Δήμος Τρικκαίων

Εθελοντισμός και δράση από μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

12 Απριλίου 2017
Είμαστε οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων που συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις. Μετά την ευχαρίστηση και ηθική ικανοποίηση που λάβαμε από την συμμετοχή μας στο “Let’s do it Trikala” που διοργανώθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, οι μαθητές/τριες του σχολείου συνεχίσαμε τις δράσεις μας και στον χώρο του κάστρου Τρικάλων.

Οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου διδάσκονται τις αξίες

Συνεισφορά – Αλληλεγγύη – Αλτρουισμός μέσω του εθελοντισμού

Το 5ο Γυμνάσιο έχει υιοθετήσει το  κάστρο και ανέλαβε  την καθαριότητα του χώρου. Ξεκινήσαμε από το μονοπάτι που αγκαλιάζει το κάστρο και συνεχίσαμε στον εσωτερικό χώρο του κάστρου. Τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν δεν περιγράφονται. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε σε μια τέτοια δράση για να βιώσετε οι ίδιοι την ανεπανάληπτη εμπειρία.

Γιατί Εγώ?

Αυτό είναι ένα συχνό ερώτημα που ταλανίζει όσους δεν έχουν καμία πραγματική ιδέα ως προς τα οφέλη που μπορούν να αποκτηθούν από την εθελοντική δράση και προσφορά. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να καταβάλλουν  προσπάθεια και  χρόνο μόνο σε ότι έχει κάποιο όφελος, κυρίως οικονομικό. Ωστόσο, για όσους έχουν εργαστεί ως εθελοντές, η «ανταμοιβή» που προκύπτει από αυτή την εμπειρία υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε μορφή υλικής  αποζημίωσης.

Δηλαδή τι κερδίζει κάποιος με τη συμμετοχή του;

  • Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν  διάφορα κοινωνικά προβλήματα
  • Ενισχύει την απόκτηση & εξάσκηση δεξιοτήτων
  • Βοηθάει στην κοινωνικοποίηση και κοινωνική δικτύωση
  • Αυξάνει τη δυνατότητα για συμμετοχή στα κοινά, δυναμική ομάδας, ενεργός πολίτης, καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας
  • Οδηγεί στη εσωτερική ολοκλήρωση και στην μετεξέλιξη της κοινωνίας από ατομικιστική σε κοινωνία αλληλεγγύης.

Με λίγα λόγια μέσω του εθελοντισμού κατακτά κανείς αρχές και αξίες όπως  αλληλεγγύη, αλτρουισμός, συνεισφορά, ευεργεσία οι οποίες ενισχύουν  την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Υποστηρίζουμε & ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής.

Για την εθελοντική ομάδα του 5ου Γυμνασίου

Πίσπα Βασιλική – Γκούμα Ελένη