Δήμος Τρικκαίων

«Φως» από το Φρούριο των Τρικάλων

14 Μαρτίου 2020

Σε δύσκολες στιγμές λόγω κορονοϊού, τα Τρίκαλα δίνουν «φως». Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Διότι το εμβληματικό Κάστρο της πόλης , αποκτά τον δικό του φωτισμό. Ο Δήμος Τρικκαίων, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και βεβαίως την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ολοκλήρωσε τις εργασίες καθαρισμού πέριξ των τειχών, ώστε αυτά να προφυλαχθούν από τα δέντρα που απειλούσαν την τοιχοδομία, αλλά και για να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος.
Πλέον, ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά στον φωτισμό του Κάστρου και ήδη τοποθετήθηκαν οι εγκεκριμένοι για αρχαιολογικό χώρο λαμπτήρες, που από το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020 λειτούργησαν δοκιμαστικά.


Το επόμενο διάστημα, θα γίνουν κι άλλες δοκιμές και προσθήκες, πρόσθετες εργασίες και ίσως νέο έργο για τον φωτισμό, όπου χρειαστεί απαραίτητο.
Το κάστρο ανακατασκευάστηκε πλήρως από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό (6ος αι.), βρισκόμενο πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Επαιξε σημαντικό ρόλο σε όλες τις επιδρομές και την ιστορία της Τρίκκης, απετέλεσε κέντρο της οθωμανικής διοίκησης, ήταν σημεό αναφοράς στις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και του 1878  και πλέον έχει αποδοθεί συντηρημένο στους επισκέπτες.
Το δε ρολόι που βρίσκεται στον χώρο, καταγράφει ιστορία τριών αιώνων και η νέα κατασκευή, από τις αρχές του 20ου αι., αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, τους τρικαλινούς, τις τρικαλινές και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Θανάσης Μιχαλάκης

Από το γραφείο Τύπου