Δήμος Τρικκαίων

Επιμένει και με προτάσεις ο άκαπνος Δήμος Τρικκαίων

21 Φεβρουαρίου 2018
Νέα επιστολή Παπαστεργίου στον υπουργό Υγείας για πρόστιμα και ελέγχους

Νέα παρέμβαση για το κάπνισμα και τις διατάξεις του από τον Δήμαρχο Τρικκαίων. Με νεότερη επιστολή του στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επανέρχεται, υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες προτάσεις του.
Η μία, για αναθεώρηση των προστίμων με τρόπο ώστε, οι καταστηματάρχες να μην πλήττονται στον μέγιστο βαθμό που τώρα πλήττονται και οι πολίτες να αναλαμβάνουν περισσότερο το μερίδιο της ατομικής ευθύνης που τους αναλογεί. Η συγκεκριμένη πρόταση επανέρχεται, μετά τις συνεχείς επαφές με τους καταστηματάρχες, αλλά και την παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής του νόμου από τον Δεκέμβριο του 2017. Ταυτοχρόνως , ο κ. Παπαστεργίου προτείνει «την ανακοίνωση στοιχείων από ελέγχους και άλλων υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα». Ο λόγος είναι, «να δοθεί η εικόνα της ουσιαστικής κινητοποίησης όλων των συναρμόδιων φορέων».
Πάντως ο κ. Παπαστεργίου επιμένει στο θέμα των ελέγχων. Διότι, ναι μεν η Δημοτική Αστυνομία Δήμου Τρικκαίων πραγματοποίησε (μέχρι την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου) 129 ελέγχους και επανελέγχους, επιβάλλοντας 19 πρόστιμα, αλλά ήταν… μόνη της. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «Θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν έχει γίνει έστω και ΕΝΑΣ έλεγχος από μικτά κλιμάκια πανελλαδικά».
Ο Δήμος Τρικκαίων, που ξεκίνησε, επισταμένα και μελετημένα, την εκστρατεία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επιμένει. Και συνεχίζει τις δράσεις – σε επίπεδο παρεμβάσεων και εκδηλώσεων, παράλληλα με τους ελέγχους – προκειμένου να γίνει κοινή συνείδηση ο σεβασμός στον πολίτη από τον ίδιο τον πολίτη.

Η επιστολή του Δήμαρχου Τρικκαίων είναι η ακόλουθη:

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είναι εξαιρετικά θετικό μέτρο η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Υγείας, της εγκυκλίου σχετικά με το κάπνισμα. Ο Δήμος Τρικκαίων, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, έχει υλοποιήσει την προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, αφού -κατά κοινή ομολογία- το κάπνισμα  έχει περιοριστεί αισθητά, ενώ και πολλοί (πλέον) από τους καταστηματάρχες, τηρούν απαρέγκλιτα το νόμο και τις πρόσφατες εγκυκλίους. Σε νούμερα, από 01/12/2017 έως 15/02/2018 αυτό μεταφράζεται σε

  • 218 έλεγχοι και επανέλεγχοι
  • 19 πρόστιμα.

Οι έλεγχοι όμως αυτοί, πραγματοποιούνται μόνο από τη Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων, αφού καμιά άλλη συναρμόδια υπηρεσία δεν προβαίνει σε ελέγχους, κάτι το οποίο νομίζω συμβαίνει πανελλαδικά. Θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν έχει γίνει έστω και ΕΝΑΣ έλεγχος από μικτά κλιμάκια πανελλαδικά.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης της όλης εκστρατείας, που ήδη υλοποιείται και από τους Δήμους Κοζάνης, Καρδίτσας και Λάρισας, πιστεύω ότι θα ήταν σημαντική η συμβολή του Υπουργείου Υγείας με την ανακοίνωση στοιχείων από ελέγχους και άλλων υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, προκειμένου να δοθεί η εικόνα της ουσιαστικής κινητοποίησης όλων των συναρμόδιων φορέων

Παράλληλα, μετά από τους δύο μήνες συνεχούς και αυστηρής τήρησης του νόμου, βλέπουμε δύο αστοχίες του, τις οποίες θα σας πρότεινα να τροποποιήσετε.

  1. Την εκλογίκευση των προστίμων για τους καταστηματάρχες, με παράλληλη αύξησή τους για τους πολίτες,σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών και σε συνδυασμό με μια εξατομίκευση της ευθύνης για τους πολίτες
  2. Την άμεση και αυτόνομη εμπλοκή τηςΕΛ.ΑΣ στους ελέγχους, καθώς μόνη η παρουσία και η πραγματοποίηση ελέγχων από τις υποστελεχωμένες Δημοτικές Αστυνομίες, δεν επαρκεί.

Κύριε Υπουργέ,
πιστεύω ότι με τη συνεργασία και τη συζήτηση στα σημαντικά θέματα που ανακύπτουν από την εμπειρία του Δήμου Τρικκαίων στο διάστημα πλήρους εφαρμογής του νόμου, η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει να μεταβεί, τελικά, σε ένα άλλο στάδιο: αυτό της καθαρής ατμόσφαιρας στους δημόσιους χώρους και του σεβασμού των νόμων».

Από το γραφείο Τύπου