Δήμος Τρικκαίων

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Ο Δήμος δεν είναι μόνο για γιορτές … Πρέπει να διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές

14 Ιανουαρίου 2017
Τέσσερα 24ωρα πλέον μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που ενέκυψε στο Δήμο μας – και όχι τις πρώτες κρίσιμες ώρες, ενώ συνεχίζονταν η χιονοθύελλα-, είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να εκδώσουμε μια ανακοίνωση που θα αναδείκνυε όλα όσα διαπίστωσε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πλην Λακεδαιμονίων), αλλά και να αναζητήσουμε τα αίτια, που ευθύνονται για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή απέτυχε να διαχειριστεί την πρώτη ίσως στη θητεία της ,«κρίση γεγονότων».

Το συμπέρασμα είναι διάχυτο στην τοπική κοινωνία: Ο Δήμος Τρικκαίων όχι μόνο δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να διαχειριστεί ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και τη ικανότητα να πράξει κάτι τέτοιο . Γιατί όμως ;

«Καλλικράτης» : Έξι χρόνια τώρα αποτελεί μια γραφειοκρατική, συγκεντρωτική, δυσκίνητη τροχοπέδη, που φρενάρει κάθε ζωτικής σημασίας λειτουργική δυνατότητα του όποιου μηχανισμού και του ανθρώπινου δυναμικού της Τ.Α.  Όλα τα μέσα και οι οικονομικοί πόροι βρίσκονται στα χέρια του Δημάρχου και των αντιδημάρχων του, όλες οι διοικητικές εξουσίες στο διορισμένο διευθυντή του Δήμου, όλος ο σχεδιασμός αφορά  μια κλειστή ομάδα σε μερικά γραφεία του δημαρχείου. Τίποτα δεν μεταφέρεται από την κοινωνία των πολιτών και πολύ λίγα καταλήγουν σε αυτή.

Πολιτικές της μνημονιακής λιτότητας: Μια νέα γενιά «παρακρατηθέτων» οικονομικών πόρων ύψους δέκα δις ευρώ, που επιτάσσουν τα τρία στη σειρά μνημόνια και οι τέσσερεις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα, μέσα από το «χαφιεδίστικο» ρόλο του «Παρατηρητηρίου» του υπουργείου εσωτερικών του κατά τα άλλα «μαρξιστή» υπουργού κ. Σκουρλέτη , συνεχίζει να αφυδατώνουν και να συρρικνώνουν την Τ.Α. από ζωτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και σημαντικότατες λειτουργικές  δαπάνες.

Σχεδιασμός της δημοτικής αρχής :  «Ασκήσεις επί χάρτου» με ωραίες πόζες για τη φωτογράφηση του γραφείου τύπου, χωρίς καταγραφή και αξιοποίηση των διαθεσίμων «μονάδων μάχης» ενάντια στην επίθεση του χιονιά. Χάρτες με κόκκινους και πράσινους μαρκαδόρους , αλλά δίπλα στη σύσκεψη τα διαθέσιμα μηχανήματα αγκομαχούσαν να λειτουργήσουν .

Είναι ενδεικτική η ομολογία μόλις μετά το πρώτο 24ωρο του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι τελείωσε το ορυκτό αλάτι αποχιονισμού και ότι υπήρξε νέα παραγγελία  που θα φθάσει προφανώς, εν όψει της αυξημένης ζήτησης, όταν θα έχουν λιώσει μόνα τους  τα χιόνια.

Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι κανείς πολίτης δεν διαπίστωσε να έπεσε αλάτι αποχιονισμού, παρά μόνο χώμα, ακόμα και στις παγωμένες όλο το 24ωρο πεζογέφυρες, όπως επίσης και ότι σε κανένα σημείο στο κέντρο ή περιφερειακά δεν είχαν εναποτεθεί όγκοι ορυκτού αλατιού, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης οι πολίτες  για να καλύψουν οικιακές τους ή ακόμα και δημόσιες ανάγκες .

Η δημοτική αρχή αποδείχθηκε ότι απλά προσεύχονταν είτε να μην επιπέσει στα κεφάλια μας η χιονοθύελλα , είτε να την γλυτώσει με ελαφρές «απώλειες» .

Εργάτες δρόμου: Χρόνια τώρα επιμένουμε ότι με 2μηνα , 4μηνα και τώρα τελευταία με 8μηνα δεν αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του Δήμου στην καθαριότητα, στο πράσινο , στις δομές του δήμου γενικότερα , επιμένουμε ότι δεν αρκούν για ένα δήμο 80.000 κατοίκων μόλις 35-40 «εργάτες δρόμου», ότι πρέπει ο δήμος να προσλάβει άλλους τόσους τουλάχιστον με μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά και τους οκτώ χειριστές μηχανημάτων (βαρέων οχημάτων αλλά και μικρότερων, απαραίτητων για την αντιμετώπιση έντονων χιονοπτώσεων), που κρίθηκαν διοριστέοι από το ΑΣΕΠ από το 2010 (!!!) και ο «διορισμός» τους δημοσιεύτηκε το 2013 ακόμα και στο ΦΕΚ.

Όσο επιμένουμε εμείς  ότι μόνο έτσι καλύπτονται οι διαρκείς και πάγιες ανάγκες του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας , άλλο τόσο μας κατηγορούν από τη δημοτική αρχή ως «αιθεροβάμονες», «λαϊκιστές», «σπάταλους» και ότι επιδιώκουμε το «αδύνατο», την ίδια ώρα που ο κ. Δήμαρχος πανηγυρίζει για το ταμειακό διαθέσιμο των 2 – 4,5 (;;;) εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου, που το εναποθέτει σε τοκοφόρα ρέπος, για να μπορεί να το διαθέσει στον από τώρα στοχευμένο προεκλογικό σχεδιασμό του 2019.

Και όμως ο Δήμος προσέθεσε πρόσφατα στον οργανισμό του εργαζόμενους σε υπηρεσίες που  ξεχειλίζουν από εργασιακή προσφορά, όπως  μηχανικοί και τοπογράφοι , επειδή το απαίτησε  το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού του 1999.

Σωστά , αλλά την ίδια στιγμή όπως αποδεικνύεται , οι ανάγκες και οι προτεραιότητες είναι άλλες και όχι π.χ. η επανεκκίνηση του σχεδίου πόλης, άρα ο Δήμος πρέπει να απειθαρχήσει στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές και κυβερνητικές επιταγές σχετικά με την απαγόρευση των προσλήψεων και να προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη με κριτήρια ΑΣΕΠ κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας σε ειδικότητες όπως εργάτες δρόμου και στελέχωσης των δομών εκείνων που οι πολίτες πληρώνουν μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, δομών απαραίτητων για τη διαβίωση όλων μας .

Αδυναμία συνεργασίας πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης : Είναι διάχυτη πλέον η εντύπωση ότι οι πολίτες έπεσαν θύματα ενός ιδιότυπου ενδονεοδημοκρατικού ανταγωνισμού ανάμεσα στον Δήμο Τρικκαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας . Ο πολιτικός εγωϊσμός του Δημάρχου δεν του επέτρεψε να εκτιμήσει καθαρά τις σοβαρές προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας και να  προστρέξει και να αναζητήσει συνδρομή από τις πιο «ετοιμοπόλεμες» και αρτιότερα εξοπλισμένες  δυνάμεις της αντιπεριφέρειας, που αν μη τι άλλο και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μηχανικό εξοπλισμό έχουν δώσει (με επιτυχία) αλλεπάλληλες μάχες ενάντια στις δυνάμεις της φύσης .

Η συνδρομή αυτή δεν αναζητήθηκε, η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών εκπροσώπων της Τ.Α. ναυάγησε στα ρηχά νερά του εσωκομματικού και  «ψηφοδελτιακού» ανταγωνισμού και όπως συνήθως συμβαίνει όταν επικρατούν οι πολιτικοί εγωισμοί και διαγκωνισμοί, οι μόνοι που έχασαν ήταν οι πολίτες , η τοπική κοινωνία και  οικονομία .

Ανεπάρκεια και αναποτελεσμάτικοτητα της δημοτικής αρχής : Με ελλιπή σχεδιασμό , αποκομμένη από δυνατότητες παρέμβασης και συνέργειες , με ελάχιστα μηχανικά μέσα και ολιγάριθμο προσωπικό «δρόμου», η δημοτική αρχή ήταν καταδικασμένη να αποτύχει  πέφτοντας αυτή τη φορά θύμα της δικής της λογικής, ότι με το χαμόγελο και καλή διάθεση, χωρίς αποφασιστικότητα και συγκρουσιακή διάθεση μπορείς να τα καταφέρεις.

Δεν είναι δυστυχώς όλα τα πράγματα «Μύλος των ξωτικών» , φρου-φρου , αρώματα και ιλουστρασιόν φατσούλες. Καλό ο χαβαλές, αλλά αποτέλεσμα στα κρίσιμα μηδέν.

Και ενώ για τα πρώτα διατέθηκαν εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση των κρίσεων και την πολιτική προστασία, η δημοτική αρχή επιφύλαξε ψίχουλα.

Τέλος δεν μπορούν να καλυφθούν οι αδυναμίες και οι αστοχίες της πίσω από μιντιακές επιθέσεις κα διαδικτυακά ποσταρίσματα ενάντια σε όσους προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα και να πολεμήσουν για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Οι αντιδημοκρατικές παρακαταθήκες που διέρρευσε και το πολιτικό δηλητήριο που έχυσε αυτές τις ημέρες ο Δήμαρχος, επιστρατεύοντας ακόμα και ανώνυμους προσωπικούς του «υμνητές» δεν είναι ό,τι καλύτερο  μπορεί να συμβεί στη δημόσια ζωή του τόπου και στο δημόσιο της διάλογο.

Και θα πρέπει επιτέλους ο κ. Δήμαρχος να συνειδητοποιήσει ότι όποιος ασκεί κριτική και διαμαρτύρεται για το επίπεδο της ποιότητας της καθημερινότητάς του δεν σημαίνει αυτόματα ότι συγκαταλέγεται στα  pay roll πολιτικών του αντιπάλων.

Μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια .

Τρίκαλα 14 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»