Δήμος Τρικκαίων

Future Library στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

8 Μαΐου 2019
Αξιόλογη δωρεά του Future Library - Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων επιλέχθηκε για το 2019 από του Future Library και το ΚΙΚΠΕ μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη Συλλογών Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών 2019», με κριτήριο τη δυναμική που αναπτύσσει, οργανώνοντας διάφορες δράσεις πολιτισμού και εξοικείωσης με την ανάγνωση, για να εμπλουτιστεί με νέες αξιόλογες εκδόσεις δωρεάς του ΚΙΚΠΕ.

Η επιτυχημένη συνεργασία του Future Library με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά. To Future Library σχεδιάζει και υλοποιεί τη δράση “Ανάπτυξη Συλλογών Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών”, κατά την οποία Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της Ελλάδος θα εμπλουτισθούν με νέες αξιόλογες εκδόσεις. Η δράση πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Κ.Ι.Κ.Π.Ε.

Από το 2012 έως και το 2018 έχουν εμπλουτίσει τη συλλογή τους συνολικά 80 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες με περισσότερους από 30.000 τίτλους. Για το 2019 έχουν επιλεγεί 12 Βιβλιοθήκες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κάποιες μικρές όπως αυτή των Καθενών, Εύβοιας και πάντα από διάφορες περιοχές της χώρας, Πρέβεζα, Σιάτιστα και Τρίκαλα αυτή τη φορά.  Κάθε χρόνο επιλέγονται διαφορετικές βιβλιοθήκες, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, και η επιλογή μεταξύ αυτών γίνεται με κριτήριο τη δυναμική που αναπτύσσουν, οργανώνοντας διάφορες δράσεις πολιτισμού και εξοικείωσης με την ανάγνωση. Οι βιβλιοθήκες αυτές με αφορμή τον εμπλουτισμό των συλλογών τους και στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Future Library θα διοργανώσουν και φέτος εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να συνδέσουν περισσότερο το κοινό τους με τον κόσμο των βιβλίων και την αξία της πληροφορίας.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library παραμένοντας πιστή στο σκοπό της ίδρυσής της συνεχίζει να αναζητεί πόρους για την περαιτέρω υποστήριξη του έργου των Βιβλιοθηκών. Η δράση της «Ανάπτυξης Συλλογών Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών» με την υποστήριξη του Κ.Ι.Κ.Π.Ε. όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε και συμβάλει αποφασιστικά στην σύνδεση του ευρύτερου κοινού, ιδιαίτερα αυτού που ζει στην περιφέρεια, με το βιβλίο και την πληροφορία.

 

Μερικές πληροφορίες για το ίδρυμα Κ.Ι.Κ.Π.Ε.

Τo Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988. Σκοποί του είναι η προσφορά κοινωνικού έργου, η υποστήριξη μακροπρόθεσμων δράσεων στον εν ευρεία έννοια  εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα, η αξιοποίηση των Συλλογών και των Αρχείων που διαθέτει το Ίδρυμα και η προβολή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το κοινωνικό του έργο το Κ.Ι.Κ.Π.Ε ενισχύει συστηματικά και τη διοργάνωση συσσιτίων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε περιοχές του Λεκανοπεδίου που κυρίως υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς και τα αντίστοιχα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων. Ενισχύει επίσης για τον ίδιο σκοπό και άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Prolepsis» για την προσφορά γευμάτων σε σχολεία της Αττικής. Υποστηρίζει ακόμα το «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων» (ΚΕΘΕΑ) για την εκπαίδευση στελεχών συγκεκριμένων κοινοτήτων απεξάρτησης. Στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση του «Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Νίκος και Λύντια Τρίχα (ΙΠΕΠ)” το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα των υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικού

Από το 2012 σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library ενισχύει το πρόγραμμα  εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης Δημόσιων και Δημοτικών βιβλιοθηκών ανά την επικράτεια. Η συμμετοχή του Ιδρύματος στη συγκεκριμένη προσπάθεια συνίσταται στον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών με νέες επιλεγμένες εκδόσεις.

Από το φθινόπωρο του 2014 το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. επίσης, σε συνεργασία με τον οργανισμό Future Library και τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της περιφέρειας, ανέλαβε την οργάνωση υποδειγματικών διδασκαλιών που απευθύνονται σε καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Από την έρευνα στη διδασκαλία» και επικεντρώνεται σε τέσσερις κύκλους της διδακτέας ύλης: Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Οικονομία. Τις διδασκαλίες που πραγματοποιούνται στα αναγνωστήρια των Βιβλιοθηκών αναλαμβάνουν ειδικοί από τα πανεπιστημιακά και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Τέλος, καθιστά προσβάσιμα στους ερευνητές τη συλλογή χάλκινων νομισμάτων (αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών) και τη συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος που καλύπτει την περίοδο από το 1822 μέχρι την εισαγωγή του ευρώ. Υπό επεξεργασία βρίσκεται και το προσωπικό αρχείο και το εικαστικό έργο του Βασίλη Φωτιάδη, λογίου και εικαστικού της ελληνικής διασποράς. Το πολύτιμο αυτό υλικό θα καθίσταται προοδευτικά προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μέσω εκθέσεων, καταλόγων και εκδόσεων.

Πέραν των μνημονευθέντων, το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. κατά τα παρελθόντα έτη έχει ενισχύσει οικονομικά ποικίλες δράσεις πολιτισμού, κοινωνικής ευαισθησίας και εθνικής σκοπιμότητας.