Δήμος Τρικκαίων

Φωτογραφική έκθεση για το περιβάλλον με επίκεντρο την ορχιδέα, στο Μουσείο Τσιτσάνη

09.00-15.00 και 18.00-21.00.Μουσείο Τσιτσάνη21/8/2022 - 30/8/2022

Στην ευαισθητοποίηση όλων για την κλιματική κρίση, επιχειρεί να συμβάλλει η έκθεση φωτογραφίας με κεντρικό θέμα την ορχιδέα, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Τσιτσάνη. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ – Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Ετοιμάστηκε, δε, από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, στην Κερασιά Μαγνησίας, στο πλαίσιο της Δράσης 5 με τίτλο: «Διάχυση αποτελεσμάτων στην κοινωνία: Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους».

Θα φιλοξενηθεί στο πρώην Διοικητήριο των παλιών φυλακών, στο Μουσείο Τσιτσάνη το διάστημα Κυριακή 21 Αυγούστου έως και Τρίτη 30 Αυγούστου 2022, τις ώρες 09.00-15.00 και 18.00-21.00.

Το κεντρικό θέμα είναι ένα μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά φυτό – την Αυτοφυή Ορχιδέα- που ευδοκιμεί στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Κάρλα και σήμερα κινδυνεύει από εξαφάνιση.

Το έργο υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια» (Συντονιστής εταίρος ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.
Ο υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας κ. Δημ. Οικονομίδης (εκπαιδευτικός), επισημαίνει ότι η άγρια Ορχιδέα είναι ένα σπάνιο, μοναδικό σε ομορφιά και συμπεριφορά φυτό, που ευδοκιμεί στην γύρω περιοχή της λίμνης Κάρλας και αποτελεί πόλο έλξης, μελέτης και έρευνας επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται την περιοχή, ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης, που το φυτό αυτό βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία.

Όπως αναφέρεται σχετικά, «η Κινητή Έκθεση Φωτογραφίας για την Άγρια Ορχιδέα , ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες για τους κινδύνους που απειλούν τη Βιοποικιλότητα και θέτει προς συζήτηση και προβληματισμό τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα ενόψει της Κλιματικής Αλλαγής, σε ό,τι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστή Εταίρου «Δράση και Ενέργεια» κ. Ευάγγελος Θέος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερασιάς κ. Ελένη Παπαδημητροπούλου, «το κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα, τα νερά και τις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο του Έργου θα ενημερωθούν άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές), αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.
Το έργο υποστηρίζεται από τους φορείς Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.karlaclima.gr

Από το γραφείο Τύπου