Δήμος Τρικκαίων

Το «Χάραμα» του Τσιτσάνη ξαναζωντανεύει στην ΕΡΤ

20:0023/11/2017

Ωριαίο ντοκιμαντέρ – αφήγημα της εκπομπής «Τα Στέκια» για το εμβληματικό μαγαζί του λαϊκού τραγουδιού

 

 

Το κλασικό και μυθικό «Χάραμα», όπου μεγαλούργησε για πολλά χρόνια ο Βασίλης Τσιτσάνης και έγινε κέντρο λαϊκού τραγουδιού, προβάλλει η εκπομπή της ΕΡΤ2 «Τα Στέκια». Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 στις 20:00, μια μεγάλη έρευνα των συντελεστών της Laika Productions θυμίζει ή πρωτοφανερώνει πτυχές και στιγμές του συγκεκριμένου μαγαζιού.

Η εκπομπή, με πλήρη τίτλο ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΟΡΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, μια σειρά του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη, προβάλλει στέκια περιοχών ή ανθρώπων. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου:

«Πριν το χάραμα μονάχος εξεκίνησα
και στο πρώτο μας το στέκι την αυγούλα γύρισα»

(Πριν το χάραμα – Στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου)

«Το Χάραμα: Ένα κέντρο μακριά από το κέντρο αλλά μέσα στην καρδιά όλων εκείνων που πέρασαν ένα βράδυ της ζωής τους εκεί και που ακούγοντας τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου και τον Παπαϊωάννου γίνονταν αυτόπτες μάρτυρες της μουσικής ιστορίας που γραφόταν κάθε βράδυ εκεί και που αργότερα έγινε μύθος.»
Ο μύθος του «Χαράματος» ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 60 και γιγαντώνεται την ανατολή της δεκαετίας του 70 όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης ανεβαίνει στο πάλκο. Ίσως κανένας άλλος χώρος της εποχής δεν εσώκλειε τέτοια μυστηριακή ενέργεια, δεν ανέδιδε τέτοιον ερωτισμό, δεν εγκιβώτιζε τόσο πηγαία κάθε λογής συναισθήματα και δεν εξομοίωνε διαφορετικές ηλικίες, κοινωνικές τάξεις και «κάστες ανθρώπων». Το «Χάραμα» παρέδιδε ταχύρρυθμα μαθήματα μουσικής συναισθηματικής αγωγής με το μουσικό του πρόγραμμα να ορίζει την απόλυτη τελετουργία, εκείνη που εξέφραζε το «ανείπωτο» και το απόλυτα ζητούμενο.
Κάτω από το πάλκο, οι «μουσαφιραίοι»: Φοιτητές, οικοδόμοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και οι μεγάλοι σταρ της εποχής. Πάνω στο πάλκο, οι «νοικοκυραίοι»: O ακούραστος εργάτης του πάλκου, Γιάννης Παπαϊωάννου. Η δωρική και ρέουσα κυρία του λαϊκού, Σωτηρία Μπέλλου. Η πιστή και μεγαλειώδης μουσική κομπανία και στο επίκεντρο όλων, ο Βασίλης Τσιτσάνης: ο «ιερέας» του πάλκου που με τις πενιές του μεταμόρφωνε το πρόγραμμα σε μία ιδιότυπη μουσική «Θεία Κοινωνία». Στο μέσο, η πίστα: H τρεμάμενη πίστα. Εκείνη που δεν επέτρεπε ανορθογραφίες και που έσπρωχνε μακριά της τους μη γνώστες, απογειώνοντας τους άξιους χορευτές.
Για τους πιστούς του, το «Χάραμα» όριζε ένα πολιτικό, ψυχαγωγικό και μορφωτικό τέμενος. Ακόμα και σήμερα που δείχνει ρημαγμένο διατηρεί την δική του γλώσσα: μια γλώσσα σιωπηλή «που φωνάζει στο αυτί σου και σου λέει διάφορα».
Η αναβίωση του ιερού αυτού χώρου θα γίνει μέσα από τις συγκινητικές αφηγήσεις επίλεκτων προσκεκλημένων. Συντροφιά μας θα βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Ελένη Γεράνη (Τραγουδίστρια), Νίκος Γρετός (Ορθοπεδικός Χειρούργος), Μανώλης Δημητριανάκης (Δικηγόρος – Μουσικός), Τάκης Καλλέργης (Μουσικός), Γιώργος Κοντογιάννης (Δημοσιογράφος), Βαγγέλης Κορακάκης (Συνθέτης- Στιχουργός), Βασίλης Κωστόπουλος (Μετεωρολόγος), Όλια Λαζαρίδου (Ηθοποιός), Γιώργος Λιάνης (Δημοσιογράφος), Τάκης Μάτσης (Μετρ Χαράματος), Λίνα Νικολακοπούλου (Στιχουργός), Διαμαντής Πανάρετος (Μουσικός), Μιράντα Τερζοπούλου (Λαογράφος), Τάκης Τζίφας (Ζωγράφος), Σταμάτης Φασουλής (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης)

Συντελεστές Επεισοδίου

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Επεισόδιο: Το Χάραμα
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών- Πάντα
Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη, Χρύσα Οικονομοπούλου
Έρευνα /Οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας /β’ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης
Ηχοληψία : Ξενοφώντας Κοντόπουλος
Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης
Ηλεκτρολόγος: Άρης Πολιτόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Σενάριο-σκηνοθεσία: Κυριάκος Αγγελάκος
Μια παραγωγή της ΕΡΤ
Διάρκεια Επεισοδίου: 50’
Προβολή: ΕΡΤ2, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 8 μ.μ.

 

Από το γραφείο Τύπου