Δήμος Τρικκαίων

Φεστιβάλ ελληνικού λαϊκού πολιτισμού στο Μεγαλοχώρι

22/6/2018 - 24/6/2018

To 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Ενδυμασίας και Χορού είναι γεγονός. Δέκα σύλλογοι από την Αττική (Σάλεσι του Αυλώνα),  τη Θεσσαλονίκη (Μικρασιάτες του Κίσδερβεν- Καππαδοκία), την Εύβοια (Κουμιώτες και Νέα Λάμψακος), τον Βόλο (Χ.Ο. Βόλου) , την Λάρισα (Πόντιοι) , τα Τρίκαλα ( Κρήτες, Σαρακατσαναίοι, Βλάχοι του Ασπροποτάμου) και το Μεγαλοχώρι (Καραγκούνηδες) θα συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις:  στις 23 Ιουνίου στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου παρουσιάζοντας τους πιο εμβληματικούς χορούς του Ελληνισμού και στις 24 Ιουνίου στο Μουσείο Τσιτσάνη  (Διπλό Οθωμανικό Λουτρό)  θα παρουσιάσουν τα ενδύματα συγκεκριμένων ανθρώπινων ομάδων από τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή Εποχή μέχρι σήμερα!

  1. Οι Εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 με τη Θεατρική Παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου: «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» υπό την καθοδήγηση της Βάσως Γκουγκαρά, στις 8:30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου.
  2. Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου από τις 8:00 μ.μ οι Σύλλογοι θα φωτογραφηθούν για το καινοτόμο λεύκωμα, που ετοιμάζει ο Σύλλογος με τους ειδικούς συνεργάτες του και στις 8:45 μ.μ. θα ακολουθήσουν οι χοροί και παραδοσιακό γλέντι μέχρι πρωίας.
  3. Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 στο Κέντρο Έρευνας «Μουσείο Τσιτσάνη» στην αίθουσα «Διπλό Οθωμανικό Λουτρό», από τις 10:00 π.μ έως στις 12:00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις- παρουσιάσεις των Συλλόγων της  φορεσιάς, που αναδεικνύουν στις επίσημες εκδηλώσεις τους.

* Τις εκδηλώσεις μας, με την ευκαιρία της έλευσής τους στην πόλη μας, θα τιμήσουν με την παρουσία τους: ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας κος Walter Stechel, ο επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κος Χρήστος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος της “Hellenic Silverstars” κος Γ. Παπαδόπουλος.

* Οι Σύλλογοι κατά την παραμονή τους το διήμερο 23-24 Ιουνίου θα περιηγηθούν από εθελοντές επιστημονικούς συνεργάτες μας στην πόλη μας και τα Μετέωρα, ώστε να αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις για την περιοχή μας.

* Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων) και του Δήμου Τρικκαίων (Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας) και τη συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Β. Τσιτσάνη» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

* Οι χορηγοί μας είναι η οικονομική πνοή των εκδηλώσεων και θα μνημονευτούν ξεχωριστά.

 

Με τιμή το Δ.Σ. του

Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοχωρίου