Δήμος Τρικκαίων

Εκδήλωση για διαταραχές ανάπτυξης σε μικρά παιδιά

17:005/10/2016 - 7/10/2016

 

Ο Δήμος Τρικκαίων  και η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας  διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ανίχνευση Αναπτυξιακών Διαταραχών στον Παιδικό Σταθμό και Τρόποι Διαχείρισής τους».

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, επιστημονικός υπεύθυνος και  συντονιστής  του προγράμματος Αναπτυξιακού – Check Up, θα παράσχει δωρεάν το Αναπτυξιακό Check-Up σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από 3 μηνών έως και 5,5 ετών.

Ο δεύτερος άξονας της Δράσης αφορά σε ενημερωτικές ομιλίες σε όλους αυτούς που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Ο κ. Μαντούδης θα μιλήσει σε παιδαγωγούς της περιοχής αλλά και σε ευαισθητοποιημένους γονείς για τη σχολική επιτυχία του παιδιού τους.

diatar

Τι είναι το Αναπτυξιακό Check-Up;

Είναι ένας απλός και γρήγορος έλεγχος  που ανιχνεύει αν έχει το παιδί τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται, σύμφωνα με την χρονολογική του ηλικία σε όλους τους τομείς ανάπτυξης: λόγος και ομιλία, γνωστικός τομέας, αδρή και λεπτή κινητικότητα καθώς και στον κοινωνικό-συναισθηματικό τομέα.

Ο στόχος του προγράμματος είναι ο πρώιμος εντοπισμός των παιδιών που μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες ήπιες δυσκολίες  όπως είναι, η καθυστέρηση λόγου, ή και σοβαρότερες.

Ο κ. Μαντούδης επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και περισσότερα παιδιά τα οποία φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς και παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές. Συγκεκριμένα: έχουν καθυστέρηση λόγου, δεν μιλάνε καθαρά, ώστε να είναι κατανοητό, είναι υπερκινητικά, δυσκολεύονται να κάτσουν στο τραπέζι και είναι ανυπάκουα και ατίθασα σε σημείο να προκαλούν πρόβλημα μέσα στη τάξη και στη σχέση τους με τα άλλα παιδιά. Οι αναπτυξιακές διαταραχές δεν είναι σπάνιες, αντίθετα είναι πολύ συχνές. Συγκεκριμένα, σε κάθε σχολική τάξη με 20-25 παιδιά εντοπίζουμε 2-3 με κάποια μορφή  αναπτυξιακής δυσκολίας. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Σήμερα εφαρμόζουμε το Αναπτυξιακό Check – Up, και μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε έγκαιρα  τα παιδιά που έχουν τις δυσκολίες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Αναπτυξιακό Check – Up σε παιδιά από 3 μηνών έως 5,5 ετών

6 & 7 Οκτωβρίου 2016, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΕΚΑ, ΑΓ.ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΥ (ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ)

Ώρα: πληροφορίες από τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ για το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ CHECK – UP

H Χρησιμότητά του στην Προσχολική Αγωγή

5 Οκτωβρίου 2016, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΕΚΑ, ΑΓ.ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΥ (ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ)

Ώρα: 17.00 μ.μ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Χτίζοντας τα θεμέλια της Σχολικής Επιτυχίας

5 Οκτωβρίου 2016, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΕΚΑ, ΑΓ.ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΥ (ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ)

Ώρα: 18.30 μ.μ

 

Λίγα λόγια για τον Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή κ. Στέλιο Μαντούδη

  • Επιστημονική μελέτη και Δημιουργία της Σχολικής Ετοιμότητας Α΄ Τεστ
  • Τέως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Βραβείο από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία για το Επιστημονικό του Έργο το 2008
  • Πραγματοποίηση 60.000 θεραπευτικών συνεδριών (πάνω από 9.000 παιδιά)

 

Από το γραφείο Τύπου