Δήμος Τρικκαίων

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης     

4 Απριλίου 2018

Με δηλώσεις τους τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και ο προκάτοχός του, ο μεν κ, Παπαστεργίου άρτι αφιχθείς από τη Ν. Α. Ασία , ο δε κ. Λάππας  στη συνέλευση των μελών της παράταξής του που συγκάλεσε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια για να παραχωρήσει το δακτυλίδι, το οποίο αποφάσισε τελικά να το κρατήσει ο ίδιος, εγκάλεσαν τις δικές μας απόψεις, προφασιζόμενοι και οι δυο πως ό,τι αναδεικνύουμε αποτελεί ή αντικείμενο φαντασιοπληξίας ή πολιτικό καρακιτσαριό.

Αφού στους δημοτικούς άρχοντες τα θέματα που αναδεικνύουμε είναι δήθεν ανάξια αναφοράς και απαντήσεως για τα πεπραγμένα των διοικήσεων που άσκησαν τη τελευταία 8ετία και επειδή και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ασκούμε «φθηνή αντιπολίτευση», επειδή διατυπώσαμε την άποψη ότι ο Δήμαρχος χάνει τον καιρό του τρέχοντας δεξιά και αριστερά και επέλεξε να φθάσει μέχρι τη θάλασσα της Κίνας , την ίδια ώρα που διαφορετικά είναι τα ζωτικά προβλήματα  στο Δήμο, είπαμε να ανοίξουμε το διάλογο για τα σημαντικά ζητήματα που  απασχολούν τους πολίτες και τη σκληρή τους καθημερινότητά .

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την καθαριότητα του Δήμου, αφού πριν από ένα μόλις μήνα η δημοτική αρχή με οριακή πλειοψηφία που στήριξε εν μέρει και η παράταξη του κ. Λάππα, παραχώρησε στην ΠΑΔΥΘ Α.Ε. με αντίστοιχη καταβολή ετήσιου τιμήματος 300.000 ευρώ, τον τομέα της καθαριότητας όλων των χωριών του Δήμου, των εφτά πρώην Καποδιστριακών Δήμων, του 80% δηλαδή της έκτασης του και του 25% της πληθυσμιακής του κάλυψης, ενώ την ίδια στιγμή παραχωρείται δωρεάν στην εργολάβο εταιρεία και προφανώς και στον υπερεργολάβο που θα τη διαδεχθεί, ένα απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου .

Στην εισηγητική και αιτιολογική έκθεση της πρότασης για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση η δημοτική αρχή επικαλείται επί λέξει την ανικανότητά της να προχωρήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων στη περιφέρεια του Δήμου και για αυτό είναι προτιμότερο να πληρώνει σε ιδιώτη εργολάβο 300.000 ευρώ το χρόνο, για κάτι που μέχρι σήμερα το έπραττε με ίδια μέσα και χωρίς άλλο κόστος, ενώ τώρα το έργο αυτό θα το εκτελεί με επάρκεια (;;;) ο ιδιώτης, διαθέτοντας τον τεράστιο αριθμό των 2 απορριμματοφόρων και των 9 εργαζομένων !!!

Ας μιλήσουμε επίσης και για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ασφαλτόστρωσης, που σύμφωνα με το δήμαρχο αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα με τις χιλιάδες λακκούβες στον αστικό κυρίως ιστό, όταν αναγνωρίζει με την επί λέξει δήλωσή του, πως «λακκούβες θα έχουμε για εκατό  χρόνια…»

Και πώς να μην υπάρχουν λακκούβες σε όλη την πόλη, αφού η εργολαβία που τρέχει αφορά αποκλειστικά τις νεοεντασσόμενες περιοχές στις οποίες οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται φυσικά με καθυστέρηση δεκαετίας και πλέον, ενώ ουσιαστικά η μέριμνα για την επικάλυψη των διάσπαρτων λακκουβών αρκείται στην μέθοδο «ένα κουβάς πίσσα και πάτημα με το φτυάρι» ….

Θα ρωτήσουμε όμως το Δήμαρχο και τους προκατόχους του, για να μας απαντήσουν τι έπραξαν δεκαπέντε χρόνια τώρα, που ιδιωτικοί όμιλοι εγχώριοι και πολυεθνικοί  (πάροχοι υπηρεσιών) σκάβουν και ξανασκάβουν τους δρόμους της πόλης, χωρίς ο Δήμος να εγείρει οιαδήποτε αξίωση εναντίον τους και να απαιτήσει την οικονομική του αποζημίωση για τις φθορές των βασικών του υποδομών (δρόμων, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, κοινόχρηστων χώρων) που ξεχαρβάλωσαν, προκειμένου κατά καιρούς να διέλθουν από αυτές , οι οπτικές ίνες, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι αγωγοί φυσικού αερίου, κ.λ.π.

