Δήμος Τρικκαίων

Δήμος Τρικκαίων: Με δράσεις - εκδηλώσεις σταθερά υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά γυναικών

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων "Αθανάσιος Τριγώνης" - Δημαρχείο Τρικκαίων23/11/2019 - 25/11/2019

 

Ο Δήμος Τρικκαίων και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου υλοποιούν δράσεις με αφορμή την 25η Νοεμβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Το Κέντρο, που λειτουργεί με μέγιστη προσφορά τα έξι τελευταία χρόνια, συνεχίζει την προσπάθεια για εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Ένα πρώτο βήμα, είναι η συμμετοχή όλων στις δράσεις – εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που παρουσιάζει.
Οι εκδηλώσεις είναι:

  1. Δωρεάν θεατρική παράσταση με την Κατερίνα Διδασκάλου και το έργο «Η πόρνη από πάνω»
  2. Παρουσίαση της δράσης «  Μέσα από τα μάτια των παιδιών..» σε συνεργασία με το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων
  3. Συνέντευξη Τύπου για την εξάχρονη δράση του Κέντρου
  4. Φωταγώγηση της κεντρικής πεζογέφυρας με πορτοκαλί χρώμα

 

Αναλυτικά:

– ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11/2019

Θεατρική παράσταση «Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου.
Είσοδος δωρεάν.
Ωρα έναρξης 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης»

Η εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου με τη συγκλονιστική παράσταση «Η  πόρνη από πάνω», δίνει το δικό της μήνυμα ενάντια στην καταπίεση και τη βία κατά των γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων προσφέρει την ευκαιρία στο τρικαλινό κοινό να παρακολουθήσει ΔΩΡΕΑΝ αυτή την εξαίρετη μοναδική παράσταση, που παίζεται για 8η χρόνια στην Αθήνα.

Γιατί η ιστορία της Εράτως, της ηρωίδας του έργου, είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών που υφίστανται  κάθε μορφής βίας μέσα στην ίδια τους την οικογένεια…

«…Είναι εν δυνάμει η μητέρα μας, η αδερφή μας, η γειτόνισσα μας, η συνάδελφος  μας, εμείς οι ίδιοι.

Είναι η γυναίκα εκείνη που υποφέρει τα πάντα προκειμένου να συνεχίσει να ζει ευελπιστώντας να αλλάξει κάτι.

Παλεύει, πέφτει, σηκώνεται και σκουπίζοντας τα δάκρυα της αναζητεί ξανά το φως. Σχεδόν αμπαρωμένη σε ένα διαμέρισμα, μακριά από την ζωή, αναζητά τη ζωή. Ο σύζυγός της, της ευνουχίζει τα όνειρα, της δεσμεύει τη νιότη της και εκείνη ζει μονάχα στην φαντασία της.

Δικαιολογεί τις πράξεις του μα και επαναστατεί όταν ο πόνος φτάνει στο «μεδούλι» της.

Μοναδική παρέα οι αναστεναγμοί της  πόρνης στο πάνω όροφο. Την ακούει από το υπνοδωμάτιο της,  την φαντάζεται, την ζηλεύει την νιώθει, την αναζητεί….»

Είναι μια ιστορία που οφείλουμε να ακούσουμε όλες και όλοι, για να συνειδητοποιήσουμε πως η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους και οφείλουμε ως κοινωνία να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε έκφανση της.
(Κριτική του Βαγγέλη Τάτση)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

 

 

– ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11/2019

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη  της Βίας κατά των Γυναικών, αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων, ώρα 10:00

Α. Συνέντευξη Τύπου για τη συμπλήρωση 6 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα : παρουσίαση-απολογισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών και των δράσεων του.

Β. Παρουσίαση της Δράσης «  Μέσα από τα μάτια των παιδιών…» σε συνεργασία με το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων:
Αυτή τη χρόνια τα παιδιά πρωτοστατούν. Αυτή τη χρονιά τα παιδιά παίρνουν τον λόγο και εντυπωσιάζουν. Αυτή τη χρονιά το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων συνεργάζονται και συνδημιουργούν για να δώσουν μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Οι μαθητές/τριες χρησιμοποιώντας τη μουσική, τη ζωγραφική, τη δημιουργική γραφή, παράγουν ένα ηχηρό μήνυμα που έρχεται να μας υπενθυμίσει το αυτονόητο: Μηδενική Ανοχή στη Βία. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν από την ψυχολόγο και τον κοινωνιολόγο του Κέντρου, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και πρωτογενούς πρόληψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έννοιες που σχετίζονται με τη βία κατά των γυναικών, να εξερευνήσουν και να αποδομήσουν στερεότυπα και προδιαγεγραμμένους κοινωνικούς ρόλους, να μπορούν να αναγνωρίζουν τα είδη της βίας και πιθανές ενδείξεις μιας βίαιης σχέσης, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη υγειών σχέσεων με μηδενική ανοχή στη βία. Η επιλογή της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας συνειδητή και αναγκαία, αφού φέτος το μήνυμα είναι πως ο καλύτερος τρόπος παρέμβασης είναι η πρόληψη.
Την 25η Νοέμβρη 2019, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων, θα μας παρουσιάσουν μέσα από τα έργα τους, το αποτέλεσμα όλης αυτής τη προσπάθειας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, θα μας δείξουν την ανάγκη εξάλειψης  της βίας κατά των γυναικών μέσα από τα μάτια τους….

 

– ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11/2019 έως ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11/2019
Φωταγώγηση της κεντρικής πεζογέφυρας της πόλης σε χρώμα  πορτοκαλί, το χρώμα που έχει καθιερωθεί διεθνώς για την επετειακή αυτή ημέρα.

Με τον τρόπο αυτό από τα Τρίκαλα στέλνεται το μήνυμα για την αναγνώριση του προβλήματος, που δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, και για τη δράση, με πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών

 

Από το γραφείο Τύπου