Δήμος Τρικκαίων

Παρουσίαση βιβλίου για τη σχέση ορθοδοξίας - πολιτικής - πολιτισμού

20:0028/3/2017

 Παρουσίαση βιβλίου του Χρυσόστομου Σταμούλη

“Τί γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;”

Κείμενα για τον διάλογο της ορθοδοξίας με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό

την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, στις 20.00 μ.μ., στο Μύλο Ματσόπουλου, Τρίκαλα

Υπό την αιγίδα του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

ο Δρ Γιάννης Πλεξίδας,

η Δρ Φανή Μπαλαμώτη

και ο Ηρακλής Φίλιος

Συντονίζει ο Δρ Στέφανος Νταλάσης

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

O έρωτας βάζει δύσκολα στην Εκκλησία. Έβαζε στο παρελθόν, το κάνει και σήμερα. Παντού και πάντα εχθροί. Η συγκρότηση του εαυτού απαιτεί το γκρέμισμα του άλλου, του απέναντι, ο οποίος δεν είναι εγώ. Την εξαφάνιση της οποιασδήποτε ετερότητας. Αυτοί που θέλουν να καταλάβουν θα καταλάβουν, τους άλλους θα τους ξεπεράσει η εποχή. Και είναι αυτή η ζωή που δίνει νόημα στην ευστοχία, αλλά και δικαίωμα στην αστοχία. Η αληθινή Εκκλησία είναι εκείνος ο οίκος, που ως άλλη κιβωτός χωρά τα αχώρετα.

Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής στις 2 Αυγούστου του 1964. Είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο St John of Damascus Institute of Theology, του Πανεπιστημίου του Balamand του Λιβάνου, και στο Greek Orthodox School of Theology του Πανεπιστημίου Hellenic College Holy Cross, της Βοστόνης. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ της Αγγλίας. Διδάσκει το υποχρεωτικό μάθημα Δογματική και Συμβολική Θεολογία, και τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα Φιλόκαλη Αισθητική της Ορθοδοξίας, Θεολογία και Κινηματογράφος, Σύγχρονη αθεΐα, επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία. Τις διετίες 2011-2013 και 2013-2015 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τη χορωδιακή μουσική και τη σύνθεση. Έχει εκδώσει πέντε ψηφιακούς δίσκους.

Κυριότερα έργα του είναι: Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα. Σπουδή στη διδασκαλία του αγίου Κυρίλλου  Αλεξανδρείας, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1996, 2003• Περί φωτός. Προσωπικές ή φυσικές ενέργειες; Συμβολή στη σύγχρονη περί Αγίας Τριάδος προβληματική στον  Όρθόδοξο χώρο, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1999, 2007•

Κάλλος το άγιον. Προλεγόμενα στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2004,2005, 2008, 2010•

Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη θεολογία, α΄ εκδ. Ίνδικτος, 2008, β΄ εκδ. Αρμός, 2014•

Έρωτας και θάνατος. Δοκιμή για έναν πολιτισμό της σάρκωσης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2009•

Ώσπερ ξένος και αλήτης ή σάρκωση η μετανάστευση της αγάπης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2010.

Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά.