Δήμος Τρικκαίων

Δήμος Τρικκαίων: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

18/11/2021 - 27/11/2021

 

Θέατρο, ζωγραφική, πορεία, κινηματογράφος, οι εκδηλώσεις για την Ημέρα ενάντια στη Βία κατά Γυναικών

 

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σήμερα μια ζοφερή πραγματικότητα για χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόσφατα, χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως «Σκιώδης Πανδημία», η οποία επιδεινώθηκε από τις συνθήκες που δημιούργησε η διεθνής υγειονομική κρίση COVID-19, κυρίως σε επίπεδο ενδοοικογενειακής βίας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών βρίσκει χιλιάδες γυναίκες να πλήττονται καθημερινά από την έμφυλη βία  καθώς οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί λόγω της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο δεν αφήνουν καμία αμφισβήτηση του γεγονότος αυτού:

Στον κόσμο:

 • Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται κατά μέσο όρο 137 γυναίκες, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Στην Ελλάδα:

 • Το πρώτο δεκάμηνο του 2021, 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν άγρια από τα χέρια πρώην ή νυν συντρόφου/συζύγου ή άλλου οικείου προσώπου.
 • το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας.
 • το ίδιο χρονικό διάστημα στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας.

Στα Τρίκαλα:

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2021, απευθύνθηκαν πάνω από 60 γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν στήριξη  και καθοδήγηση από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του. Συνολικά σε τοπικό επίπεδο, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, στο Συμβουλευτικό Κέντρο έχουν απευθυνθεί πάνω από 550 γυναίκες θύματα βίας/πολλαπλών διακρίσεων.

Σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία και με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, το  Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων,  από τις  18/11/2021 έως και τις 28/11/2021 υλοποιεί σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα της έμφυλης βίας. Οι δράσεις αυτές διοργανώνονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, το Δημοτικό Θέατρο, τη Δημοτική Φιλαρμονική  και την εθελοντική Οργάνωση «Act4V V for Volunteers», με τη στήριξη της Δημοτικής  Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Τρικκαίων.

Οι επόμενες δράσεις, στις οποίες καλούνται πολίτες και φορείς σε μαζική συμμετοχή, προκειμένου όλοι/όλες μαζί να δώσουμε ηχηρό μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών, περιλαμβάνουν:

 

 • Σάββατο 27/11/2021 ώρα 11:00: Πραγματοποίηση της Κεντρικής Εκδήλωσης στον Πεζόδρομο της Ασκληπιού μπροστά από το Δημαρχείο, η οποία περιλαμβάνει:
 • Παρουσίαση Θεατρικού Δρώμενου, από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, με τίτλο «Σπάστε τη Σιωπή», διάρκειας 30 λεπτών. Το δρώμενο εμπνέεται από το γνωστό τραγούδι «Ο Μενούσης», το οποίο αφηγείται μία γυναικοκτονία. Η αλήθεια είναι πως μέσα από την ποίηση και την λογοτεχνία παίρνουμε πολλές πληροφορίες για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Το συγκεκριμένο τραγούδι αφηγείται μία γυναικοκτονία χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο όνομα, στα συναισθήματα αυτής της γυναίκας ή στην σχέση της με τον άνδρα… Ένα μόνο γνωρίζουμε, ότι ήταν η γυναίκα του Μενούση…
 • Πραγματοποίηση «Σιωπηρής Πορείας-Διαμαρτυρίας» ενάντια τη Βία κατά των Γυναικών συνοδευόμενη από το τμήμα κρουστών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Act4V V for Volunteers» και με τη συμμετοχή κάθε πολίτη που επιθυμεί να γίνει κοινωνός του μηνύματος ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.
  Η Σιωπηρή Πορεία Διαμαρτυρίας και Στήριξης σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας, στην οποία οι συμμετέχοντες θα περπατούν κρατώντας μια πορτοκαλί κορδέλα, χρώμα σύμβολο στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα έχει σημείο εκκίνησης τον αύλειο χώρο του Δημαρχείου και ακολουθώντας διαδρομή στους Κεντρικούς Πεζόδρομους της πόλης (Ασκληπιού – Απόλλωνος ), θα καταλήξει στο Μουσείο Τσιτσάνη, όπου θα πραγματοποιηθεί Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Παράλληλα, στον  χώρο εκκίνησης της Πορείας μπροστά στο Δημαρχείο, με στόχο την ενημέρωση του τρικαλινού κοινού θα υπάρχει stand Πληροφόρησης για το Συμβουλευτικό Κέντρο και τη Βία κατά των γυναικών, όπου θα διατίθεται δωρεάν ενημερωτικό και προωθητικό υλικό του Συμβουλευτικού Κέντρου με κυρίαρχο σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ».
 • Σάββατο 27/11 και Κυριακή 28/11: Παρουσίαση Έκθεσης Ζωγραφικής από το Εργαστήρι Ζωγραφικής Ενηλίκων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων, με θέμα τη Βία κατά των γυναικών, στο Οθωμανικό Λουτρό του Μουσείου Τσιτσάνη.  Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό πρωινές ώρες 9:00-15:00 και τις απογευματινές 17:30-21:00.
 • Τετάρτη 24/11/2021 έως Σάββατο 27/11/2021: Φωταγώγηση της Κεντρικής Πεζογέφυρας του Δήμου Τρικκαίων επί της Ασκληπιού, με πορτοκαλί χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί διεθνώς ως χρώμα σύμβολο ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.

Προηγήθηκε η δωρεάν προβολή δύο ταινιών στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων, «Τα Χελιδόνια της Καμπούλ»  και « Το Λουλούδι της Ερήμου».

Κατά τη διεξαγωγή των δράσεων και εκδηλώσεων θα τηρηθούν ΑΥΣΤΗΡΑ όλα τα ισχύοντα Υγειονομικά Πρωτοκόλλα Covid 19 για ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες (βροχή) δεν επιτρέψουν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης του Σαββάτου 27/11/2021 στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου (θεατρικό δρώμενο, Σιωπηλή Πορεία), θα οριστεί νέα ημερομηνία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΕΣ να συμμετέχουν στις Δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου από τα Τρίκαλα ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΑΣ να δώσουμε ηχηρό μήνυμα εναντία στη Βία κατά των Γυναικών.

Για κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής βία, το μήνυμα για είναι ένα:

 • ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ.
 • ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.
 • ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων  Βίας Δήμου Τρικκαίων παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα κάθε είδους βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς (κτήριο Ε ΚΑΠΗ-έναντι ΔΕΗ) και υλοποιείται στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Θεσσαλία/Δήμος Τρικκαίων », με Κωδικό ΟΠΣ 5000586 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) « Θεσσαλία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Από το γραφείο Τύπου