Δήμος Τρικκαίων

Βιβλιοταξιδιών συνέχεια στα Τρίκαλα!

10:00 - 12:005/9/2017 - 8/9/2017

 

«Οι περιπέτειες από σημείο σε σημείο» συνεχίζονται στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων. Την Τετάρτη 30 Αυγούστου τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο γνωριμίας  με τα καινούργια βιβλία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας. Χωριστήκανε σε ομάδες και με τη βοήθεια καρτών αναζήτησαν τίτλους, εικόνες, φράσεις, ήρωες μέσα στα βιβλία που βρίσκονται προς έκθεση στο Παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου στο εργαστήριο με θέμα «Κατασκευές με σημεία» ενώσαμε τις κουκίδες στο χαρτί και φτιάξαμε εικόνες. Τα παιδιά μετέτρεψαν μια εικόνα σε σημεία που ακολουθούν το περίγραμμα της, εξασκήθηκαν στο μέτρημα και επέλεξαν ποια χαρακτηριστικά της εικόνα θα διατηρήσουν στο σχέδιο τους με τις τελείες. Στη συνέχεια έπρεπε να ανακαλύψουν από ποιο βιβλίο προέρχονταν η κάθε εικόνα.

«Τα σημεία λειτουργούν με κώδικες» ήταν το θέμα της δράσης «Η Χιονάτη και τα σημεία» την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου. Η συγγραφέας Μαρία Καλύβα αφηγήθηκε το γνωστό παραμύθι της Χιονάτης με τον ιδιαίτερο τρόπο της εικαστικού Warja Lawater.

Η εικαστικός Warja Lawater άρχισε να πειραματίζεται με την οπτική επικοινωνία τη δεκαετία του 1950. Αρχικά πίστευε πως ο συνδυασμός κωδίκων και σημείων οι οποίοι θα παρέπεμπαν σε χρώματα και μορφές θα δημιουργούσε μια νέα γλώσσα αφήγησης που δεν θα ήταν λεκτική αλλά οπτική. Θα ήταν μια εικονική γλώσσα. Έφτιαξε με αυτόν τον τρόπο εικονικές ιστορίες βασισμένες σε κλασικά παραμύθια. Οι ιστορίες ξεδιπλώνουν την πλοκή τους με σημεία, εικονογράμματα, γραμμές και τελείες με τέτοιο τρόπο ώστε τα συστατικά της ιστορίας, αλλά και η εξέλιξη της πλοκής να γίνονται κατανοητά και να δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να τις αφηγηθεί. Στόχος της ήταν να βρεθεί μια γλώσσα αφήγησης, η οποία ανεξάρτητα από την εποχή, την εθνικότητα και την ηλικία θα μπορεί να διαβαστεί και να ανοίξει «τις πόρτες του βασιλείου της φαντασίας».

Στο τέλος τη αφήγησης τα παιδιά αποτύπωσαν με σύμβολα πάνω σε χαρτί το παραμύθι της Χιονάτης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εβδομάδας :

  

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου – 10:00 – 12:00 μ.

Θέμα: Τα σημεία ταξιδεύουν

Τα σημεία του ορίζοντα. Πως ταξίδευαν τα παλιά χρόνια. Πως χρησιμοποιούμε την πυξίδα.

Για παιδιά 6-12 ετών

Με τον υπεύθυνο ΕΚΦΕ Φυσικό Βασίλη Παππά

 

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου  – 10:00 – 12:00 μ.

Θέμα: Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες

Σημείο ισορροπίας. Φτιάχνουμε κατασκευές που καταφέρνουν να ισορροπούν.

Για παιδιά 6-12 ετών

Με την χορογράφο – καθηγήτρια έντεχνου χορού Μαρία Γαδετσάκη

 

 

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου – 10:00 – 12:00 μ.

Θέμα :Τα σημεία αποκτούν γεύση

Γλυκά και αλμυρά σημεία. Φτιάχνουμε μικρές στρογγυλές γλυκές και αλμυρές βούλες για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης της καλοκαιρινής εκστρατείας.

Για όλα τα παιδιά

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου – 10:00 – 12:00 μ.

Θέμα :Τα σημεία αποκτούν γεύση

Γιορτή λήξης. Οι περιπέτειες των σημείων αφηγούνται τις ιστορίες τους στους επισκέπτες της βιβλιοθήκης

Σε ποιο σημείο άφησες το βιβλίο σου χτες. Σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας μαζεύουμε την τελευταία φράση που διαβάσαμε και φτιάχνουμε το πανώ του καλοκαιριού.