Δήμος Τρικκαίων

Εικαστική έκθεση στο Μουσείο Τσιτσάνη

Μουσείο Τσιτσάνη27/12/2019 - 7/1/2020

Το «Μουσείο Τσιτσάνη» παρουσιάζει στο κτήριο παλιών φυλακών Τρικάλων – δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό – την έκθεση «Οι Κανόνες» του εικαστικού Αντώνη Μάρου σε επιμέλεια της Μάριον – Εμμανουέλας Μανιού.

Τα έργα της έκθεσης είναι βασισμένα στην αλληλογραφία του καλλιτέχνη με ένανm κρατούμενο, που εκτίει την ποινή του σε φυλακή των ΗΠΑ. «Οι Κανόνες» διερευνούν τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, την έννοια του εγκλεισμού και τον ρόλο της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των φυλακισμένων και των ελεύθερων πολιτών.

H έκθεση περιλαμβάνει μια εγκατάσταση που αποτελείται από επιστολές, φωτογραφίες, κάρτες και αντικείμενα που εγκρίθηκαν από το σύστημα ελέγχου των φυλακών αλλά και από εκείνα που λογοκρίθηκαν και επεστράφησαν στον αποστολέα.

Το Μουσείο Τσιτσάνη, το οποίο μεταμορφώθηκε από Συγκρότημα Κρατικών Φυλακών σε Κέντρο Πολιτισμού και Έρευνας θα φιλοξενήσει το πρώτο τριήμερο της έκθεσης μια σειρά από live performances, οι οποίες δίνουν φωνή στον κρατούμενο, αποκαλύπτοντας τις ιδιαιτερότητες της ζωής των φυλακισμένων και ανακαλώντας την παλαιότερη λειτουργία του Μουσείου ως τόπο εγκλεισμού.

Έργα της έκθεσης έχουν παρουσιαστεί στο Βασιλικό Κολλέγιο των Τεχνών της Αγγλίας (Unauthorised Material, Royal College of Art, London, July 2019) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Υλικό Επιστροφής, Εκθεσιακός Χώρος Νίκος Κεσσανλής, Σεπτέμβριος 2016).

Ο Αντώνης Μάρος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Το έργο του συγκροτείται από ένα ευρύ φάσμα εικαστικών μέσων (performance, ζωγραφική, εγκατάσταση) και διερευνά κυρίως τις έννοιες του εγκλεισμού και της ταυτότητας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Δ’ Εργαστήρι Ζωγραφικής Π. Χαραλάμπους) και στο Central Saint Martins (Υποτροφία Erasmus), ενώ πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Royal College of Art (Master in Fine Arts, Contemporary Art Practice) ως υπότροφος του ΝΕΟΝ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (South London Gallery) στη Σουηδία (Uppsala Konstmuseum), στη Γαλλία (ISBA Besançon, Festival de Cannes 2016) και στην Ελλάδα (Μύκονος Biennale, Εθνικό Θέατρο).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PERFORMANCES

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

19:00 Όταν οι αγαπημένοι σου γυρίζουν σπίτι (30 λεπτά)

 

Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019

12:00 Υλικό Επιστροφής (15 λεπτά)

19:00 The Wake Up Call (15 λεπτά)

 

Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019

19:00 Ειδοποίηση Απόδρασης/ Θανάτου (20 λεπτά)

 

Εγκαίνια: 27 Δεκέμβρη 2019

Διάρκεια: 27 Δεκέμβρη 2019 – 7 Ιανουαρίου 2020

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Επικοινωνία: Μάριον – Εμμανουέλα Μανιού

Τηλ: 6976844701

Email: [email protected]

Email: [email protected]