Δήμος Τρικκαίων

Παρουσίαση βιβλίου της Δέσποινας Χατζή στο Μουσείο Τσιτσάνη

19:3023/11/2017

Οι εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο Παπαγιάννη παρουσιάζουν στα Τρίκαλα το νέο βιβλίο  της γνωστής συγγραφέως Δέσποινας Χατζή με τίτλο «Σμαρώ – Από το Βόσπορο στον Σηκουάνα».Η εκδήλωση της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μαρία Αγναντή, η ασφαλιστική σύμβουλος Χρύσα Κούζα και η συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βιβή Μαργαρίτη, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Δήμητρα Καλλιάρα με το παραδοσιακό μουσικό όργανο κανονάκι.

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Κωνσταντινούπολη 1953. Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της.

Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου.

Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν.

Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα.

Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της.

Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω.

Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι;

«Ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού».