Δήμος Τρικκαίων

Μουσική παράσταση για τη Μικρασιατική καταστροφή με έργα του Απόστολου Καλδάρα

21:00Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων "Αθανάσιος Τριγώνης"23/8/2022

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Μνήμη και βαθιά σημάδια»

Στο διάβα των 100 χρόνων εκείνο που μένει είναι η προσφυγιά και το βαθιά χαραγμένο σημάδι του ξεριζωμού. Ένα σημάδι που δεν λέει να φύγει όσα χρόνια κι αν περάσουν. 100 χρόνια μετά , στις μέρες μας , η ίδια τραγωδία , το ίδιο βαθύ σημάδι. Όσο κι αν προσπαθούμε και προσπαθούν οι ξεριζωμένοι να φτιάξουν μια καινούργια ζωή σε έναν νέο κόσμο

Η μνήμη και τα βαθιά σημάδια είναι το περιεχόμενο της μουσικής παράστασης που γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και διοργανώνεται από το  Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του, το περιεχόμενο της παράστασης είναι  βασισμένο σε δύο εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα.  Τον «Βυζαντινό Εσπερινό» και τη «Μικρά Ασία».

 

Ανάμεσα στα τραγούδια του Απ. Καλδάρα θα παρεμβάλλονται διασκευές τραγουδιών  από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων στις μέρες μας και το σκηνικό που θα περιβάλει την ορχήστρα είναι  5 μεγάλων διαστάσεων έργα που ζωγράφισε ο Κώστας Καλδάρας με θέμα τα γεγονότα από την μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015.


Επίσης θα γίνεται  παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού με αποτυπωμένες στιγμές από τα προσφυγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που παραχωρήθηκε από καλλιτέχνες τρικαλινούς φωτογράφους .

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 23 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων “Αθανάσιος Τριγώνης” και θα επαναληφθεί την Τετάρτη 24 Αυγούστου στο προαύλιο του Ι.Ν . Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα. Ώρα έναρξης 9 μ.μ.

 

 

 

 

 

 

 

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Ανδρέας Καρακώτας και η Ιωάννα Γιαννοπούλου

Παίζουν οι μουσικοί :

Σάκης Κοντονικόλας : Πιάνο

Δημήτρης Τυχάλας : Κιθάρα

Κώστας Λάμπας : Μπάσο

Χαρούλα Σαφαρή:  Τσέλο

Στέφανος Σεκέρογλου : Βιολί

Νεκτάριος Παπαγεωργίου : Κλαρίνο

Παύλος Παφρανίδης : Μπουζούκι

Ενορχήστρωση : Σάκης Κοντονικόλας

Καλλιτεχνική επιμέλεια : Στέλιος Καραγιώργος

Φωτογραφικό υλικό

Επιμέλεια Στεφανία Θάνου

Σκίτσο – ζωγραφική Χρήστος Καραμέρος

Φωτογραφίες Γιώργος Γοργογέτας, Βασιλένα Μητσιάδη, Θάνος Φλούλης

Μοντάζ Λήψη βίντεο Θανάσης Σούντας

 

Παραγωγή : ΑΜΚΕ “ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ”

 

Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, του “Μουσείου Τσιτσάνη”, του Δήμου Τρικκαίων και του Δήμου Μετεώρων.