Ακόμα και η υποτυπώδης συμβατική τους υποχρέωση για τη δήθεν επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση , ποτέ ουσιαστικά δεν επιτεύχθηκε.

Ας μιλήσουμε όμως και για την κατάσταση των πεζοδρομίων που είτε και σε πολλές περιπτώσεις δεν υφίστανται, είτε είναι σε τέτοια κατάσταση που το βάδισμα  εμπεριέχει την πιθανότητα τάχιστης επίσκεψης στον ορθοπεδικό. Εκτός από «έξυπνη πόλη» θα μπορούσαμε άνετα να χαρακτηριστούμε και ως η πόλη με τα χειρότερα πεζοδρόμια της επικράτειας.

Καλό θα ήταν να μιλήσουμε επίσης και για τον βραδυνό ηλεκτροφωτισμό της πόλης που δεν έχει να κάνει μόνο με την μη  αντικατάσταση των  φθαρμένων λαμπών , αλλά κυρίως με την ισχύ αυτών που λειτουργούν . Όλο και συχνότερα παρατηρείται το φαινόμενο οι λάμπες να λειτουργούν αλλά ο παρεχόμενος φωτισμός να μην επαρκεί ούτε για το χώρο που βρίσκονται , γεγονός που αποδεικνύει ότι η συντήρηση τους είναι το ίδιο ανάλογη της επάρκειάς τους .

Ας μιλήσουμε και για τις συνθήκες του κυκλοφοριακού χάους που ο δήμαρχος προσποιείται ότι δεν αντιμετωπίζεται, ας μιλήσουμε για το αίσχος της κατάστασης της λαϊκής αγοράς (εβδομαδιαίας και καθημερινής) που όλο το επιλύει και άλλο τόσο χρονίζει, ας μιλήσουμε για το αποδυνάμωση και την υποστελέχωση των κοινωνικών δομών του Δήμου ενάντια στη φτώχεια, ενώ ο αριθμός των δημοτών που ζουν κάτω από το όριο της επιβίωσης διπλασιάστηκε τα τρία τελευταία χρόνια και φθάνει τους 8.000 περίπου ανθρώπους σε όλο το Δήμο.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για όλα αυτά, κ.κ. Παπαστεργίου και Λάππα , αν νοιάζεστε  πραγματικά για τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι για τα νούμερα των στατιστικών και τα ιλουστρασιόν έντυπα των forum .

Από την μεριά μας, με την κριτική και τον έλεγχο που ασκούμε, δικαίωμα που ελπίζουμε να μας αναγνωρίζετε στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος, επιδιώκουμε πάνω από όλα να αποδείξουμε τη ορθότητα της πολιτικής μας εκτίμησης ότι ο κ. Παπαστεργίου και η δημοτική πλειοψηφία,  πέρα από οτιδήποτε άλλο, είναι κυρίως αναποτελεσματικοί στη διαχείριση της δημοτικής διακυβέρνησης τους, στέκονται μακριά από την ουσιαστική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για να το κάνουμε πιο κατανοητό σε όλους;

Ο κ. Παπαστεργίου ξεσήκωσε τον κόσμο για τη νέα χωροθέτηση των πανεπιστημιακών σχολών της Θεσσαλίας, έγραψε άρθρα στον τύπο, έφερε για συζήτηση με την μορφή του κατεπείγοντος το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη βουλευτών, αυτοδιοικητικών παραγόντων και μαζικών φορέων για διαβούλευση, εισηγήθηκε τη σύσταση επιτροπής που ποτέ όμως δεν συνεδρίασε.

Τη χρονική περίοδο όμως που λαμβάνονταν από τα αρμόδια πανεπιστημιακά και κυβερνητικά όργανα οι κρίσιμες αποφάσεις, επέλεξε να φύγει πολυήμερο ταξίδι στην Ασία για τις έξυπνες πόλεις της υφηλίου, αφήνοντας τον αγώνα του στην μέση και όταν πλέον επέστρεψε τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά .

Αν αυτό δεν λέγεται αναποτελεσματική διακυβέρνηση, τότε προφανώς θα πρόκειται για φυγή από την πραγματικότητα , στη γλώσσα της τεχνολογίας …virtual reality.

Τρίκαλα  4 Απριλίου 2018

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»