Δήμος Τρικκαίων

Με μουσική και κινηματογράφο στο θεατράκι του Ληθαίου

21:453/7/2017

 

Για μια ακόμη χρονιά η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων συμμετέχει στην Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης που διοργανώνεται από το Μουσείο Τσιτσάνη. Φέτος, η – με δωρεάν προβολή – μουσική ταινία που επιλέχθηκε, είναι το ελληνικό ντοκιμαντέρ Στρίγγλες – ή, για να είμαστε ακριβείς με βάση το αγγλικό λογοπαίγνιο String-less. Δηλαδή, χωρίς χορδές. Και όντως, πρόκειται για ιδιαίτερα επίπονο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί επί 3 χρόνια την πορεία του ομώνυμου αγαπημένου γυναικείου πολυφωνικού συγκροτήματος. Η ταινία προβάλλεται με στόχο να ενισχύσει τη σκέψη σχετικά με τη μουσική και τις δυσκολίες της, σε αντίθεση με τη μουσική και τις χαρές της. Οι τρικαλινοί μουσικοί μπορεί να δουν τον εαυτό τους σε αυτό το ντοκιμαντέρ, να θυμηθούν οικεία ή παρόμοια περιστατικά, ενώ οι μη μουσικοί θα μάθουν στοιχεία μάλλον άγνωστα για τη ζωή των μουσικών.
Αν μη τι άλλο, ένα δροσερό βραδάκι στο όμορφο θεατράκι του Ληθαίου, με μουσική και βραβευμένο (Βραβείο Κοινού μόλις πριν 3 μήνες), στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη προβολή είναι μια από τις πρώτες σε πανελλήνιο επίπεδο

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια ορχήστρα αποτελείται από μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μια φωνή. Σωστά; Λάθος! Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από πέντε φωνές που κάνουν τα πάντα. Πέντε γυναίκες. Πέντε ζωές. Που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική. Mια μουσική με γυναικεία ταυτότητα. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες. Θα τα καταφέρουν;

 

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η ταινία – ντοκιμαντέρ «Στρίγγλες – StringLESS» είναι μια καινούρια παραγωγή που κυοφορήθηκε ανάμεσα στο 2014 και στο 2017 με πόνο και αγάπη (όπως κάθε τι που έρχεται στο φως για πρώτη φορά).
Το κουβάρι της ιστορίας των «Στριγγλών» ξετυλίγεται στη διάρκεια τριών χρόνων. Οι δυσκολίες, τα εμπόδια, οι έριδες, οι γέννες, ακόμη και οι θάνατοι σημάδεψαν την ύπαρξη αυτού του σχήματος, που ενώ έχει τη λογική και την πειθαρχία της ομάδας, ταυτόχρονα ακτινοβολεί και την προσωπικότητα της κάθε μιας από τις γυναίκες μέλη του. Επιχειρούμε, εισχωρώντας στη καθημερινή ζωή τους και παρακολουθώντας την προσωπική διαδρομή της κάθε μιας, να αναδείξουμε το ζήτημα της γυναικείας ταυτότητας με όχημα τη μουσική.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ταινία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με την μαζική προσέλευση του κοινού (sold out και στις δυο προβολές) και με το Βραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή μεγάλου μήκους.
Στη ταινία συνέβαλαν με την ποιότητά τους σημαντικοί Έλληνες κινηματογραφιστές:
Ο διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Κορδελάς με την υπέροχη φωτογραφία του, ανέδειξε πρόσωπα και φυσικά τοπία (Ικαρία και Βωβούσα).
Ο μοντέρ Γιάννης Κατσάμπουλας μέσα από ένα δημιουργικό μοντάζ ενίσχυσε τη δραματουργία της ταινίας
Ο μουσικοσυνθέτης και παραγωγός της ταινίας Βαγγέλης Φάμπας επιμελήθηκε τον με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες ήχο της ταινίας.
Και φυσικά οι «Στρίγγλες – StringLESS». Το γυναικείο πολυφωνικό – πολυεθνικό συγκρότημα που με βάση τη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί και ερμηνεύει μέσα από ένα ποικίλο ρεπερτόριο με μοναδικό εργαλείο την ανθρώπινη φωνή.
Info

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Σενάριο: Άγγελος Κοβότσος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ: Γιάννης Κατσάμπουλας

Ήχος: Βαγγέλης Φάμπας, Μερόπη Καρακίτσιου

Μουσική: String-less, Χριστίνα Κωστάκη

Παραγωγός: Βαγγέλης Φάμπας

Παραγωγή: Massive Productions

Φορμά: Έγχρωμο

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Διάρκεια: 86′

Έτος Παραγωγής: 2017

Παγκόσμια εκμετάλλευση: Massive Productions [email protected]

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, Θεατράκι Ληθαίου (πίσω από το Μουσείο Τσιτσάνη)
Ωρα έναρξης 21:45
Είσοδος ελεύθερη