Δήμος Τρικκαίων

Φιλ-αρμονική μουσική στα Τρίκαλα

13 Φεβρουαρίου 2018
 Απολογισμός για τη Δημοτική Φιλαρμονική το 2017

Το πλούσιο έργο της και για το 2017, επισφράγισε με την κοπή πίτας για το 2018, η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων. Η Φιλαρμονική μετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων στην πόλη και τα χωριά του Δήμου, αλλά και σε φεστιβάλ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Σε μια πόλη με έντονη μουσική παράδοση και ακόμη πιο σημαντικό μουσικό μέλλον,  η Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα για την εκμάθηση και διάδοση της μουσικής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 2017 μετείχε συνολικώς σε 44 εκδηλώσεις, κάτι που αποδεικνύει την πλούσια δράση της υπεύθυνης και των μελών της.
Συγκεκριμένα, μετείχε σε
Υπηρεσίες: 9 μεταξύ αυτών: Εκδηλώσεις Δήμου Τρικκαίων, παρελάσεις Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και εκδηλώσεις κ.α.

Συναυλίες- Συμμετοχές: 6 Κουιντέτο πνευστών: Κεφαλόβρυσο & Πνοές Ανέμων, Συμμετοχή σε εκδήλωση της ΣΜΥ, Συμμετοχή στη χριστουγεννιάτικη εκπομπή του Mega Channel για τον Μύλο των Ξωτικών κ.α.

Εκτός έδρας εμφανίσεις: 6 Φεστιβάλ Φιλαρμονικών: Καλαμαριά & Κόνιτσα, Παρέλαση για την απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων στην Άμφισσα, Συναυλίες- συμπράξεις: Φάρσαλα, Μουζάκι & Πύλη κ.α.

Λιτανείες: 23 μεταξύ αυτών: Θεοφάνεια, Μεγάλη Παρασκευή, Άγιος Βησσαρίωνας κ.α.

Τα στοιχεία και το συνεχιζόμενο έργο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων (του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων) τονίστηκαν από την υπεύθυνη κ. Μαίρη Μητσοπούλου, στην εκδήλωση κοπής πίτας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στη Δωροθέα Σχολή.

Τη βραδιά επένδυσαν μουσικά οι εκτελεστές της ΔΦΤ με γνωστά και αγαπημένα έργα κινηματογραφικής μουσικής. Το πλούσιο έργο της Φιλαρμονικής επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ ευχές έδωσε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ακης Αναστασίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος.

Στο υποστηρικτικό έργο και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Φίλων ΔΦΤ αναφέρθηκε ο πρόεδρος κ. Οδυσσέας Τράντος και απένειμε τιμητική βράβευση του ΣΦΔΦΤ στον κ. Παύλο Ρουσιαμάνη για την πολυετή προσφορά του στη Φιλαρμονική.

Παραβρέθηκαν  , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, ο π. Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Κων/νος Παπαστεργίου, οι π. αντιδήμαρχοι κ.κ. Έφη Λεβέντη, Χρυσόστομος Κυρίτσης, Γρηγόρης Καρκανιάς, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Τσιούτσια, φίλοι της ΔΦΤ και μουσικόφιλο κοινό.

Ιστορικό

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων έχει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Η αρχική ίδρυσή της έγινε επίσημα το 1902 με την ονομασία «Φιλαρμονική Εταιρεία Τρικκάλων», ενώ υπήρχε ομάδα μουσικών η οποία έπαιρνε μέρος σε εκδηλώσεις τουλάχιστον 10 χρόνια πριν. Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης και το 1938 ιδρύεται επίσημα η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων. Σήμερα αποτελεί ενεργό τομέα του Τμήματος Πολιτισμού & Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. Πολλοί σημερινοί καταξιωμένοι μουσικοί προερχόμενοι από την Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων διέπρεψαν σε ορχήστρες της Ελλάδος και του Εξωτερικού και στις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας ως εκτελεστές και στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς ως Αρχιμουσικοί. Στόχοι της Φιλαρμονικής είναι: η μουσική καλλιέργεια και αγωγή των μελών της, η καλλιτεχνική κατάρτιση των μαθητών στην εκτέλεση μουσικών έργων, η διοργάνωση συναυλιών – φεστιβάλ και άλλων συναφών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η ανάδειξη μουσικών ταλέντων που θα τιμήσουν την Φιλαρμονική και την πόλη των Τρικάλων, η ψυχαγωγία των δημοτών μέσα από τις εμφανίσεις της & η συμβολή της στην λαμπρότερη διεξαγωγή θρησκευτικών – εθνικών και τοπικών εορτών. Η μπάντα και τα σχήματά της κατέχουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή και ελληνική μουσική σκηνή που εκτελούν σε συναυλίες, φεστιβάλ και μουσικές βραδιές σε συνοικίες και συνοικισμούς του Δήμου Τρικκαίων, στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθώς και σε πόλεις εκτός του Νομού. Επίσης δίνουν το παρών σε θρησκευτικές εορτές, εθνικές επετείους, αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό.

Σύλλογος Φίλων

Για τη στήριξη του έργου και των σκοπών της ΔΦΤ συστήθηκε ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων ο οποίος αναπτύσσει πολλαπλές δραστηριότητες με σκοπό την ανάδειξη των δραστηριοτήτων της ΔΦΤ, την αναβάθμιση της μουσικής κατάρτισης των μελών της και την προώθηση των συνεργασιών της με άλλες Φιλαρμονικές εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Από το γραφείο Τύπου