Δήμος Τρικκαίων

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Η Δημοκρατία των αποφάσεων δεν ισχύει για το Βαλτινό

6 Σεπτεμβρίου 2017
Αποφασίζει ο «αυτοκράτορας» Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας

 

 

Συναντήθηκε την Κυριακή ,και όχι για πρώτη φορά,  ο κ. Δήμαρχος με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές και τα «επιτελεία» τους. Τρία χρόνια Δήμαρχος ο κ. Παπαστεργίου, 2 ½ και πλέον χρόνια κυβερνητικοί βουλευτές οι κ.κ. Παπαδόπουλος, Δριτσέλλη και Σιμορέλης .

Συζήτησαν , μελέτησαν , διαβουλεύθηκαν, σχολίασαν και τοποθετήθηκαν στο άνετο και φιλόξενο περιβάλλον του Δημαρχιακού γραφείου για τα ίδια ζητήματα που είχαν συζητήσει και πριν ένα χρόνο , αλλά και την άνοιξη του 2015 , όταν και η παρουσία και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν δημιουργούσε τότε απέχθεια  στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άνθρωποι  που προφανώς έχουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους , προφανώς και δεν ασχολήθηκαν με το μείζον ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης αποφάσεων που εκτρέφονται στους διαδρόμους της εξουσίας , των υπουργικών γραφείων , ως αποτέλεσμα των πιο παλαιοκομματικών ρουσφετολογικών χειρισμών.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς : Η τοπική κοινωνία του Βαλτινού εδώ και ένα περίπου χρόνο εναντιώθηκε σύσσωμη στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών , ισχύος 500 Kwe , μόλις λίγες δεκάδες μέτρα από το ποτάμι της περιοχής και από τα σπίτια του χωριού .

Καλέστηκε μαζική συνέλευση των κατοίκων και εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης ενάντια στη διαφαινόμενη εγκατάσταση μιας τόσο έντονα ρυπογόνου μονάδας και ειδικά με την προτεινόμενη χωροθέτηση .

Κινούμενοι με αυτό το πνεύμα τόσο η «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» του Δήμου , όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων σχεδόν ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά σχετικά με το ενδεχόμενο της εγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας, αφού και τα δύο συλλογικά όργανα του Δήμου μας έκαναν δεκτούς την επιχειρηματολογία και τους επιστημονικά διατυπωμένους ισχυρισμούς των κατοίκων , τους οποίους εκφράσαμε και εμείς σαν δημοτική παράταξη από την πρώτη στιγμή στη λαϊκή συνέλευση.

Το περιφερειακό Συμβούλιο στη συνέχεια επικύρωσε την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με τεράστια πλειοψηφία επίσης αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεση του για την εγκατάσταση της εν λόγω μονάδας.

Παρ` όλα αυτά και όπως ακριβώς είχε συμβεί και την «κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων» το 2012 σε αντίστοιχη περίπτωση του Κεφαλόβρυσου, έτσι και οι σημερινοί καρεκλοκένταυροι της τριτομνημονιακής εξουσίας, οι γραφειοκράτες της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, πειθόμενοι στα κελεύσματα της κυβερνητικής  προπαγάνδας για πάση θυσία  «επενδύσεις», αγνόησαν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, των συλλογικών οργάνων του Δήμου Τρικκαίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που έχουν αν μη τι άλλο την απόλυτη δημοκρατική νομιμοποίηση να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Αντίθετα ο εντεταλμένος υπάλληλος της κυβέρνησης κ. Ντιτόρας, διορισμένος απευθείας από την κ. Γεροβασίλη και το μέγαρο Μαξίμου, με την υπ` αριθμ. 1884/104587/24-8-2017 απόφαση του , χορηγεί στον επιχειρηματία  την έγκριση  της  αποκεντρωμένης διοίκησης της περιφέρειας Θεσσαλίας «από την πίσω πόρτα» σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας παραγωγής εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών , ισχύος 500 Kwe βιοαερίου στο Βαλτινό, την οποία είχαν ομόθυμα και σχεδόν ομόφωνα όπως ειπώθηκε είχε εντωμεταξύ  απορρίψει η μαζική συνέλευση των κατοίκων του Κεφγαλόβρυσου, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων και πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ δηλαδή το σύνολο των ΑΙΡΕΤΩΝ εκπροσώπων της Τ.Α,,  για να έλθει να αποφασίσει ΘΕΤΙΚΑ ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ κ. Ντιτόρας.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα των μνημονίων γίνονται.

Φαίνεται ότι η αντίδραση των κατοίκων και οι αποφάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης αφ` ενός και η σωρεία γνωμοδοτήσεων επιστημονικών φορέων και ανεξάρτητων μελετητών αφ` ετέρου, δεν «συγκίνησαν» τον κ. Ντιτόρα και τους υπουργικούς επιτυετραμένους της κονόμας σε βάρος του περιβάλλοντος και τελικά έδωσε «το πράσινο φως» στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της εν λόγω μονάδας,  άμεσα και εν κρυπτώ από το ΠΕΣΠΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι ο μοναδικός στόχος που εξυπηρετούν οι διορισμένες κρατικές διοικήσεις είναι ο ασφυκτικός έλεγχος και η παράκαμψη των αποφάσεων των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, γεγονός που δικαιώνει όσους είχαμε εξ αρχής αντιταχθεί στον «Καλλικράτη» και είχαμε καταγγείλει το θεσμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επιμένουμε ακόμα και σήμερα , ζητώντας την πλήρη κατάργησή του.

Είναι προφανές ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και το ΥΠΕΚΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν παράνομα «τετελεσμένα» και αφού παράκαμψαν  κάθε πολιτικό ή νομικό εμπόδιο, υλοποιούν τις διαταγές των φίλων τους επιχειρηματιών που κινούνται στα «πολιτικά παρασκήνια», ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την κατάφωρη παραβίαση όχι μόνο των όρων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και αυτής ακόμα της δημοκρατικής νομιμότητας.

Ας γνωρίζει ο Συντονιστής της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας και οι φίλοι του στα επενδυτικά υπουργεία , ότι η αγνόηση των αποφάσεων των κατοίκων και των αιρετών συλλογικών οργάνων της τοπικής κοινωνίας σημαίνει για εμάς την έναρξη  ενός  νέου και πιο δυναμικού αγώνα που θα ακυρώσει στην πράξη τη απόφαση του και θα ισοπεδώσει τη διαφαινόμενη διαπλοκή των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και των γραφειοκρατών που κρύβονται πίσω από αυτήν την ανιστόρητη πράξη .

Τέλος τη στάση του Δημάρχου και των κυβερνητικών βουλευτών , που σαν «στρατιωτάκια»  από διαφορετική  πλευρά  του  συστημικού πολιτικού μοντέλου , το υπηρετούν με την ίδια «αυταπάρνηση» και επινοητικότητα, αφού δεν διαπίστωσαν τόσες ώρες που συζητούσαν, την αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης της Τ.Α. μέσα στο τοξικό μνημονιακό περιβάλλον και ότι δεν έθεσαν καν την κατάργηση τόσα χ΄ρονια του αναχρονιστικού και αντιδημοκρατικού θεσμού της αποκεντρωμένης διοίκησης , ας την κρίνουν οι πολίτες και ειδικά οι κάτοικοι του Βαλτινού .

Καλά τα επενδυτικά προγράμματα , οι σχεδιασμοί επί χάρτου , τα παχιά λόγια, οι αναμνηστικές φωτογραφίες και τα ατελείωτα δελτία τύπου , αλλά υπάρχει ….. και η Δημοκρατία.

Τρίκαλα 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»