Δήμος Τρικκαίων

BIBLIODOS: Το πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα της MYARTIST για εκπαιδευτικούς στο Μουσείο Τσιτσάνη

11:30Μουσείο Τσιτσάνη24/10/2021

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 στις 11:30 το πρωί, η MYARTIST θα παρουσιάσει το  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BIBLIODOS στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης ξένης γλώσσας με τη χρήση λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων τέχνης από την Ευρωπαϊκή Πολιτισμική Κληρονομιά.

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο Art director και Project manager της MYARTIST, Στέλιος Χαρίσης, ο οποίος θα αναλύσει ένα προς ένα τα εργαλεία που προσφέρει το πρόγραμμα στους εκπαιδευτικούς, αλλά και πώς μπορεί ο καθένας να έχει δωρεάν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, η Δρ. Σοφία Μαστροκούκου, Fundraising manager της MYARTIST θα εξηγήσει τη σημασία της προσβασιμότητας στην τέχνη και τον πολιτισμό και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της.

Ο ταλαντούχος χαράκτης, MSc στις Τεχνολογίες – Εφαρμογές, Παναγιώτης Πριστούρης, θα αναλύσει τη φύση στο έργο του Albert Camus «Ο ξένος» μέσα από τη δική του καλλιτεχνική ματιά, ενώ τέλος, η Βιβλιοθηκονόμος – Παιδαγωγός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων, Τζένη Ρώσσιου θα αναφερθεί στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθήκες στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια της MYARTIST είναι το Κέντρο Έρευνας, Μουσείο Τσιτσάνη Τρικάλων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων και ο Δήμος Τρικκαίων.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα #BIBLIODOS

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οργανισμοί κατάρτισης γλωσσών καλωσορίζουν μετανάστες που μπορεί να έχουν λάβει μερική ή και ελάχιστη εκπαίδευση από τη χώρα καταγωγής τους. Παρά την ελλιπή τους κατάρτιση, πρέπει να είναι σε θέση να αφιερώσουν πολλές ώρες, για να εκπαιδευτούν, έτσι ώστε να αποκτήσουν αυτές τις βασικές δεξιότητες που θα συντελέσουν στην ομαλή ένταξή τους στη χώρα υποδοχής ή διαμονής.

Το πρόγραμμα Bibliodos προτείνει μία νέα διδακτική πρόταση προσαρμοσμένης ανάγνωσης, συνδέοντας την εκμάθηση μιας γλώσσας με την προώθηση της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και κληρονομιάς.

Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στο να είναι καθολική και συμπεριληπτική, με την έννοια ότι έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι προσβάσιμη σε άτομα με ελάχιστες γνώσεις σε επίπεδο λεξιλογίου (μετανάστες και ενήλικες με ελάχιστη εκπαίδευση ή ειδίκευση και άτομα με αναπηρία ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες).

Η συλλογή αποτελείται από 18 εικονογραφημένα διαδραστικά και ακούοντα ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks), 5 βίντεο στο Διεθνές Σήμα, 17 Παιδαγωγικούς φακέλους και 24 πρακτικούς οδηγούς.

Στόχος είναι οι εκπαιδευτές να μπορούν να προσαρμόσουν αυτά τα ηλεκτρονικά βιβλία στις δικές τους διδακτικές ανάγκες, ώστε να μπορούν να τα ενσωματώσουν και αντίστοιχα στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Για την υλοποίηση του Bibliodos, η MYARTIST έχει συνεργαστεί με ακόμη 5 ευρωπαίους εταίρους:

Τους Les Apprimeurs (συντονιστής), μια γαλλική εταιρία ψηφιακών εφαρμογών που ειδικεύεται στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που προωθούν την πρόσβαση σε θεμελιώδεις γνώσεις, τους Langues Plurielles, ένας οργανισμός κατάρτισης στη γαλλική γλώσσα που συνεργάζεται ιδιαίτερα με αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες με ελάχιστη εκπαίδευση, το Ινστιτούτο Κωφών στο Τορίνο, το οποίο συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με κωφούς μετανάστες, τους Citizens in Power, ένας κυπριακός οργανισμός που συνεργάζεται με μετανάστες και τη LogoPsyCom, μία βελγική εταιρία που ειδικεύεται στο σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού για άτομα με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Το Bibliodos χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +.

Όλο το περιεχόμενο που παράγεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Λίγα λόγια για τη #MYARTIST

Η MYARTIST είναι μια ΚοινΣΕπ που ιδρύθηκε το 2018 και ειδικεύεται στη δημιουργία μιας βιώσιμης σταδιοδρομίας για κάθε καλλιτέχνη και στην επανένταξη μειονεκτούντων και περιθωριοποιημένων καλλιτεχνών (αναπήρων, μακροχρόνια ανέργων, πρώην κρατουμένων, κ.λπ.).

Παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής σε καλλιτέχνες, ενώ ταυτόχρονα καλεί τις εταιρίες να «υιοθετήσουν» έναν καλλιτέχνη και να αναλάβουν τα λειτουργικά του έξοδα (για τη δημιουργία ενός πίνακα, ενός γλυπτού, τη διοργάνωση μιας έκθεσης, κ.λπ.).

Από τη συνέργεια μεταξύ της εταιρίας και του καλλιτέχνη γεννιέται μια πρωτοφανής συλλογή έργων τέχνης, μια εξαιρετική και πρωτοποριακή μαρτυρία της επιχειρηματικής ταυτότητας καλλιτέχνη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

11.30 – 11.45 Εγγραφές

11.45 – 12.00 Καλωσόρισμα, Χαιρετισμοί, παρουσίαση Ατζέντας

12.00 – 12.15 «Η ιστορία μίας παρέας που αποφάσισε να κάνει την τέχνη Προσβάσιμη», Δρ. Σοφία Μαστροκούκου, Fundraising manager της MYARTIST

12.15 – 12.45 «Παρουσίαση Ευρωπαϊκού Προγράμματος BIBLIODOS (ανάλυση των εργαλείων που προσφέρονται στους εκπαιδευτικούς)», Στέλιος Χαρίσης, Art director/Project manager της MYARTIST

12.45 – 13.00 Διάλειμμα

13.00 – 13.15 «Η φύση στο έργο του Albert Camus «Ο ξένος» μέσα από τη χαρακτική του Παναγιώτη Πριστούρη», Παναγιώτης Πριστούρης, Χαράκτης, MSc στις Τεχνολογίες-Εφαρμογές

13.15 – 13.45 «Βιβλιοθήκες Πυλώνες Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Δία Βίου Μάθησης: Νέες προκλήσεις στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού», Τζένη Ρώσσιου Βιβλιοθηκονόμος – Παιδαγωγός Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων

13.45 – 14.00 Συζήτηση με τους παρευρισκομένους – Χαιρετισμός

Από το γραφείο Τύπου