Δήμος Τρικκαίων

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Να ληφθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους του Δήμου για να μην κλείσουν οι κοινωνικές δομές «αντιμετώπισης της φτώχειας»

13 Οκτωβρίου 2016
Κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική μας παράταξη φέρνει στην συνεδρίαση της 18ης Οκτωβρίου 2016 για συζήτηση και ψήφιση σχετικής απόφασης, ένα θέμα που έχει αποκτήσει κατεπείγοντα χαρακτήρα και έχει ουσιαστικό αντίκτυπο για τη διαβίωση δεκάδων οικογενειών στο Δήμο μας αλλά και για το εργασιακό μέλλον 26 εργαζομένων , δηλαδή το επερχόμενο και προαποφασισμένο από την κυβέρνηση κλείσιμο των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας .

Παρά τις διαβεβαιώσεις της τριτομνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει ήδη δρομολογηθεί η απόφαση να κλείσουν οι  κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, και εκατοντάδες σε όλη τη χώρα εργαζόμενοι σε αυτές είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, παρότι από την έναρξη της λειτουργίας τους (το 2013) έχουν εξυπηρετήσει 120.000 άτομα (απόρους, αστέγους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ, πρόσφυγες, μετανάστες, κ.λπ.) και παρότι πέτυχαν κατά 200% τους στόχους που τους είχαν τεθεί.

Ειδικότερα για το Δήμο μας το «Πρόγραμμα Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας», υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2014, ώστε να λειτουργήσει ως ένα πρώτο «ανάχωμα» αντιμετώπισης των καταστροφικών πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας, στο οποίο σήμερα 2.000 περίπου συμπολίτες μας εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι απολύτως δωρεάν και να περιλαμβάνουν, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό εστιατόριο, το γραφείο διαμεσολάβησης και το κέντρο ημερήσιας φροντίδας αστέγων.

Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος που αγκάλιασε η τοπική κοινωνία και υποστήριξαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα, κάτω από πράγματι δύσκολες και σκληρές ορισμένες φορές συνθήκες  26 εργαζόμενοι .

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας, ενώ μέσα από τις δομές του παρέχεται ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη, οικοδομεί δηλαδή σιγά-σιγά αλλά σταθερά συνειδήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής συνεισφοράς.
Συνεπώς όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτές οι πολύ σημαντικές κοινωνικές δομές , αλλά θα πρέπει  να αναβαθμιστούν  οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους και να προστεθούν στις υπάρχουσες, και άλλες κρίσιμες δράσεις .

Παράλληλα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων 4 μηνών των εργαζομένων σε αυτές τις δομές, την παράταση του προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας και μετά τις 31 Οκτωβρίου 2016, ώστε και να μην κλείσουν οι δομές , αλλά και με την ομαλή ένταξη του υφιστάμενου προσωπικού στο νέο πλαίσιο, να μην χάσει κανείς και εργαζόμενος τη δουλειά του .
Πάγια δική μας θέση και επιδίωξη είναι να μεταφερθούν οι υπάρχουσες δομές με ταυτόχρονη υπαγωγή του υφιστάμενου προσωπικού τους και του εξοπλισμού τους, στους  Δήμους, η ένταξή τους όμως να συνοδευτεί με συνεχή και πάγια χρηματοδότησή τους για αυτό το σκοπό .

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραταθεί από την κυβέρνηση και να διευρυνθεί χρονικά το ισχύον πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς με βασικές ευθύνες της κυβέρνησης το πρόγραμμα οδηγείται σε συρρίκνωση και ουσιαστικά σε κλείσιμο.

Το γεγονός αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αναλγησίας και του μνημονιακού σχεδιασμού του υπουργείου, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική υποβάθμιση αν όχι κατάργηση του συνόλου σχεδόν των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πιο  ευαίσθητο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, όπως οι άποροι, οι άστεγοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες , αλλά και ταυτόχρονα να χάσουν την δουλειά τους εργαζόμενοι, που δύο χρόνια τώρα έχουν καταφέρει να στήσουν με ελάχιστη βοήθεια, σημαντικές δράσεις για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους του Δήμου.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρατείνει άμεσα τη διάρκεια του ισχύοντος προγράμματος με διευρυμένο μάλιστα πλαίσιο των δράσεων του .

Σε διαφορετική περίπτωση όπως και όλα προδιαγράφουν ότι θα συμβεί, καλούμε το Δήμο να αναλάβει άμεσα σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να μην υποχρεωθεί να απωλέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του στην άσκηση της κοινωνικής  του πολιτικής .

Συγκεκριμένα απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, να εξασφαλίσει  κονδύλια από τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει  και να χρηματοδοτήσει άμεσα με ίδιους πόρους τη λειτουργία των υπαρχουσών δομών , ώστε να μην παύσουν να λειτουργούν ούτε για μία ημέρα. 

Σε διαφορετική περίπτωση την 1η Νοεμβρίου 2016 οι δομές αυτές θα κλείσουν οριστικά, με οδυνηρά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, αφού εκατοντάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα, σίτιση και στέγαση και η ευθύνη θα βαρύνει εξίσου κυβέρνηση και δημοτική αρχή .

Δεν αρκεί να επιδιώκουμε και να επιτυγχάνουμε λογιστικά και οικονομικά πλεονάσματα στα ταμεία των τραπεζών.

Το σημαντικό είναι να αγωνιζόμαστε ενάντια στα συνεχώς εντεινόμενα και διογκούμενα κοινωνικά ελλείμματα  στα σπίτια των ανθρώπων.

Τρίκαλα 13 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

ΟΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΗΣ