Δήμος Τρικκαίων

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά

19:0019/3/2016

Το βιβλιοπωλείο «Τσιοπελάκος», οι Εναλλακτικές Εκδόσεις και ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων διοργανώνουν εκδήλωση-παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1204-1922 Η Διαμόρφωση Του Νεώτερου Ελληνισμού. Τόμος Β’ 1821 Η Παλιγγενεσία».

karampelias1Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων φιλόλογος καθηγητής κ. Δημήτρης Παπαβασιλείου και ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Κύρμπας και ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί αποτελεί τον 2ος τόμο του συνολικότερου τετράτομου έργου του συγγραφέως (ο πρώτος που έχει ήδη κυκλοφορήσει έχει τίτλο «1204-1922 Η Διαμόρφωση Του Νεώτερου Ελληνισμού. Τόμος Α’ Η Γένεση»).

Διατρέχει την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία του ελληνικού κόσμου, από την Άλωση έως την Επανάσταση. Δυναμική που θα κορυφωθεί με τις απόπειρες της σύνθεσης, το “Πεδεμόντιο” των Επτανήσων, την “άγρια ανωμαλία” της Σάμου, τη Φιλική Εταιρεία, ως προανάκρουσμα του 21. Διονύσιος Φιλόσοφος και Λάμπρος Κατσώνης, Βελεστινλής και Λούκαρις, Φαναριώτες και κρυφό σχολειό, Δασκαλογιάννης και Υψηλάντης, Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας, ένα παλίμψηστο και μια πηγή γόνιμης αντιπαράθεσης που θα διαμορφώσει το πρόσωπό μας, πολυεδρικό και… ανολοκλήρωτο.

Σε μια συγκυρία βαθύτατης κρίσης του ελληνισμού, αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως αυτόνομο συλλογικό υποκείμενο είναι ο απολογισμός της ιστορικής μας πορείας, δεδομένου ότι η ιδιοπροσωπία του ελληνικού έθνους είναι ιστορικής υφής.

Μπορούμε να αντικρύσουμε το ίδιο μας μέλλον μόνο εφ’όσον έχουμε συνείδηση και γνώση της ιστορικής μας διαδρομής.