Δήμος Τρικκαίων

Ο Αίσωπος σε κόμιξ, στον μύλο Ματσόπουλου

7/3/2016 - 11/3/2016

Το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό «Μικρός Βορράς» μια εξαιρετική παράσταση, εκπαιδευτικού και διαδραστικού χαρακτήρα, Ο Αίσωπος… σε κόμιξ.

Πέντε μύθοι του Αισώπου, διδακτικοί και διαχρονικοί, διασκευασμένοι από τον Σάκη Σέρεφα, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών: Οι δύο φίλοι και η αρκούδα, Η γαλατού, Οι δύο τράγοι, Η αλεπού και τα σταφύλια, Ο ψεύτης βοσκός

Οι πρωινές παραστάσεις για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ήδη έχουν κλείσει οι σχετικές θέσεις. (Για πληροφορίες στο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων στο τηλ. 24310 20090).

Τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται σε πάνω από δέκα χαρακτήρες χρησιμοποιώντας μάσκες, μουσικά όργανα, τραγούδι και διαδραστικό παιχνίδι!

…Να προσφέρουμε φρέσκο αέρα του δάσους! Να τον συσκευάζουμε σε μπαλόνια και να τον προσφέρουμε στην πόλη!… ” Δυο οδοιπόροι, ένα λιοντάρι και μια ποντικίνα, δύο τράγοι και άλλοι πολλοί χαρακτήρες, έρχονται στην πόλη σας για να δώσουν αέρα εξοχής.

Ο Αίσωπος είναι ο μοναδικός δούλος της αρχαιότητας που κέρδισε την ελευθερία του χάρη στο μυαλό του και την σπάνια  ικανότητα να παρουσιάζει ανάγλυφα τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα των ζώων.   Αιώνιος παραμυθάς και δάσκαλος, ένας αρχαίος Έλληνας που παραμένει μοντέρνος  και  πανανθρώπινος. Ποιο να είναι άραγε το μυστικό του;

Οι μύθοι του Αισώπου με τη γλαφυρότητά τους και το εξαιρετικά λιτό και πυκνό τους ύφος προσφέρουν απίστευτη χαρά στα παιδιά, που γοητεύονται και διασκεδάζουν με την καρδιά τους όταν τους παρακολουθούν.

Οι τεχνικές της σκηνικής αφήγησης μας επιτρέπουν να ακούμε πουλιά ζώα ερπετά δέντρα ψάρια να μιλάνε με τόση φυσικότητα που αμέσως μπορούμε να τα παραλληλίσουμε με ανθρώπους που ζούνε γύρω μας.

Στους ανθρώπους δεν αρέσει ν’ ακούνε κατάμουτρα την αλήθεια. Θυμώνουν και κλείνονται στον εαυτό τους ή γίνονται επιθετικοί.

Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο και είναι  απαραίτητο να καλλιεργείται  στην παιδική ηλικία η διάθεση να την ανακαλύψει κανείς, έστω κι αν πολλές φορές δεν είναι ευχάριστη, ούτε κολακευτική για τις αδυναμίες του.

Αυτό κάνουν οι μύθοι του Αισώπου με τον πιο όμορφο τρόπο. Προσφέρουν γνώση και σοφία μέσα από τη διασκέδαση. Το γέλιο λειτουργεί σαν βάλσαμο.

Η παράσταση χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη θεάτρου: παντομίμα, κουκλοθέατρο, physical theater, μάσκα, drama in education, υποκριτική στο όριο του κόμικ,  διαδραστικά στοιχεία, που επιτρέπουν στα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στην ιστορία να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους, και σε κάποιες στιγμές να  οδηγούν την εξέλιξη των μύθων, με σκοπό να ικανοποιηθούν αισθητικά αλλά και παράλληλα να τους προσφέρει ιδέες και τροφή για τις δικές τους παραστάσεις.

Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά, με τη βοήθεια των ηθοποιών, συμμετέχουν στους μύθους παίρνοντας τη θέση τους, αναλαμβάνοντας, δηλαδή, τους ρόλους, ακόμη, και την αφήγηση των μύθων που παρουσιάστηκαν.

Αξίες όπως:

– κανείς δεν πρέπει να υπερηφανεύεται η να  υποτιμά τους άλλους.

– με υπομονή και επιμονή μπορεί κανείς να κατορθώσει τα ακατόρθωτα φτάνει να το πιστέψει και να προσπαθήσει.

– δεν πρέπει να ακούμε όσους μας κολακεύουν, ποτέ δεν θέλουν το καλό μας.

– μάζευε για να έχεις.

– με το μαλακό και όχι με τη βία μπορεί να πετύχεις πιο εύκολα το στόχο σου

είναι πανανθρώπινες αλλά και άκρως εκπαιδευτικές.