Δήμος Τρικκαίων

Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με το σύνολο "TRIO MYTHOS"

21:0027/5/2016

Ένα πολύ σπουδαίο Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 στις 9:00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, με την εμφάνιση ενός κορυφαίου μουσικού συνόλου, από Ρώμη του “Τrio Mythos που αποτελείται από τρεις πολύ αξιόλογους μουσικούς, από την Ν. Κορέα, Ιταλία και Ελλάδα.

Σπάνια δίνεται η ευκαιρία, τόσο ξεχωριστοί μουσικοί να συνθέτουν ένα τόσο αξιόλογο τρίο και να ασχολούνται σοβαρά και επαγγελματικά με τη μουσική δωματίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου ‘’ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ’’ και του Προέδρου του Νίκου Ευθυμιάδη, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει ευρύτερα στρώματα της Κοινωνίας για το σημαντικό Προνοιακό έργο που επιτελεί το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων.

Στη σημαντική αυτή προσπάθεια συμβάλλει και ο Δήμος Τρικκαίων, υπό την αιγίδα του οποίου υλοποιείται η εκδήλωση.

Το Τρίο Mythos -ένα σύνολο με σπουδαίες περγαμηνές και πολλές συναυλίες στην Ευρώπη -θα πραγματοποιήσει  την εμφάνιση του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων με έργα Clara Wieck-Schumann (1819-1896) και Domenico Bartolucci (1917-2013).  .

Το τρίο της Clara Wieck-Schumann, συζύγου του γνωστού ρομαντικού συνθέτη, θεωρείται ίσως το κορυφαίο έργο της συνθέτριας. Γραμμένο το 1846 αποτελείται από 4 αντιθετικά μέρη με πολλές στιγμές βαθιάς έκφρασης, εσωστρεφούς λυρισμού, φρεσκάδας, απλότητας αλλά και μεγαλοπρέπειας.

Στη συνέχεια ο Ιταλός συνθέτης Domenico Bartolucci με το νεανικό του Τρίο σε λα, μας μεταφέρει σε άλλο κλίμα. Γραμμένο σε 4 μέρη, σε ύφος ύστερου ρομαντισμού και μουσική γλώσσα ως επί το πλείστον τονική, χαρακτηρίζεται από μυστηριώδη ατμόσφαιρα, διάχυτο λυρισμό, απλότητα αλλά και χιούμορ.

Το Trio Mythos γεννήθηκε στη Ρώμη και αποτελείται από τρεις νέους μουσικούς (έναν Ιταλό βιολινιστα, μια Κορεάτισσα τσελίστα και έναν Έλληνα πιανίστα) που αποφοίτησαν από το Ωδείο “Santa Cecilia” της Ρώμης, και αργότερα σπούδασαν σε μεταπτυχιακό στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης (diploma di perfezionamento). Επίσης, μελέτησαν ως τρίο για ένα χρόνο στην τάξη Μουσικής Δωματίου του Trio di Parma στη Scuola di Musica di Fiesole (Φλωρεντία).

Ο καθένας από τους τρεις έχει ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές στο όργανό του με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους και ερμηνευτές: Sergio Perticaroli, Noel Flores, Tatiana Sarkissova, Camillo Grasso, Sonig Tchakerian, Felix Ayo, Giovanni Sollima, Francesco Strano.

Το τρίο έκανε το ντεμπούτο του το Μάρτιο του 2012 στην ιστορική Ακαδημαϊκή αίθουσα του Ωδείου Santa Cecilia της Ρώμης, με την τιμητική παρουσία του συνθέτη Domenico Bartolucci, του οποίου το τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο περιέλαβαν στο πρόγραμμα. Τον Απρίλιο του 2012, εμφανίζονται σε δύο συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες (στο φημισμένο Oberlin College και στη Ουάσιγκτον), με θερμή υποδοχή από το κοινό.

Έκτοτε, το μουσικό σύνολο πραγματοποίησε συναυλίες σε διάφορες ιταλικές πόλεις σε σημαντικούς μουσικούς συλλόγους και σε σαιζόν συναυλιών όπως: Amici della Musica di Trapani, Amici della Musica di Siracusa, Associazione “A. Mariani” (Ravenna), Associazione Musicale Etnea (Catania), Filarmonica Laudamo (Messina), Società dei concerti di Ravello (Villa Rufolo), Toscana Classica (Firenze), Σαιζόν του πανεπιστημίου Tuscia (Viterbo). Το Τρίο Mythos κλήθηκε επίσης να λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ όπως: Jeux d art στο Tivoli (Villa d Este), “Musica Insieme” (Panicale) κλπ. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή στο Victoria Arts Festival 2013 (Μάλτα), του οποίου η συναυλία εγκωμιάστηκε από κριτικούς.

Προσεχείς εμφανίσεις του τρίο περιλαμβάνουν διάφορες πόλεις σε Ιταλία, τουρνέ και Αγγλία (Λονδίνο, Aylesbury, Matlock). Όσον αφορά το ρεπερτόριο του Mythos Trio, εμπλουτίζεται διαρκώς με ιδιαίτερη προσοχή σε συνθέσεις 20ου αιώνα αλλά και σύγχρονων συνθετών.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 9:00μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, οι φιλόμουσοι του Ν. Τρικάλων αλλά και οι φίλοι του Προνοιακού  έργου  του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο στην πόλη μας.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.