Δήμος Τρικκαίων

Τα συγκλονιστικά "Χελιδόνια της Καμπούλ" στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων

20:00 & 22:1518/11/2021 - 21/11/2021

Από Πέμπτη 18/11 έως Κυριακή 21/11 θα προβάλλεται στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου η ταινία

Τα Χελιδόνια της Καμπούλ

Ημέρες προβολής: Καθημερινά

Ώρες προβολών: 20.00  και  22.15

Πληροφορίες 24310 20090

Η ταινία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατά της βίας των γυναικών που διοργανώνουν η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων με την συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων.
Είσοδος ελεύθερη.

Υγειονομικά πρωτόκολλα. Δικαίωμα εισόδου στις αίθουσες έχουν:

  • Όσοι/ες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • ή πιστοποιητικό νόσησης εξάμηνης ισχύος,
  • όσοι /ες δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά διαθέτουν αρνητικό εργαστηριακό και με την επίδειξη pcr ή rapid τεστ.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του κινηματογράφου.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαμπού Μπράιτμαν, Ελέα Γκομπέ-Μεβεγιέκ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σιμόν Ακμπαριάν, Ζιτά Ανρό, Σουάν Αρλό, Ιάμ Αμπάς

Μια συγκλονιστική ιστορία νεανικής αγάπης, αποτυπωμένη με μια εντυπωσιακή τεχνική χειροποίητου κινουμένου σχεδίου.

Καλοκαίρι του 1998 στην Καμπούλ υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Η Ζουνάιρα και ο Μόσεν είναι νέοι και ερωτευμένοι. Παρά την καθημερινή βία και τη δυστυχία, ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Μια μέρα, μια ανόητη χειρονομία κάνει τη ζωή τους να πάρει μια αμετάκλητη στροφή και όλα θα αλλάξουν.

Βραβεία
Επίσημη συμμετοχή στο Ένα Κάποιο Βλέμμα, φεστιβάλ Καννών, 2019
Υποψήφιο για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, 2019

Κριτικές:
Καλοφτιαγμένο animation ανθρώπινου κύρους, που παρά την δραματουργική του απλοϊκότητα επισημαίνει τα αυτονόητα που ακόμα η προοδευμένη ανθρωπότητα όχι μόνο αγνοεί αλλά συχνάκις εχθρεύεται.

[…] το πανέμορφο σκίτσο-(σαν) ακουαρέλα, ο αραβικός αέρας στο soundtrack, ακόμα και η (1992…) «Τζασμίν» ντισνεϊκή αναφορά της ομορφιάς της μιας ηρωίδας, συμβάλλουν σε μια ιστορία ανθρώπινης αγάπης, που μέσα από την ανιδιοτέλεια και τη θυσία έχει μια πιθανότητα να μας κάνει ένα καλύτερο είδος, να μην χαθούν ανεπιστρεπτί τα, συμβολικά, χελιδόνια της Καμπούλ. Ηλίας Δημόπουλος- cinemagazine.gr

Χειροποίητο 2D animation με σημαντικό πολιτικό σχόλιο, που μπορεί να μην ξεφεύγει εντελώς από τα κλισέ, αλλά συγκινεί και προβληματίζει. Επίσημη συμμετοχή στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών και υποψήφιο στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στο σύνολο όμως, αυτό το ενήλικο, πολιτικό animation καταφέρνει να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστες πραγματικότητες είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Πόσο χειραγωγικός ο τρόμος και η ωμή βία. Και πόσο τελικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η τιμή και, πάνω από όλα, η αγάπη θα βρουν τον τρόπο να δραπετεύσουν, να αποδημήσουν από τους μελανούς, βαρείς ουρανούς.  Πόλυ Λυκούργου  https://flix.gr/

Από το γραφείο Τύπου