Δήμος Τρικκαίων

Παράσταση έργου του Ντοστογιέφσκι στα Τρίκαλα

21/4/2016

Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλο, με την συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων,  θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ

 «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ».

Ένας Ύμνος στη Ζωή και την Αγάπη, που ίσως μόνο ένας «γελοίος»

μπορεί να δει στο όνειρό του… ή μήπως δεν είναι μόνο ένα όνειρο;

Ένας άνθρωπος βαθειά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής και που τίποτε δεν έχει σημασία, αποφασίζει να αυτοκτονήσει… Όμως την νύχτα που ετοιμάζεται να το κάνει, και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, αποκοιμιέται χωρίς να το καταλάβει… Εκείνο που βλέπει στο όνειρο του, τον κάνει, όταν ξυπνάει, όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει, αλλά να λαχταράει με όλη τη δύναμη της ψυχής του να ζήσει, αφού στον ύπνο του τού φανερώθηκε η Αλήθεια της Ζωής… με όλες τις λεπτομέρειες… Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού…

Ένα συγκλονιστικό κείμενο, απλό και βαθύ, μεστό και αποκαλυπτικό!  «…αυτό το Όνειρο μου φανέρωσε  την Αλήθεια της Ζωής…»

Το «Όνειρο» ερμηνεύει ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, σε ένα συγκλονιστικό ντουέτο με την σοπράνο Αμαλία Κλημοπούλου, που παίζει φλογέρα και τραγουδά επί σκηνής αποσπάσματα από δημοφιλείς άριες, κλείνοντας με τον Ύμνο της Αγάπης του Απ. Παύλου, σε μουσική Zbignew Preisner -από την Μπλε Ταινία του Kislovski.

Ταυτότητα της παράστασης

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ»

του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ (από τη μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου)

Ερμηνεύει ο ηθοποιός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Συμμετέχει η σοπράνο ΑΜΑΛΙΑ ΚΛΗΜΟΠΟΥΛΟΥ (φλογέρα και τραγούδι)

Σκηνοθεσία: ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

mto

Κριτικές:

«Διαβρωτικός ο λόγος του Ντοστογιέφσκι από το στόμα ενός ηθοποιού που γνωρίζω χρόνια κι εκτιμώ βαθύτατα,  του Δημήτρη Βερύκιου, που παρουσιάζει το «Όνειρο ενός γελοίου», ένα υπέροχο κείμενο, δημοσιευμένο το 1877…. Μια παράσταση που αξίζει να δείτε…»   ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ (Δημοσιογράφος – ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1864, 14-05-2015)

«…Ο Δημήτρης Βερύκιος σε μιαν ατμόσφαιρα μυσταγωγική που δημιουργεί η ευγενής παρουσία της σοπράνο Ευτυχίας Δημητρακοπούλου (παίζει φλάουτο και τραγουδά επί σκηνής αποσπάσματα από δημοφιλείς άριες, κλείνοντας με τον ύμνο της Αγάπης του Απ. Παύλου σε μουσική Zbignew Preisner) υπάρχει «στο όνειρο» ή μάλλον το όνειρο» ερμηνεύεται από εκείνον. Μια σπάνια ερμηνεία για την ευτυχία της ζωής, που βρίσκεται πάνω από τη γνώση, πλημμυρισμένη πάθος, έκσταση, έρωτα, ευδαιμονία, ενθουσιασμό για την ομορφιά των κλασσικών αξιών, αλλά και δυνατή θλίψη, μελαγχολία που συνεπαίρνει μαρτυρικά τον εξαίρετο πρωταγωνιστή. Ώσπου να γαληνέψει σαν άυλος, συνεπαρμένος στο φως του αποκαλυπτικού ονείρου… Το σκηνοθετικό συναρπαστικό πλησίασμα είναι κάτι σαν όμορφος «νοσταλγικός πόνος» που οδηγεί στην κάθαρση με γενναιόδωρη λαχτάρα. Κομψά κοστούμια, ένα φαναράκι και δυο φτερά πουπουλένια αρκούν για να πετάξει ο θεατής βαθιά συγκινημένος σε καταιγισμό χειροκροτημάτων, στο πανανθρώπινο όνειρο της ευδαιμονίας.»

««…Ένα πνευματικό έργο, που σε καθηλώνει η συγκλονιστική ερμηνεία του Δημήτρη Βερύκιου, μονόλογος μια ψυχής που επικοινωνεί χαρισματικά με το κοινό, εκπέμποντας την συμπαντική μία αλήθεια, πως ό,τι χρειαζόμαστε σαν άνθρωποι ,είναι να δίνουμε και παίρνουμε μόνο αγνή- εξαγνιστική αγάπη.»  ΒΙΚΥ ΤΣΙΓΓΑ (Δημοσιογράφος NEW DEAL)