Δήμος Τρικκαίων

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Νέες παράτυπες πρακτικές εισάγει η δημοτική αρχή

11 Απριλίου 2017

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από την ευκολία να ληφθεί  απόφαση να κοπεί παρά την αντίθετη εισήγηση της γεωπονικής υπηρεσίας ένας 20χρονος κέρδος στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου, αφού δεν αποδείχθηκε ότι επηρέαζε τη στατικότητα της παρακείμενης οικοδομής, δέντρο που μάλιστα ο Δήμαρχος χαρακτήρισε και ως άσχημο, ενώ το ίδιο αντικρίζει καθημερινά από το γραφείο του, αφού ακριβώς ίδιος κέδρος είναι φυτεμένος μπροστά στο Δημαρχείο και μάλιστα σε απόσταση μικρότερη από αυτή που επικαλούνταν ως επικίνδυνη η συμπολίτισσα  που αιτήθηκε την κοπή του.

Κατά τα λοιπά οι «λαϊκιστές» κάθονται, σύμφωνα με το κ. Δήμαρχο, στα έδρανα του «Φυσάει Κόντρα», που ήταν η μόνη παράταξη που αντέδρασε στο να κοπεί το δέντρο επειδή το θέλει ένας πολίτης (για τους δικούς του ευνόητους λόγους) και όχι γιατί επιβάλλεται από λόγους ασφάλειας.

Αν κινδυνεύει η οικοδομή της συμπολίτισσας , τότε κινδυνεύει και το Δημαρχείο και ο κ. Δήμαρχος πρέπει να εισηγηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. και την κοπή του κέδρου που βρίσκεται μπροστά του . Αναμένουμε.

Στην ίδια συνεδρίαση λήφθηκε επίσης κατά πλειοψηφία η απόφαση για λύση μίσθωσης κυλικείου μετά από υποβολή αίτησης της μισθώτριας , του οποίου το μίσθωμα η ίδια η είχε εκτινάξει στην πλειοδοτική δημοπρασία σε δυσθεώρητα ύψη, επειδή το μίσθωμα είναι υπέρογκο (!!!). Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη λύση της μίσθωσης με μόνο όμως προαπαιτούμενο την κατάπτωση της εγγυητικής, χωρίς να προσθέσει στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύμφωνης γνώμης του Δ.Σ. την καταβολή των τελευταίων τεσσάρων μισθωμάτων που οφείλει η μισθώτρια , αλλά και ούτε να διερευνήσει την πρόταση που προτείναμε και  αποδέχθηκε η δημοτική κοινότητα για αναζήτηση άλλων τεσσάρων μισθωμάτων σε βάρος της μισθώτριας –ανώνυμης εταιρείας , εξ αιτίας της αποκλειστικής υπαιτιότητας για την πρόωρη (18 μήνες πριν την κανονική της λήξη) λύση της μίσθωσης , όπως προβλέπει σαφώς για τις εμπορικές μισθώσεις το άρθρο  43του Π.Δ 34/1995.

Στις αιτιάσεις μας ότι χαρίζουμε όχι μόνο τα μη καταβληθέντα τέσσερα μισθώματα (που δήθεν θα αναζητηθούν μέσω της «νόμιμης» χρονοβόρας και γραφειοκρατικής διαδικασίας), αλλά και την εύλογη αποζημίωση που δικαιούται να λάβει ο Δήμος μας από μια ανώνυμη μάλιστα εταιρεία, (δηλαδή συνολικά 8 μισθώματα και 9.984 ευρώ) ο κ. Δήμαρχος αρκέστηκε να επικαλεστεί ότι όλα είναι νόμιμα, όπως γνωμοδότησε και η νομική υπηρεσία του Δήμου, γνωμοδότηση όμως που ΔΕΝ παρουσιάστηκε ΠΟΤΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μεταφέρθηκε στο Δήμαρχο δήθεν τηλεφωνικά (!!!) , ενώ όλως τυχαίως (;;;) απουσίαζε από τη συνεδρίαση και ο νομικός σύμβουλος του Δημάρχου, που συνήθως είναι παρών, ακριβώς για να τοποθετείται γνωμοδοτικά σε νομικής υφής ζητήματα.

