Δήμος Τρικκαίων

Φιλόξενη αγκαλιά για οικογένειες προσφύγων στα Τρίκαλα

27 Ιουλίου 2016
Η φιλόξενη αγκαλιά των τρικαλινών άνοιξε για μια ακόμη φορά σήμερα. Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται ήδη στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας των Τρικάλων, σε χώρο του τέως σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», που πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Οι πρόσφυγες αναμενόταν μέχρι το βράδυ να φτάσουν τον αριθμό των 100-κάποιοι ήρθαν από τη γειτονική Καρδίτσα. Ολοι τους έχουν φύγει από τον πολύχρονο και αιματοβαμμένο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, επιδιώκοντας να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη. Εφτασαν στα Τρίκαλα με τις οικογένειές τους με μικρά παιδιά, τα οποία  έχουν ξεφύγει από ό,τι πιο απάνθρωπο έχει βιωθεί σε αυτή τη χώρα.
Πλέον, θα φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη δομή, η οποία στήθηκε με την ευθύνη της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα, υπό την επίβλεψη του διοικητή της, Ταξίαρχου κ. Γιώργου Λιάκου. Παρών στη διαδικασία έλευσης ο Ταξίαρχος, μαζί με τον δημαρχεύοντα Τρικκαίων κ. Χρήστο Αναστασίου, επέβλεπε κάθε τι. Ταυτοχρόνως, βρίσκονταν στον χώρο δυνάμεις της Α.Δ. Τρικάλων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Τρικάλων, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γ. Σπηλιόπουλο. Η Α.Δ. Τρικάλων επιβλέπει την ασφάλεια του χώρου και την είσοδο σε αυτόν, σε 24ωρη βάση, με παρουσία αστυνομικών και περιπολικού.
Ο Δήμος Τρικκαίων παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, κυρίως σε θέματα ύδρευσης – αποχέτευσης, καθώς και σε άλλα ζητήματα.
Κατά την έλευση των προσφύγων υπήρχε μέριμνα για όλα και πλήρης οργάνωση.
Συνεργεία ταυτοποίησης κατέγραφαν τα ήδη γνωστά ονοματεπώνυμα των προσφύγων, ακολουθούσε ιατρική πιστοποίηση και στη συνέχεια μοιράζονταν κρεβάτια. Ακολουθούσε η μετάβαση των οικογενειών στους διαμορφωμένους οικίσκους στον χώρο της αυλής του τέως σούπερ μάρκετ, στην είσοδο της πόλης. Το προσωπικό του στρατού συνεπικουρούνταν στην καταγραφή και από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Η επιτυχία όμως των Τρικάλων είναι η ίδια παρακαταθήκη που κληρονομήθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο: η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας,
Μπορεί η δομή να είναι ευθύνη του στρατού(όπως η σίτιση και η διαμονή κ.α.), αλλά για μια ακόμη φορά,  η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά εκφράστηκαν στην πράξη. Και τώρα, στα Τρίκαλα κινητοποιήθηκαν εθελοντικές οργανώσεις, πολίτες και συλλογικότητες.
Συγκεκριμένα, παρίσταντο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και είχαν ενεργό ρόλο,  μέλη της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων με εμπειρία στην καταγραφή – υποδοχή προσφύγων και στο ιατρείο, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τρικάλων,  μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  αλληλέγγυοι και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων.
Αυτή η ανθρωπιά εκφράζει την ανοιχτή πόλη των Τρικάλων,  όπως άλλες δύο φορές αποδείχθηκε φέτος, όταν κατατρεγμένοι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Τρικκαίων, αποσπώντας πανευρωπαϊκή αναγνώριση και για τη στάση των τρικαλινών πολιτών.
Από το γραφείο Τύπου