Δήμος Τρικκαίων

Στο Μουσείο Τσιτσάνη τα συμπεράσματα έργου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία

19:30Μουσείο Τσιτσάνη30/5/2023

Η Κλιματική Αλλαγή έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και οι συνέπιες της έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή σε όλους μας.

Με αυτή την αφορμή άνθρωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και συγκεκριμένα η ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ ως επικεφαλής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Επιστημονική Κοινότητα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αποφάσισαν να το μελετήσουν. Έτσι ετοίμασαν, υπόβαλαν, εγκρίθηκε σε σχετική Προκήρυξη και υλοποίησαν το έργο με τίτλο «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ Σχεδιασμός και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές “ασκηταριά” Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του Μουσείου Τσιτσάνη στο Τρίκαλα».

Το έργο υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα και την Λάρισα τους τελευταίους 21 μήνες, χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείου και αφορούσε την διενέργεια δράσεων για την καταγραφή των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή σε πολιτιστικά αγαθά.

Τα αποτελέσματα αυτού του έργου παρουσιάζονται στην Ημερίδα που οργανώνεται από το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, στον χώρο του, την Τρίτη 30 Μαΐου και ώρα 7:30 το απόγευμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημερίδα λήξης Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη»

Εμπειρίες – Συμπεράσματα – Προοπτικές

 

Τρίτη 30 Μαΐου 2023, ώρα 7:30 μ.μ.

Πρόγραμμα

– Καλωσόρισμα Νικολέτας Μπρουζούκη Πρόεδρου του «ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ»

– Χαιρετισμός Δημήτρη Παπαστεργίου Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΚΕΔΕ

– Χαιρετισμός εκπροσώπου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

-Δρ Αθηνά Αργυροπούλου Διαχειρίστρια ΑΚΜΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ

Κωνσταντίνος Μοράρος MSc, Διευθυντής ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ Υπεύθυνος υλοποίησης και Συντονιστής  του έργου  «Κλιματική Μνημοσύνη»

Θέμα: Το έργο «Κλιματική Μνημοσύνη». Εμπειρίες από την υλοποίηση του Έργου.

-Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής. Διευθυντής του Εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης.

Θέμα: Η Συμμετοχή – Συμβολή του Πανεπιστημίου ΠΑ.Δ.Α. στο Έργο.

-Γρηγορία Καρατζούνη MSc Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας ΕΚΠΑ, στέλεχος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

-Μερόπη Κατσαντώνη MSc Συντηρήτρια έργων τέχνης, Μεταπτυχιακό στις Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες, υποψ. Διδάκτωρ ΠΑ.Δ.Α.

Θέμα: Η Έρευνα καταγραφής των γνώσεων των ανθρώπων του Πολιτισμού για την Κλιματική Αλλαγή. Καθώς και τα αντικείμενα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

– Κωνσταντίνος Σκριάπας Οικονομολόγος, Διαχειριστής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Θέμα: Οι Δράσεις του Ινστιτούτου στο Έργο.

– Στέλιος Καραγιώργος Διευθυντής Κέντρο Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη

Θέμα: Η Συμβολή του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη στο Έργο

– Μουσικό πρόγραμμα.

Οργάνωση: Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη

Περισσότερα: https://klimatiki-mnimosini.gr/   πληρ: 24310-77977, [email protected]

Στο τέλος το Μουσείο Τσιτσάνη θα προσφέρει στους  συμμετέχοντες ένα μουσικό πρόγραμμα έκπληξη!

Το έργο «Κλιματική Μνημοσύνη» πραγματεύεται το μείζον θέμα που είναι η ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

Το έργο έδωσε μεγάλη έμφαση στις μεθόδους καταγραφής των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στα πολιτιστικά αγαθά, καθώς το κλίμα στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο συνεχώς μεταβάλλεται. Απώτεροι στόχοι που επιτεύχθηκαν ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πολιτισμό για τις συνέργειες περί προστασίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και η συμμετοχή των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών στα σεμινάρια δείχνοντας και καταγράφοντας το ενδιαφέρον τους να αυξήσουν τις γνώσεις στο αντικείμενο της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους στη διατήρηση αυτών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Παράλληλα επιδείχθηκαν οι τρόποι και τα μέσα μετρήσεως των επιπτώσεων.

Η «Κλιματική Μνημοσύνη» αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θα αναφερθούν τα πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου έχουν τεθεί στην επιστημονική κοινότητα με επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις για τη δουλειά που έγινε στο εν λόγω έργο.

Από το γραφείο Τύπου