2016
Νέα δράση και δομή βοήθειας από τους Εθελοντές Τρικάλων. Η προσφορά των τρικαλινών στους πρόσφυγες, η αμέριστη συμπαράσταση στο δράμα τους, πλέον μετατρέπεται σε δομή ουσίας.

Τα εκατοντάδες ρούχα που συγκεντρώθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο στα Τρίκαλα και είχαν μεταφερθεί σε αποθήκη του Δήμου, από σήμερα βρίσκονται σε νέο χώρο. Στον Άγιο Οικουμένιο, δίπλα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο (σε χώρο πρώην ταχυφαγείου, που επανήλθε στον Δήμο) έχουν αναλάβει δράση, μέλη της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων. Οπως εξήγησαν στον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα εθελοντισμού, κ. Μιχάλη Λάππα, στον συγκεκριμένο χώρο ήδη έγινε διαλογή ενός τμήματος των όσων οι τρικαλινοί έχουν προσφέρει. Αρχικώς γίνεται καταμερισμός ανά φύλο και στη συνέχεια ανά ηλικία, ξεκινώντας από τη βρεφική. Επίσης έγινε διαχωρισμός ανά εποχές. Τα ρούχα αυτά, τα οποία είναι πολύ καλή κατάσταση, θα δοθούν στους πρόσφυγες και στους συμπολίτες που τα έχουν ανάγκη. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, είναι εμφνής πλέον η δουλειά που έχει γίνει από τους Εθελοντές και φαίνεται ταυτόχρονα η μεγάλη κινητοποίηση των τρικαλινών όλη αυτή τη χρονιά.
Και επειδή οι άνθρωποι ενώνονται με βάση τις ανάγκες και τη συνεργασία, σε συνεννόηση και συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τρικκαίων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, θα υπάρξει καταμερισμός. Ο ένας χώρος θα αφορά στη διαλογή και ο δεύτερος στην έκθεση των ρούχων για τους τρικαλινούς. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες, έχει ασφαλιστεί το κτήριο με νέες κλειδαριές και κάμερες, ενώ ολοκληρώνονται εργασίες στον προαύλιο χώρο.
Πάντως, αυτό που τονίστηκε από τον κ. Λάππα, είναι ανάγκη, τα ρούχα να παραδίδονται καθαρά, για λόγους υγιεινής και ευπρέπειας. Επίσης, γίνεται έκκληση, σε όποιο διαθέτει αχρείαστες κρεμάστρες ή ράφια, εάν επιθυμεί, να τα παραδώσει στην ομάδα Εθελοντών. Ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι ανοιχτός προς το παρόν, κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10:00 – 13:00, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 6986282930.
Η πρωτοτυπία που θα αφορά στη Δομή, θα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων ή παρόμοιων Δημοτικών Δομών. Όπως τόνισε ο κ. Λάππας, θα προταθεί σύντομα από τους Εθελοντές Τρικάλων στην Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εδρεύει στη Λάρισα, να υπάρξει μια on line σύνδεση όλων των hot spot και των αντίστοιχων Δομών Δήμων. Μέσω αυτής της διασύνδεσης, στο πρότυπο της υπάρχουσας για τα Κοινωνικά Φαρμακεία, ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει ενημέρωση για ελλείψεις σε συγκεκριμένα ρούχα.
Ταυτοχρόνως, αυτή η Dομή θα είναι και χώρος συγκέντρωσης παιδικών παιχνιδιών ή αντικειμένων που μπορούν να είναι χρήσιμα στα προσφυγόπουλα. Η επιτυχία της, βεβαίως, εξαρτάται, όχι μόνο από το δεδομένο αίσθημα ευθύνης και συμπαράστασης των τρικαλινών, αλλά και από τον βαθμό ενεργοποίησης και συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου