Δήμος Τρικκαίων

Με την αριστοφανική «Λυσιστράτη» το Εργαστήρι Εφήβων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

20:30Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων "Αθανάσιος Τριγώνης"27/5/2023

«Ουδέν εστι  θηρίον γυναικός αμαχώτερον …..»

Οι έφηβοι/ες του Δημοτικού Εργαστηρίου Θεάτρου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων  παρουσιάζουν την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης».

Έχει χαρακτηρισθεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας τόσο για το αντιπολεμικό πνεύμα όσο και για το ότι θεωρείται από πολλούς μελετητές η πρώτη φεμινιστική απεργία των γυναικών με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος.

Η Λυσιστράτη γράφτηκε και διδάχθηκε το 411 π.Χ  και η υπόθεση έχει να κάνει με την απεργία που κηρύσσουν οι γυναίκες από τα συζυγικά τους «καθήκοντά» , προσπαθώντας να πείσουν  τους άντρες να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Μέσα από επεισοδιακές αντιπαραθέσεις οι γυναίκες κλείνονται στην Ακρόπολη , εκεί οπού υπήρχε το χρήμα για τους πολέμους και ένας χορός γερόντων καταφθάνει για να τις πείσει να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι έφηβοι και οι έφηβες μεταμορφώνονται επί σκηνής και αναδεικνύουν μέσα από το χιούμορ και την κωμική ατάκα του αριστοφανικού λόγου θέματα που σχετίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα και την πατριαρχία, με θέματα πολέμου και εξουσίας. Μέσα από τη δική τους ματιά δίνουν τις δικές τους απαντήσεις , κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις και θέτουν τους δικούς τους προβληματισμούς μέσα από αυτοσχεδιασμούς, τραγούδι και χορό.

Μια παράσταση διαχρονική που μέσα από τις κωμικές καταστάσεις μιλά για την ειρήνη και την ισότητα  του  κόσμου τούτου.

Συντελεστές

Εμψύχωση – Σκηνοθεσία Αντονέλλα Χήρα

Σχεδιασμός Αφίσας Αφροδίτη Ευθυμίου

Παίζουν

Σωτήρης Κόκκοβας, Μαρίλια Ζαμπούρα, Δανάη Λούδα , Πάρης Σκρέκας, Λουκία Τρίμμη,  Μελίνα Μέρμηγκα,  Θοδωρής Μωυσής,  Αχιλλέας Λάμπας,  Λάμπρος Λαμπρίδης,  Λάμπρος Δημόκας, Θοδωρής Τρίγκας, Θάνος Τσιάντας, Ελευθερία Ζαρκάδα,  Νεφέλη Παλιούρα, Βασιλεία Ζωγάνα, Νικολέττα Σκούρα, Κωνσταντίνα Κοτούμπα, Φιλαρέτη Σπανιά, Χρήστος Νταλιάνης,  Μάγδα Κραγέωργου, Ευαγγελία Αγγελή, Εύα Αργυροπούλου.

Είσοδος ελεύθερη

Από το γραφείο Τύπου