Δήμος Τρικκαίων

Σαρτρ από φοιτητές στο Μουσείο Τσιτσάνη

20:30Μουσείο Τσιτσάνη24/3/2019

Η ομάδα Πλήθος. theatreproject παρουσιάζει το έργο “Κεκλεισμένων των θυρών” του Ζαν Πωλ Σαρτρ (πρωτότυπο: HuisClos).
Το πρώτο εγχείρημα της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας, με μέλη προερχόμενα από τους κόλπους του φοιτητικού θεάτρου, βρίσκει στέγη στο Κέντρο Έρευνας και Μουσείο Τσιτσάνη. Μετά από παραστάσεις σε χώρους τέχνης της πρωτεύουσας, ήρθε η στιγμή το πείραμα αυτό να ταξιδέψει μέχρι τα φιλότεχνα και φιλόξενα Τρίκαλα, πατρίδα της σκηνοθέτιδος.

Το κτίριο των παλιών φυλακών Τρικάλων είναι απόλυτα ταιριαστό με τον εγκλεισμό, φυσικό και πνευματικό, των χαρακτήρων σε μια κίβδηλη κόλαση.

Ο Σαρτρ τολμά να εκφράσει το υπαρξιακό άγχος που απωθούμε όλοι βαθιά μέσα μας, με το οποίο οι χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι μόνο μετά θάνατον.

Πώς είναι να έχεις ζήσει μια ολόκληρη ζωή “κακή τη πίστει”, έρμαιο επιφανειακών αναγκών, ελεγχόμενος από κίνητρα φορεμένα, θύμα βλεμμάτων άγρυπνων, καθοριζόμενος από θέλω ούτε στο ελάχιστο πηγαία και ειλικρινή; Και πώς είναι να το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν είναι πολύ αργά;

Η μόνη σου ελπίδα για να απαλλαγείς από τα δεσμά αυτού του βασανιστηρίου είναι η αποδοχή των άλλων. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι χαρακτήρες του έργου και το επιδιώκουν, κυριολεκτικά, με νύχια και με δόντια. Ο Γκαρσέν, η Ινές και η Εστέλ, αιχμάλωτοι της ετεροκαθοριζόμενης εικόνας τους, αναζητούν εξιλέωση ο ένας στα μάτια του άλλου.
Μια εναλλακτική ανάγνωση του εμβληματικού έργου του 1944 φέρνει τις αναζητήσεις του μεγαλύτερου υπαρξιστή φιλοσόφου του 20ου αιώνα στο σήμερα.

-Μόνο οι πράξεις πείθουν για τις προθέσεις μας.
-Πέθανα πολύ νωρίς. Δε μου αφήσανε χρόνο να κάνω τις δικές μου πράξεις.
-Πάντα πεθαίνουμε πολύ νωρίς – ή πολύ αργά. Κι όμως η ζωή είναι εκεί, τελειωμένη: η γραμμή τραβήχτηκε, πρέπει να κάνουμε την άθροιση. Δεν είσαι τίποτε άλλο από τη ζωή σου.

Παίζουν: Ειρήνη Γαλλιάκη, Γιώργος Μαγγιώρης, Τάσος Νίκας, Γιολίνα Σταμούλη
Σκηνοθεσία: Γιολίνα Σταμούλη

Η ομάδα ευχαριστεί «τους αγαπημένους φίλους Κωνσταντίνα Νταλέκου και Σωτήρη Σεμερτζιάν για την απαραίτητη βοήθειά τους σε κοστούμια, σκηνικά, ηχοληψία, φωτογραφίες και για την σημαντική ψυχολογική υποστήριξη».

 

Κυριακή 24 Μαρτίου
20:30
Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη
Καρδίτσης 1, Τρίκαλα

Είσοδος Ελεύθερη

Από το γραφείο Τύπου