Δήμος Τρικκαίων

Επιστημονικό σεμινάριο για τα φαρμακευτικά φυτά στον Δ. Τρικκαίων

12 Νοεμβρίου 2018
Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Συνεχίζονται οι δράσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Συνεχίζονται στον Δήμο Τρικκαίων οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης αγροτών για τα φαρμακευτικά φυτά, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μετά τις πρώτες επισκέψεις ειδικών προέκυψε το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών και πολιτών, να ασχοληθούν με την αναπτυξιακή δράση που προωθεί ο Δήμος. Η ενημερωτική δράση έχει ως τίτλο «Σεμινάριο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στον Τομέα των Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών στο Δήμο Τρικκαίων». Και αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια ενασχόλησης και ανάδειξης κι άλλων ενδημικών φαρμακευτικών φυτών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την κοσμετολογία και την φαρμακολογία,  στο πλαίσιο του προγράμματος  «New Agriculture for a New Generation» (Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά). Μάλιστα όλη η προεργασία, ο σχεδιασμός, η στοχοθεσία και η υποβολή αιτημάτων συμμετοχής (ηλεκτρονικώς μέχρι 23 Νοεμβρίου), γίνονται με τρόπο σύγχρονο, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζεται η νέα αυτή προσπάθεια στον Δήμο Τρικκαίων, από τους εμπλεκόμενους φορείς

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ”

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα.

Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Για περισσότερες πληροφορίες http://generationag.org

 

Αναλυτικά στοιχεία

 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση νέων, επαγγελματιών ή μη, αγροτών, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο , από έμπειρους και αναγνωρισμένους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  

Στόχος του σεμιναρίου είναι η απόκτηση γνώσεων για τις νέες & αποτελεσματικές μεθόδους ενασχόλησης στον αγρο-διατροφικό κλάδο που αφορά στην αξιοποίηση των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών στην περιοχή των Τρικάλων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων για επικερδέστερη επαγγελματική δραστηριότητα και η επικοινωνία με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΓΠΑ καθώς επίσης και με έμπειρους επιστήμονες του κλάδου (Μεταδιδάκτορες, Διδάκτορες και Μεταπτυχιακούς Ερευνητές και από τον ιδιωτικό τομέα).

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 108 ώρες (54 ώρες θεωρητική εκπαίδευση και 54 ώρες πρακτική εφαρμογή σε οργανωμένες μονάδες του τομέα). Η έναρξη θα γίνει το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2018 και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί  στους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων. Τα σεμινάρια θα είναι εβδομαδιαία (Παρασκευή και Σάββατο) σε ημερομηνίες που θα αναγράφονται στο τελικό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Τόπος διεξαγωγής των θεωρητικών εκπαιδεύσεων θα είναι το Μικρό Αμφιθέατρο του ΕΚΕ της e- Trikala Α.Ε. (Καλαμπάκας 28 & Αμπάτης, 42131 Τρίκαλα).

Η Εκπαίδευση θα αφορά τα αντικείμενα

 • Φαρμακευτικά και Αρωματικά  Φυτά. Πολλαπλασιαστικό υλικό. Εφαρμογή ‘βέλτιστων καλλιεργητικών πρακτικών’ (κατεργασία εδάφους, λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, συγκομιδή)
 • Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας ΦΑΦ. (ξήρανση βιομάζας, παραλαβή αιθέριου ελαίου, τυποποίηση και αυθεντικότητα προϊόντων).
 • Θέματα εμπορίας ΦΑΦ.
 • Ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου για την παραγωγή ΦΑΦ (με έμφαση στα είδη που επικρατούν στην περιοχή των Τρικάλων και έχουν επενδυτικές προοπτικές (π.χ, τσάι του βουνού, μελισσόχορτο, άγριο τριαντάφυλλο  κ.ά. που θα εντοπιστούν κατά την διάρκεια των σεμιναρίων)
 • Καθοδήγηση επιλεγμένων νέων αγροτών από τους εκπαιδευτές και τους εξωτερικούς συνεργάτες των ιδρυμάτων και των εταιρειών ΦΑΦ για  την οργάνωσή τους σε ομάδες παραγωγών του κλάδου.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει στις 30/11, μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, με βάση τα παρακάτω κριτήρια, όπως τα ορίζει το πρόγραμμα του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος.

 • Νέοι Δημότες του Δήμου Τρικκαίων έως 45 ετών.
 • Άνεργοι, κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου, χωρίς επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των ΦΑΦ, αλλά με ενδιαφέρον για την ενασχόληση τους με τον τομέα.
 • Πανεπιστημιακής μόρφωσης (γεωπόνοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι).
 • Αγρότες, κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου, έχοντες βασικές υποδομές και εξοπλισμό για την καλλιέργεια των ΦΑΦ.
 • Υποαπασχολούμενοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις του τομέα των ΦΑΦ με σκοπό να βελτιώσουν τις υπάρχουσες υποδομές τους σε επιχειρηματική βάση.
 • Αγρότες με μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις του τομέα των ΦΑΦ με στόχο να αναπτύξουν σχέδια ‘αγροτουρισμού’ βασιζόμενοι σε τοπικά προϊόντα ΦΑΦ με βάση φυτά της περιοχής.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι με υποχρεωτική παρουσία

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο http://www.vpds.gr/genag/prog-3.php  και θα γίνονται δεκτές έως τις 23/11

Υπεύθυνη Επικοινωνίας στα Τρίκαλα: Ματίνα Οικονόμου, τηλ. 24310 22899

Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο ΓΠΑ: Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού έργου στο ΓΠΑ: Άρτεμις Ρήγου τηλ. 210-5294963, 210-5294964

Συντονισμός της Δράσης

Γαρυφαλιά Οικονόμου, Υπεύθυνη Δράσης Καθηγήτρια Γεωργίας  ΓΠΑ

Πέτρος Ταραντίλης, Καθηγητής Γενικής Χημείας ΓΠΑ

Κώστας Τσιμπούκας, Καθηγητής Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Εκμεταλλεύσεων ΓΠΑ

 

Από το γραφείο Τύπου