Σε άλλο επίσης μέγιστης πολεοδομικής σημασίας και ηθικής τάξης θέμα της συνεδρίασης ,  δεν είχαν κληθεί με ευθύνη όπως αποδείχθηκε του Προεδρείου οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες και αν δεν υπήρχε αντίδραση εκ μέρους μας, που απαιτήσαμε αναβολή της συζήτησης προκειμένου να κληθούν και να παραστούν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και να εισηγηθούν με βάση τα επιστημονικά τους κριτήρια και γνώσεις, η δημοτική πλειοψηφία ήταν έτοιμη να συζητήσει και να αποφασίσει προφανώς, αυτά που και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (με φωτεινή εξαίρεση, αυτή του προεδρεύοντος κ. Χρήστου  Αναστασίου που τάχθηκε με τις δικές μας απόψεις και εκτιμήσεις), αποφάσισε εντελώς καταχρηστικά και ασύμβατα με την επιστημονική θεώρηση των πολεοδομικών δεδομένων.

Σε αυτή την περίπτωση ευτυχώς η δημοτική αρχή έκανε πίσω, θα αποδειχθεί όμως αν η υποχώρησή της αυτή δεν αποτελεί ένα προπέτασμα καπνού.

Εκεί που όμως δεν έκανε πίσω, ήταν στη χορήγηση σε  εργολάβο εταιρεία  και νέας παράτασης παράδοσης ενός χρονίζοντος για μια δεκαετία οδικού έργου, με  βάση μόνο την αίτηση της εταιρείας και χωρίς να υπάρχει καν εισήγηση των υπηρεσιών, που ήδη από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου είχαν εισηγηθεί να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολάβος εταιρεία και να καταπέσουν υπέρ του Δήμου οι τραπεζικές της εγγυήσεις, καθώς διαπίστωνε κακοτεχνίες και εντελώς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών .

Ήμασταν και τότε η μοναδική παράταξη που δεχθήκαμε τις απόψεις των μηχανικών του Δήμου και απόλυτα δικαιωθήκαμε γιατί, ούτε το έργο παραδόθηκε στις 30/3 όπως ισχυρίζονταν ο κ. Δήμαρχος, ούτε πρόοδος των εργασιών μεσολάβησε, αλλά και  νέα παράταση ζητά η εταιρεία  που και αυτή σύμφωνα με την πορεία των πραγμάτων θα περάσει ανεκμετάλλευτη .

Και την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η υπηρεσία δεν ενημερώνεται και δεν  ερωτάται (!!!), ώστε να αποστείλει απόψεις. Εκτός  και αν οι απόψεις της δεν είναι αρεστές για τη δημοτική αρχή.

Σε αυτές τις παράτυπες και αντικαταστατικές πρακτικές απαντήσαμε με την αποχή μας από τη διαδικασία της λήψης απόφασης , θέλοντας να μην νομιμοποιήσουμε, με τη συμμετοχή μας, απαράδεκτες αντιλήψεις που προσβάλλουν τη λειτουργία του ανώτατου οργάνου του Δήμου μας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Αν μη τι άλλο έχουμε αποδείξει τα τελευταία εφτά χρόνια, ότι εμείς δεν θα παραδώσουμε «γη και ύδωρ» σε ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα, δεν θα ζητιανέψουμε ψήφο για μικροεξυπηρετήσεις πολιτών, δεν θα καταπατήσουμε κάθε έννοια νομιμότητας, αποδεικνύοντας ότι λαϊκιστές δεν είναι αυτοί που υπερασπίζονται με συνέπεια και σθένος τα λαϊκά και συλλογικά συμφέροντα, αλλά αυτοί που θέλουν να είναι αρεστοί σε «φίλους και κολλητούς» , την ίδια στιγμή που οι πολιτικές τους καταπατούν τη νομιμότητα και το γενικό συμφέρον. 

Τρίκαλα 11 Απριλίου 2017

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»