Δήμος Τρικκαίων

Αφιέρωμα σε Βίρβο - Δερβενιώτη από τα Μουσικά Σχολεία - Τρικάλων & Βόλου

19:30Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων "Αθανάσιος Τριγώνης"28/3/2023

Μετά από πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων που την ενστερνίστηκε το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων και την αγκάλιασαν το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Μαγνησίας & Σποράδων, οι Δήμοι Τρικκαίων και Μετεώρων θα παρουσιαστεί την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» η θεματική εκδήλωση – συναυλία αφιερωμένη στους Θεσσαλούς δημιουργούς Κώστα Βίρβο (στιχουργός) και Θεόδωρο Δερβενιώτη (συνθέτης).

Οι δύο Θεσσαλοί, φίλοι, συνδικαλιστές και συνδημιουργοί εκατοντάδων λαϊκών τραγουδιών που συνδέθηκαν με το λαϊκό τραγούδι και κατ’ επέκταση με το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας μας, έλκουν  την καταγωγή τους ο μεν Κώστας Βίρβος από τα Τρίκαλα (πατρογονική καταγωγή- Κρανιά Ασπροποτάμου), ο δε Θεόδωρος Δερβενιώτης από τη Μαγνησία (Ζαγορά Πηλίου).

Η θεματική εκδήλωση με βάση το λόγο, τη μουσική – χορωδία για τη ζωή και το έργο των δύο σημαντικών Θεσσαλών δημιουργών, υλοποιεί στην πράξη τη φιλοσοφία του ανοικτού σχολείου στην κοινωνία, αλλά και την έναρξη της συνεργασίας ως καλή πρακτική μεταξύ δυο Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύο Περιφερειακών Ενοτήτων (Τρικάλων,  Μαγνησίας & Σποράδων), Δήμων  αλλά κυρίως και δυο Μουσικών Σχολείων σε επίπεδο κοινής Περιφέρειας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται για τα Τρίκαλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, Δήμοι Τρικκαίων και Μετεώρων.  Αντίστοιχα στον Βόλο τη Δευτέρα 3 Απρίλιου συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας &  Σποράδων και  Δήμο Βόλου.

Print

Στην εκδήλωση θα παραστούν οι κόρες του Κ. Βίρβου, Μαρία και Αναστασία Βίρβου και οι γιοι του Θ. Δερβενιώτη, Σπύρος και Δημήτρης Δερβενιώτης,  οι οποίοι και θα χαιρετίσουν την εκδήλωση. Η μουσική παράσταση θα ηχογραφηθεί και θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να κυκλοφορήσει αργότερα στο διαδίκτυο και υπάρχει πρόβλεψη για ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο (live streaming) μέσα από το κανάλι Youtube της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων: https://m.youtube.com/watch?v=5VscaL8FT70

Επίσης οι μαθητές/τριες των δυο Μουσικών Σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τη ζωή και το έργο των δυο Θεσσαλών δημιουργών. Επιπρόσθετα οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν στην παράσταση θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις των δύο σχολείων και αξιοθέατα των περιοχών αντίστοιχα.

Για το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου υπεύθυνος της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής είναι ο  μουσικοσυνθέτης και καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, κ. Ζαφείρης Κουκουσέλης και υπεύθυνη διδασκαλίας της χορωδίας η εκπαιδευτικός  κα Σέβη Μάμαλη- Μαζέρα.

Για το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων υπεύθυνος της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής είναι ο μουσικοσυνθέτης και καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου- Λυκείου Τρικάλων, κ. Νικόλαος Κοφίνας και υπεύθυνες της διδασκαλίας της χορωδίας οι εκπαιδευτικοί  κα Θεανώ Πέτκογλου και κα Στέλλα Αναστασοπούλου.

Σημαντική είναι η συμβολή του υποδιευθυντή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, κ. Παρασκευά Πλακιά, στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Από τη ΔΔΕ Τρικάλων