Δήμος Τρικκαίων

«ΡΟΗ» Ομαδική έκθεση στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό18/6/2022 - 15/9/2022

Το Theodorou Art Studio παρουσιάζει την έκθεση «Ροή» στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων από τις 18 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Στην έκθεση συμμετέχουν 59 εικαστικοί δημιουργοί με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής και χαρακτικής, βίντεο και εγκαταστάσεις.
Ο εγκλεισμός και οι παγιδεύσεις, ο σωματικός, ο ψυχικός και συναισθηματικός περιορισμός, τα τείχη που υψώνονται εμποδίζοντας τη δράση και την έκφραση της ίδιας της ζωής: αυτός είναι ο νοηματικός πυρήνας της έκθεσης. Παράλληλα, ωστόσο, το νόημα διευρύνεται και εκτείνεται προς την υπέρβαση αυτής της αρνητικής και καθόλα εφιαλτικής συνθήκης αντιπαραθέτοντας την έννοια της μετάβασης, η οποία, σε μια περίοδο ραγδαίων και αναπάντεχων μεταβολών, γίνεται το σύμβολο της φυγής και της εξόδου. Και ακριβώς αυτή η αίσθηση εντείνεται από την πρωταρχική χρήση του κτηρίου ως λουτρού που στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακές. Το νερό στη συμβολική του διάσταση γίνεται η κάθαρση, η ροή, ο χρόνος, ορίζοντας με τη σειρά του την έννοια της μετάβασης.
Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες με διαφορετικές γραφές που οι δημιουργίες τους αντανακλούν την ουσιαστική σχέση και την επαφή τους με τον κόσμο, γίνονται προβολές των βιωμάτων, των εμπειριών και των ιδεών, των ψυχικών και των συγκινησιακών τους καταστάσεων. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο που τους ενώνει και τους κινητοποιεί στην έκθεση είναι η επικοινωνία, η ικανότητα που έχουν τα ίδια τα έργα να συναντούν τον αποδέκτη τους, να προσεγγίζουν με αμεσότητα και αλήθεια το πλατύ κοινό, να ενεργοποιούν τις νοητικές και συναισθηματικές του λειτουργίες και συνάμα να διατηρούν τη δύναμη των μηνυμάτων και των συμβόλων τους.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Εοζέν Αγκοπιάν, Βασίλειος Αναστασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Νίκος Βαβάτσης, Σωτηρία Βασιλειάδου, Φίλιππος Βασιλείου, Μαρία Βλαντή, Μάριος Βουτσινάς, Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Νίκος Γκίκας, Rory Carnegie, Miranda Creswell, Χρύσα Δουργουνάκη, Γιάννης Ζώης, Ζωή Θεοδώρου, Μάρω Θεοδώρου, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Μάνος Καλαμένιος, Κώστας Καρακίτσος, Στράτος Καρακίτσος, Αθανασία Καραμπελά, Φώτης Κατσάρης, Γιώργος Κατσαρός, Άρης Κατσιλάκης, Μάρω Κερασιώτη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Αναστάσιος Κότσιρας, Εύα Κωνσταντινίδου, Μαριλένα Λιβιεράτου, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Ρενάτα Μεθενίτη, Παναγιώτης Μπρέντας, Γιάννης Μπρούζος, Μαρία Παναγιώτου, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Μένανδρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπαϊωάννου, Γιώτα Παπακυριακού, Λιάνα Παπαλέξη, Γιάννης Παππάς, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Φοίβος Πουλτσιάκης, Περικλής Πραβήτας, Ιφιγένεια Σδούκου, Νίκος Σκλαβενίτης, Ερατώ Ταγαρίδη, Μάρκος Τουφεκλής, Αναστασία Τριανταφυλλίδου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Άρτεμις Τσικέλη, Ιφιγένεια Τσίρου, Ιωάννης Φάλλας, Σύλβια Φεσσά, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά